Han var tydlig från start. Anton Ewald ville vinna – men landade på en snöplig sistaplats i finalen av Melodifestivalen 2014. – Jag kommer inte ställa upp igen, säger han till Poplight.

Han ler mot kamerablixtarna. Men när kamerorna lämnar Anton Ewald ensam i green room är han inte glad över kvällens resultat.

– Jag tror att alla vill vinna. Såhär är det: Melodifestivalen är en tävling och i en tävling vill man ofta att det ska gå så bra som möjligt. Så bra att man kanske till och med vinner. Det är så. Det är klart att jag är ärlig och säger att jag ville vinna, säger han till Poplight.

Anton Ewald

Anton Ewald

Förra året slutade hans bidrag ”Begging” på fjärdeplats. Men i år fick Anton Ewalds ”Natural” bara fyra poäng från de internationella jurygrupperna – och när tittarna sagt sitt hamnade han också sist med 3% av rösterna. Men nu blir det inget tredje försök i Melodifestivalen.

– Jag kommer inte att ställa upp igen. Nej. Det tror jag inte, säger han.

Därefter lämnar Anton Ewald green room och arenalokalen med ursäkten att han måste gå på toa.

– Min blåsa håller på att sprängas. Det gör så jävla ont, säger han.

Christer Björkman, producent för Melodifestivalen, tror att Antons fall kan bero på att förra årets final var så fylld med killar.

– Det kan ha varit en sådan reaktion,  att nu är det tjejernas år istället. Det blev ju solotjejer på både plats ett, två och fyra. Och även tredjeplatsen var fylld med kvinnlig fägring i Alcazar, säger han till Poplight.

Tror du att det kan vara farligt att gå ut så hårt med att vilja vinna som Anton har gjort?

– Jag tror att man tar en risk genom att vara så tydlig med det, det är så osvenskt att vara så. Men personligen tycker jag att det är coolt. Vill man vinna ska man stå för det och säga det, det ska inte vara något negativt för artisten, säger han.