Endast tre dagar efter finalen redovisar SVT alla röstningssiffror som kommit in under Melodifestivalen 2014 där allmänheten kan få ta del av de exakta röstningssiffror som kommit in till programmet. Den största anmärkningen bland siffrorna är att Ace Wilder gick till final med endast 861 röster före trean – State of Drama.

Annat som är värt att notera bland röstningssiffrorna är att den lägsta röstningssiffran på ett bidrag som kom in under 2014 var Sylvester Schlegels ”Bygdens son” som tävlade i Malmö och fick endast 5 934 röster. Det bidraget som fick flest röster under en deltävling var YOHIO med ”To the end”, som fick totalt 117 219 röster. Det finalbidrag som fick minst röster i sin deltävling var Ace Wilder med 43 704 röster.

I finalen var det som bekant endast två poäng som skiljde mellan vinnaren Sanna Nielsen och Ace Wilder, och för att ha fått se Ace som segrare bland tittarnas röster hade det krävts 23 957 röster för Ace. Totalt fick Ace Wilder in 283 831 röster i finalen, vilket är 25 801 fler röster än vad som kom in under hela deltävlingen i Göteborg.

6 560 röster hade räckt för Ace Wilder till vinsten

En vanligt förekommande missuppfattning bland dessa röstningssiffror är att Ace Wilder endast hade behövt 23 957 röster för att vinna Melodifestivalen. Så är inte fallet. För att hon skulle vunnit hade det endast behövts 6 560 röster. Hur kommer detta sig?

När internationella juryn hade avlagt sina röster låg Ace Wilder före Sanna Nielsen med totalt sju poäng. På grund av detta hade Ace Wilder inte behövt mer än 6 560 röster för att i slutändan få fler poäng än Sanna Nielsen och således ta hem segern. Läs mer om detta på Poplights twitter.