Panetoz

Panetoz

Efter ett överraskande avancemang till finalen förbereder sig nu Panetoz för sin största spelning någonsin, inför ett fullsatt Friends Arena. Trots att man inte vågar hoppas på för mycket berättar man om hur kul det hade varit att vinna.
– Föreställ dig att Panetoz får representera Sverige i Eurovision, det hade varit en sjuk upplevelse! säger Njol Ismail Badjie till Poplight.

Innan intervjuerna är presenteras alltid artisterna på scenen för att fotograferna ska få tillfälle att fotografera. De flesta går in, ställer sig där och går sedan ut. Panetoz är inte som alla andra. De dansar in på samma manér som under sitt framträdande och den samlade pressen är med på noterna och fotoblixtarna är många. Det är inget snack om att de älskar att vara här.
– Det känns enormt att vara i en så stor arena, det är första gången jag är här, säger Nebeyu Baheru och tittar sig omkring i det stora innandömet.

Panetoz tog sig lite överraskande vidare från deltävlingen i Linköping och enligt förhandstipsen kommer man inte ha något med slutsegern att göra. Detta är något man är medveten om, men man tillåter sig ändå att drömma lite.
– Föreställ dig att Panetoz får representera Sverige i Eurovision, det hade varit en sjuk upplevelse! säger Njol Ismail Badjie.
– Vi kan visa att ”afrobeatsen” och rytmerna även finns i Sverige. Vi är inte lagom, vi är över lagom! Det hade varit mäktigt att visa världen vad som finns här, säger Nebeyu Baheru.

Det är en enorm glädje gruppen förmedlar på plats i arenan. Man skojar med alla, driver med journalister, fotografer och varandra, sammantaget verkar man njuta av varenda sekund på plats.
– Låt mig förklara: Glädjen vi förmedlar har vi byggt upp genom vår bakgrund och våra erfarenheter. Hur kan vi inte vara glada när vi är här, det inget vi kan vara arga över. Tillsammans har vi vunnit så mycket, varje gång vi kommer någonstans visar folk enorm uppskattning, hur kan man då inte vara glad? säger Njol Ismail Badjie.
– De flesta är glada när de är med sina kompisar, och vi är alla kompisar. Vi är ledsna när vi inte är med varandra, säger Johan Hirvi och alla skrattar.
Nebeyu Baheru flikar in
– Det är därför vi älskar att turnera!

Hur ska då Panetoz ta sig till Eurovision och förmedla sin musik. Gruppen har ett enhetligt svar på detta, man måste fokusera på sitt eget.
– Alla artister här gör ett fantastiskt jobb, men vi måste fokusera på att göra vårt jobb. Man kan inte jämföra vår låt med andra låtar, vi har vår egen stil. Vi tävlar mot oss själva, vi måste vinna över oss själva! säger Pa Moudou Badjie.
– Jag har hört att de är svåra att slå, säger Johan Hirvi och hela gruppen börjar skratta igen.

Konkurrensen är alltså ingenting man lägger alltför mycket fokus på. Gruppen har dock hört konkurrenternas bidrag och man har skilda åsikter om vilken låt man gillar bäst.
– Jag hade velat göra Ace låt, den är riktigt skön, säger Pa Moudou Badjie och får medhåll av Nebeyu Baheru.
– Jag hade hoppat in med Anton och gjort några sköna dansmoves. Sedan hade jag lagt in lite rap i låten också! säger Njol Ismail Badjie
– Den låt jag gillar mest och skulle göra är nog ”Bröder”, Linus låt, säger Johan Hirvi.
Daniel Nzinga tänker lite längre men bestämmer sig till slut.
– Jag hade nog kört Antons låt också, jag och Njol kan agera bakgrundsdansare om han behöver två extra!

Och skrattfesten fortsätter…