Elaiza

Elaiza
(c) Thomas Hanses, EBU

Igår kväll var det stor final i Köln där Tysklands representant för Eurovision Song Contest 2014 skulle utses, och under den direktsända finalen stod det klart att tävlingens wildcard Elaiza får representera Tyskland i Köpenhamn med ”Is it right”.

Sju artister var redan klara för Tysklands Unser Song für Dänemark sedan tidigare, men TV-kanalen ORF hade utlyst en tävling där vem som helst kunde ladda upp en låt på Youtube där sedan de som gått bäst för fick vara med och tävla i en mindre tävling där den som i sin tur vann får vara wildcard i den stora finalen. Låter formatet bekant? Ja visst, formatet kan liknas vid Melodifestivalens gamla Webbjoker-tävling.

Vinnarna i Tysklands ”webbjoker” var Elaiza och gick direkt till den stora finalen, där de sedan vann hela tävlingen och slog ut stora nationella och internationella artister, som The BaseballsUnheilig och Oceana.

Elaiza kommer att representera Tyskland i finalen av Eurovision Song Contest 2014 med ”Is it right” och har redan hunnit bli en av de stora snackisarna inför Eurovision.

Unser Song für Dänemark ägde rum i Köln där sju bidrag valdes ut internt och ett bidrag via en liknande Webbjoker-tävling. Fyra bidrag av de åtta gick genom telefonröstning vidare till en andra omgång och de som gick vidare fick framföra ännu en ny låt. Därefter fick de två artister med flest röster gå vidare till en sista duell, som då stod mellan Unheilig och Elaiza, där sistnämnda fick flest röster och vann tävlingen.

Dessutom uppträdde Emmelie de Forest under programmet med ”Only Teardrops” och den officiella Eurovision-låten ”Rainmaker”. Under programmet blev även Christer Björkman intervjuad av programledaren. Hela programmet kan ses i efterhand här.

Vad tror du om Tysklands bidrag till Eurovision Song Contest 2014? Kommentera nedan!