Ikväll är det äntligen dags för finalen av Melodifestivalen 2014, och precis som tidigare år poängsätter vår redaktion på Poplight årets finalfält och korar en vinnare. Här kan du läsa vad redaktionen tycker om årets startfält!

Klockan 20:00 smäller det. Då är det final i Friends Arena där en av årets 10 finalister ska utses som vinnare av Melodifestivalen 2014. Poplights redaktion har röstat enligt samma koncept som de internationella jurygrupperna, där varje redaktionsmedlem har gett 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till bidragen som tävlar ikväll.

Det blev en väldigt tight kamp om segern i redaktionen, där Alcazar fick hela 90 poäng, väldigt tätt följd av Sanna Nielsen, som slutade ett poäng bakom med 89 poäng. Det gick inte lika bra dock för Linus Svenning och Anton Ewald, som slutade sist respektive näst sist i omröstningen.

Så röstade Poplight

#1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10
Alexander Borodin 4 1 6 - - 12 2 8 - 10
Anna-Sofia Pehrson - - 12 2 1 6 - 10 4 8
Jesper Lindqvist 10 1 12 8 - 2 - 4 6 -
Jonatan Staaf - 6 10 2 1 4 - - 8 12
Linda-Marie Nilsson 2 - 8 6 1 4 10 12 - -
Ludvig Alfredsson - - 8 2 6 10 1 12 - 4
Madelene Fredriksson - 2 6 - 4 1 - 12 8 10
Mika Gredegård - 4 10 - 1 12 2 8 - 6
Nicklas Nordström 2 - 4 - 1 10 6 12 - 8
Roger Larsson - 8 6 - - 10 2 1 4 12
Simon Andersson - 6 8 1 2 12 - 10 - 4
TOTALT 18 28 90 21 17 83 23 89 30 74

#1 – Anton Ewald – ”Natural” (plats 9)
#2 – Ellen Benediktson – ”Songbird” (plats 6)
#3 – Alcazar – ”Blame it on the disco” (plats 1)
#4 – Oscar Zia – ”Yes we can” (plats 8)
#5 – Linus Svenning – ”Bröder” (plats 10)
#6 – Helena Paparizou – ”Survivor” (plats 3)
#7 – Yohio – ”To the end” (plats 7)
#8 – Sanna Nielsen – ”Undo” (plats 2)
#9 – Panetoz – ”Efter solsken” (plats 5)
#10 – Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin'” (plats 4)

Så motiverar redaktionen

Alexander Borodin, gav 12 poäng till Helena Paparizou:

Står och väger mellan Helena, Ace och Sanna men låter min personliga smak kombinerat med den artistiska insatsen fälla avgörandet. Det är några låtar som jag lyssnar på mer i det här finalstartfältet och det är Helena Paparizou och Ace Wilders låtar. Ace står för ett fartfyllt och showigt bidrag, men känns ibland som ett osäkert kort. Helena har en fantastisk artistisk närvaro och står för det säkra och stabila och gör ett storslaget framförande av den fantastiska låten ”Survivor”, detta är nu min favorit och vinnare i Melodifestivalen 2014. Jag tror dock att det blir Sanna som vinner i år.

Anna-Sofia Pehrsongav 12 poäng till Alcazar:

Den här discodängan har allt som jag är så oerhört svag för. Pampigt framförande, trallvänlig refräng och klatchig koreografi. Dessutom tror jag det här kommer att göra sig bra i ESC och locka många röster. Visst, det är ingen Stay the Night men det är tämligen nära. Det räcker gott och väl för att charma mig.

Jesper Lindqvistgav 12 poäng till Alcazar:

Då mina favoriter försvann redan i Andra Chansen finns det ett begränsat urval kvar att välja mellan. Men vem kan motstå Alcazar och deras comeback, ”Blame it on the disco”? Låten är Alcazar i ett nötskal, det är fartfyllt utan pauser och en koreografi värdig Melodifestivalen 2014. Visst, det är snarlikt ”Stay the night” men det gör mig ingenting, här har vi något som på allvar kan representera Sverige i Eurovision Song Contest 2014.

Linda-Marie Nilssongav 12 poäng till Sanna Nielsen:

Det finns en enkelhet i allt det svåra. När Sanna Nielsen sjunger om känslokaoset som krigar inom en post ett förhållande känner jag vartenda ord i mig. Och trots att hon inte slår till på en storslagen scenshow, utan står på samma plats i tre minuter, så är ”Undo” det mest storslagna numret i år. Under repetitionerna i Friends Arena såg alla bidrag lite mindre och lite gråare ut i den alldeles för stora lokalen. Men inte Sannas. Hennes röst räckte till – och träffade direkt i magen.

Ludvig Alfredssongav 12 poäng till Sanna Nielsen:

Kvalitén på årets låtar har varit väldigt bra måste jag erkänna, men egentligen är det bara två låtar i årets final som kan ge oss ett bra resultat i Eurovision – ”Undo” och ”Survivor”. Sanna Nielsen var ”kärlek vid första ögonkastet”, medan Helena Paparizou tog sin tid att växa. Jag tycker i slutändan lika mycket om Sanna och Helena, men jag känner att ”Undo” var mycket mer direkt och det blir nog den jag hade skickat till Eurovision.

Madelene Fredriksson, gav 12 poäng till Sanna Nielsen:

Sanna ställer upp för sjunde gången och gör det med den bästa av hennes låtar, ja till och med den bästa balladen i Melodifestivalens historia. Det kommer bli en tuff kamp mellan Ace Wilder och henne men om Sanna kom tvåa med Empty room så bara måste hon vinna med Undo. Den är magisk! Det är Sannas år i år!

Mika Gredegård, gav 12 poäng till Helena Paparizou:

Från första torsdagsrepet i Malmö satt jag trollbunden av denna artist, sångerska, superproffs. Inte nog med att min barndomsidol gjorde comeback på den svenska scenen – hon gjorde det med årets kanske bästa låt och snyggaste nummer, med ett lugn och en karisma som många artister skulle döda för och med en röst som inte är av denna värld. Helena Paparizou är allt en Eurovision-vinnare ska vara – och lite till.

Nicklas Nordströmgav 12 poäng till Sanna Nielsen:

Sanna Nielsen gör som tidigare år, en fantastisk ballad med känsla, tonsäkerhet och en välutvecklad scenografi. Redan 2008 när hon kom tvåa med Empty Room så visade hon det svenska folket var skåpet skall stå och jag hoppas innerligt att det svenska folket röstar på Sanna Nielsen som årets vinnare. För detta är grymt och kommer att gå hem i rutorna under Eurovision.

Roger Larssongav 12 poäng till Ace Wilder:

Det finns väldigt få sånger i år som kommer att läggas till den svenska låtskatten (dvs sjungas på karaoke på företagsfester, som ”Allsång på Skansen” eller i ”Så ska det låta”). ”Busy Doin’ Nothin'”, ”Efter solsken” och ”Blame It On The Disco” anser jag vara de enda i år som direktkvalificerar sig. ”Busy Doin’ Nothin'” har en trallvänlig melodi och en text som betyder något och fastnar (kan dessutom skrålas med inlevelse).

Simon Anderssongav 12 poäng till Helena Paparizou:

”Survivor” innehåller allt som en vinnarlåt ska ha. Den är pampig, mäktig och tonartshöjningen inför sista refrängen gör att man får en rejäl gåshud. Dessutom vägs allt upp av att Helena själv är ett proffs på scen. Hon har en närvaro som verkligen fångar publiken och gör att man blir helt tagen. Konkurrensen i Eurovision är stor men med en sådan här mäktig låt och ett proffs på scenen skulle jag bli förvånad om Sverige inte skulle få ett väldigt lyckat resultat om vi skickade Helena.

Alcazar

Alcazar, segrare i Poplights redaktionsomröstning 2014!
(c) Mattz Birath, Poplight

Håller du med Poplights redaktion? Vem tror du vinner? Kommentera nedan!

Vill du bli en av oss i Poplights redaktion? Läs mer här!