Fernando FuentesMelodifestivalen har varje år många återkommande låtskrivare. G:son, Boström, Kempe… listan kan göras lång. Men då och då dyker någon ny upp, som en fräsch fläkt i ett inarbetat format. En av dessa personer är Fernando Fuentes, låtskrivare till tre framgångsrika bidrag. För Poplight berättar han mer om sin syn på Melodifestivalen.

För närvarande jobbar Fernando Fuentes med att lansera ett soloprojekt, men det är i Melodifestivalen han har nått störst framgångar. 2011 skrev han låten ”Like suicide” åt Christian Walz, en låt som blev populär först efter festivalen. I själva deltävlingen blev det en femteplats. Men redan nästa år var Fernando tillbaka med låten ”Shout it out”, som framfördes av David Lindgren och placerade sig på en fjärdeplats i finalen.
– Om jag måste välja de bästa åren i mitt liv var det 2008 när min dotter Gloria föddes samt 2012 när vi nådde sådana framgångar med ”Shout it out”, säger Fernando.

Även följande år deltog han, denna gång med ”Skyline”, återigen framförd av David Lindgren, och han inkasserade ännu en finalplats. Med en såpass gryende form förväntade sig nog de flesta ett deltagande i årets Melodifestival också. Men så blev inte fallet.
– När jag ställer upp i Melodifestivalen vill jag känna att jag kan tillföra något kul, jag vill ha något att säga. För mig går det där i vågor, ibland har jag massor av saker att förmedla, andra gånger är det tomt. Inspirationen går upp och ner.

Fernando Fuentes hade tre intensiva år efter det första deltagandet i Melodifestivalen 2011. Samma år körade han bakom Eric Saade, både i Melodifestivalen och i Eurovision Song Contest. Sedan arbetade han även med Ulrik Munther på det unga stjärnskottets nya platta.
– Efter detta kände jag mig ganska tom, jag ville göra något annat. Därför började jag att arbeta på ett soloprojekt som kommer att lanseras senare i år, under namnet Nawuel Dash. Vi är flera inblandade i projektet men det är jag som frontar det.

Trots det uteblivna deltagandet i årets Melodifestival är det inget engagemang Fernando har lagt på hyllan. Tvärtom, han ser fram emot nästa år då han hoppas kunna få med flera bidrag.
– Jag känner mig sugen igen. När jag såg årets Melodifestival tyckte jag att det fanns bra bidrag, en bra spridning av genres. Musiken är inte längre nischad på samma sätt som förut, allt behöver inte låta på samma sätt. Det finns ett stort spelrum vilket gör att man kan tillföra något eget.
Det fanns två låtar till årets festival som kändes superintressanta från början, sedan föll artister bort och det blev helt enkelt inte av. Men de var rätt i tiden och de kommer vara ännu mer rätt nästa år. Jag kommer att göra mitt bästa för att komma med.

Idag har många artister etablerat sig som typiska Melodifestivalartister som är med var och vartannat år. Fernando har all respekt för detta, men menar samtidigt att man måste våga tänka större.
– Många jobbar med Melodifestivalen som att det är karriärens största projekt. Jag tror att man måste se tävlingen som ett redskap för att komma vidare i karriären, istället för att blir en kulmen. Det får inte vara den sista instansen utan det ska ge artisten en skjuts framåt. Så skulle jag tänka om jag en dag skulle ställa upp.

När Fernando lanserar sitt soloprojekt är det alltså han själv som ska stå på scenen. Han utesluter inte att det även kan hända i en framtida Melodifestival, men är ändå tydlig med att det är som låtskrivare han vill etablera sig i Sveriges största musiktävling.
– Som artist jobbar jag med en annan genre, en annan typ av musik. Det är en annan typ av musik. Problemet i Melodifestivalen är att man har tre minuter på sig att övertyga en väldigt bred massa. Men man vet aldrig, om jag lyckas bygga upp en bas först kan det bli ett deltagande i framtiden, tillför det något så är det självklart väldigt spännande.