Carl Espen

Carl Espen
(c) NRK.no

Efter en musikalisk jämn kväll med många bra låtar och uppträdanden fick så Norge sin vinnare och det blev Carl Espen som får representera landet i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn.

Det stod mellan dessa låtar och artister:

Melodi 1: El Cuero – «Ain’t no Love (in This City No More)» – Klassisk rock framfört på ett stensäkert sätt, man går gärna på en spelning med dessa.

Melodi 2: Elisabeth Carew – «Sole Survivor» – Modern club-musik men kanske inte så modernt som det borde vara

Melodi 3: Knut Kippersund Nesdal – «Taste of You» – Eurodance goes hipster, Erasure vill nog ha denna låt i framtiden.

Melodi 4: Dina Misund – «Needs» – Countryballad A4 men ändå inte helt tråkig, hur man får till det är mig en gåta.

Melodi 5: Mo – «Heal» – Dima Bilan, Michael Jackson och andra artister i en god mix i medeltempo.

Melodi 6: Linnea Dale – «High Hopes» – Kvällens mest moderna låt med snygg inpackning och mest suggestiva stil.

Melodi 7: Charlie – «Hit Me Up» – Tuggummipop av gladaste valör, men chatchy och bra ändå.

Melodi 8: Carl Espen – «Silent Storm» – Ballad med darr på rösten och introvert men ack så sött ändå.

Melodi 9: Oda & Wulff – «Sing» – Flower-power goes allsång, jag kan inte förklara det på ett bättre sätt.

Showen börjar med att man parodierar TV-serien Mammon som gick i vintras, en korsning mellan Bron och Borgen fast om finansvärlden, som många norrmän kliade sig i skallen av. Då man tog in gamla MGP-hjältar i parodin och lät allt handla om bestulen glitter och glamour så blev detta ganska lyckat faktiskt, tror nog många satt och skrattade högt i soffan. Sedan sprakade showen igång med Erik Solbakken och Jenny Skavlan som programledare, dessa har varit programledare förr och i år känns de säkra och bra.

Efter en kavalkad av årets låtar och ytterligare en om gamla MGP-sändningar i återblick så tog programmet en paus. I mellantiden sändes programmet Underholdningsavdelingen ett Norskt Saturday Night Live och så var vi snabbt tillbaka till finalen.

I guldfinalen blev det så Mo, Carl Espen, Linnea Dale och Knut Kippersund Nesdal som gör upp om vem som skall vinna. De sjunger sina låtar en gång till. I mellanakten denna gång står Karin Park och förra årets vinnare Margaret Berger för en elektronisk, hård och sprakande show. Margaret Berger äter upp allt och alla och är så råsexy att man kan bli mörkrädd för mindre. Se och lär alla andra artister, man behöver inte alls vara avklädd för att klara av och göra alla galna. Margaret Berger är en superartist som jag önskar många långa års karriär.

Sedan kommer poänguppläsningen, här delas Norge in i fem delar: Syd, Nord, Mitt, Väst och Öst. Hjälp vad poängomröstningen är jämn, men när Väst har röstat klart står ändå Carl Espen som vinnare . (Exakta siffror återkommer jag med i en kommentar till detta inlägg).