Ace WilderTill vardags är hon Alice Gernandt, en vanlig tjej som är ganska blyg och lite tillbakadragen. Men när lamporna slås på och det är dags att uppträda händer någonting med Alice och hon blir till en ny person. Möt Ace Wilder, artisten som tagit Melodifestivalen med storm och som beräknas vara med och kämpa om slutsegern på lördag.

På Elite Palace Hotel i Stockholm möts man av två världar så här i början av finalveckan. Journalister, fotografer och skivbolagsanställda har fullt sjå att organisera intervjuer, få till de rätta bilderna och styra artisterna rätt i en stressad miljö. Samtidigt infinner sig hotellugnet ganska snabbt när allting kommit på plats, hissmusiken i högtalarna kombineras med den fina, äldre inredningen och ger trots allt ett harmoniskt intryck.

Yohio går runt med sin manager och diskuterar, Anton Ewald pratar med Aftonbladet och kliver runt med semlor som han har fått av sina fans. Från gymmet kommer Oscar Zia i full träningsmundering och när killarna i Panetoz ska checka in blir det fullt liv när de får syn på en journalist från Expressen de vill tala med.

Känner mig fortfarande som en underdog

Ace Wilder tar emot och vi väljer att sätta oss lite avskilt för att undvika ruschen som fortgår i foajén. Hon är klädd i en blå träningsoverall och förmedlar ett stort lugn, hon verkar inte det minsta nervös inför vad som trots allt är hennes stora genombrott i musiksverige.

– Visst är jag nervös, men det är på ett annat sätt än när jag var i Göteborg. Då var allting supernytt och det var mycket som skulle falla på plats på väldigt kort tid. Nu är det annorlunda, men jag märker plötsligt att folk har stora förväntningar på mig och på låten. Jag har bara hört positiva saker, det känns förstås jättebra. Men jag känner mig fortfarande som en underdog i tävlingen.

Ace Wilder är hennes artistnamn, egentligen heter hon Alice Gernandt. Hon beskriver sig själv som en kluven person där situationen frammanar en viss karaktär. Hon berättar vidare om sina två personligheter.

– Om jag ska beskriva Alice Gernandt skulle jag säga att hon är en låtskrivare som är tystlåten och ganska blyg. Ace Wilder är en tuffare tjej, hon gillar att synas och att stå på en scen. Just scenen är jätteviktig för henne, det är något som händer inombords när hon kliver upp på den. Men just nu är det Alice du pratar med, säger hon och skrattar.

I Miami är samhällsklasser inte lika viktigt som i Sverige

Alice är född i Sverige men växte upp i USA. Hon beskriver sina föräldrar som ”äventyrare”, vars jobb tog dem till olika platser i Nordamerika. Resan har gjort att hon har fått uppleva både livet på en liten ö utanför den amerikanska västkusten samt storstadslivet i Miami. Hon är tacksam för detta eftersom det har gett henne en förståelse för hur världen ser ut.

– Jag har sett väldigt mycket under min uppväxt på grund av alla resor. Först det stilla livet på västkusten och sedan alla människor i Miami. Allting har gjort mig till en mer empatisk människa, jag kan förstå människor bättre eftersom jag har sett dem i alla tänkbara situationer. Ta till exempel Miami Beach, där blandas extremt rika människor med extremt fattiga, alla hänger med varandra och går i skola tillsammans. Man bryr sig inte om var personen kom ifrån eller vilka ekonomiska förutsättningar den har, just tanken om samhällsklasser är inte lika viktig där som i Sverige.

Det är tydligt att Alice hyser starka känslor för Miami, den stad där hon spenderade huvuddelen av sin barndom. Hon skiner upp och får en sorts glimt i ögat när vi börjar prata om staden. Det var också där hon insåg att hon ville bli artist, ända sedan hon i unga år såg en musikvideo med Michael Jackson har hon vetat precis vad hon vill göra.

– Jag har alltid velat bli artist, jag har aldrig spelat några instrument men har alltid skrivit låtar och texter. Däremot insåg jag tidigt att jag inte fungerade i en grupp, det provade jag på redan i USA. När vi flyttade tillbaka till Sverige funderade jag länge på om jag verkligen ville jobba med musik men insåg jag älskade att skriva låtar. Via min mamma fick jag sedan träffa en producent som gillade mitt material och på den vägen är det. Nu på senare år har jag börjat känna att jag också vill stå på scen, det har växt fram ur låtskrivandet och det var även så Ace Wilder kom till.

Man förväntar sig mer av samhället än man ger tillbaka

Låten som Alice ställer upp med i år heter alltså ”Busy doin’ nothin'” och får ses som ett unikt inslag i årets Melodifestival. Texten är starkt inriktad på att man ska kunna leva gott och tjäna pengar utan att jobba hårt för det. Hur tänkte Alice med en sådan text?

– Jag sjunger om att vara lite lat och jag tror att många kan relatera till det, speciellt den yngre generationen. För många år sedan såg jag ett program på ”CBS 60 minutes”, där porträtterades en ny generation som förväntar sig mer av samhället än man ger tillbaka. Kanske låg detta och bubblade i mitt undermedvetna när jag skrev den här låten?
Annars handlar mitt låtskrivande mycket om inspiration, varje låt jag har skrivit har tillkommit på grund av en känsla jag har haft eller för att jag har påverkats av någonting jag har upplevt. Som privatperson har jag en väldigt blandad musiksmak, därför vet jag aldrig hur min nästa låt kommer att se ut.

Ace WilderPå lördag är det så dags för det slutgiltiga testet. På Spotify har ”Busy doin’ nothin’ ” i skrivande stund spelats över 1.4 miljoner gånger. Närmaste konkurrent är Sanna Nielsen, hennes ”Undo” har spelats ca 900 000 gånger. Ska man tro oddsmakarna kommer det att vara just dessa två som gör upp om segern.

– Jag måste vara ärlig, det hade varit sjukt kul att vinna Melodifestivalen. Samtidigt kan jag känna att jag redan har vunnit, jag har lärt mig så oerhört mycket på den här fantastiska resan. Bara en sådan sak som att sätta kameror verkade omöjligt i början men idag är det inget som stör mig alls.

Det är alltså mycket jobb inför Eurovision?

När Poplight träffade Ace Wilder under artistpresentationen i november var det en tillbakadragen, blyg tjej som visade sig. Hon var fåordig och tagen av det stora pressuppbådet. Idag är samma tjej öppen, glad och tillmötesgående på ett helt annat sätt. Hon skrattar och nämner att just mediaträningen har varit en betydande del av förberedelserna inför tävlingen.

– SVT försöker förbereda en så gott det går, men det blir lätt överväldigande ändå. Det är kameror som fotar överallt och du ger flera intervjuer varje dag. Som person är jag lite blyg och ibland när jag tänker på engelska kan det bli pannkaka när jag ska få ut det. Det har gjort SVT lite nervösa vid alla mina intervjuer.

Favoritskapet till trots, Alice har inte tänkt så mycket på vad som skulle hända utifall hon vann Melodifestivalen. Hon är lyckligt ovetande om allt jobb som föreligger världens största musiktävling, Eurovision Song Contest. När hon får det berättat för sig ser hon nästan lite skrämd ut, men återgår snabbt till sin lugna, harmoniska uppsyn.

– Jag vet inte hur en vinst skulle påverka min karriär, allt det här är ju nytt för mig. Men det är alltså mycket jobb inför Eurovision? Där ser man hur oerfaren jag är, det hade jag ingen aning om! Jag blev bara så glad när jag tog mig till final, längre än så har jag inte tänkt. Vi får ta det steg för steg, jag hoppas på det bästa.

 

Fyra snabba med Alice Gernandt/Ace Wilder

Scen vs. Studio
”Nu är det helt klart scen, men det beror på om du frågar Alice eller Ace!”

Stockholm vs. Miami
”Just nu är det Stockholm, men det är ett svårt val”

Hemmakväll vs. Festnatt
”Det blir nog hemmakväll, du pratar ju ändå med Alice…. nej förresten, festnatt blir det!”

Melodifestivalen vs. Annan konsert
”Melodifestivalen, man får en mer varierad publik då”