Christer Björkman

Christer Björkman

SVT har haft det hett om öronen i årets festival. Trots detta är Christer Björkman lugn och påpekat istället att årets startfält har varit av högsta klass.
–Det var lättare att få fram hitlåtar i år, säger Christer Björkman till Poplight.

Schlagergeneralen, Christer Björkman, är överlag nöjd med årets Melodifestival. Samtidigt har debatten i medierna handlat om mindre positiva saker såsom röstningsskandaler och manushaveri. Björkman själv har svar på varför det har blivit som det har blivit.
– Vi har i år tagit ett avsteg från något vi har gjort under ett flertal år nu, nämligen sammetslen lördagsunderhållning utan krav på glamour eller att verkligen underhålla. Det ser jag som något positivt. Samtidigt har detta lett till vägen varit lite ”bucklig”, den har inte varit spikrak.

Björkman är snabb med att framhävda den musikaliska utvecklingen Melodifestivalen genomgått sedan förra året, ett år han i efterhand beskriver som ett mellanår.
– Förra året hade vi en låsning efter att Loreen hade vunnit 2012. All musik förhöll sig till den låten, antingen försökte man efterlikna den eller så försökte man hålla sig så långt bort ifrån den som möjligt. Varken eller blev speciellt. Årets inskickade låtar var helt befriade från den typen av låsningar. Det var lättare att få fram hitlåtar, det visar sig i årets final.

Trots det musikaliska uppsvinget har den mediala debatten handlat om mindre positiva angelägenheter. Björkman är medveten om detta och redan nu säger han att man har dragit lärdomar av 2014 års Melodifestival.
– Vi kan alltid göra saker bättre, eftersom vi har som regel att vi kan göra vad som helst förutom samma sak som förra året kommer förändringarna att visa sig först 2015. Under våren kommer vi att utvärdera festivalen och vi har ett par spår vi är inne på inför nästa år. Men vi får se om vi kan landa dessa idéer, det får framtiden utvisa.

Under varje år förekommer ett par mer pessimistiska röster i debatten, röster som hävdar att det var bättre förr och att man bör gå tillbaka till formatet med en final, inget mer. Björkman medger att allting har ett slut, men ställer sig ändå ytterst tveksam till en sådan utveckling.
– Det har aldrig varit aktuellt att på allvar fundera i sådana banor. Den här blandningen av musik vi har är fortfarande för intressant för att vi ska gå tillbaka till det formatet. Tio låtar är för lite för att vi ska kunna skapa den dynamik vi önskar.
Sedan kanske vi kan ha två deltävlingar? Vi kan ha åtta deltävlingar? Det finns många tankar och idéer men det kommer inte att bli en deltävling som det var förut.