Den här veckan fastnade fokus på något helt annat än vilka som kniper de sista finalbiljetterna. Den handlar istället om röstfusk och om man kan lita på resultatet i  Sveriges mest populära tv-program.

Låt mig vara ärlig med er. När nyheten om röstfusk landade i veckan blev jag chockad. Det låter naivt och godtroget, det vet jag. Men jag hade ingen aning om att det förekom fusk i Melodifestivalen. Ryktena om otillåtna metoder cirkulerat kring ESC är allmänt kända men att det även kunde gälla för Melodifestivalen, det trodde jag inte. Nu sa Christer Björkman först att det handlade om en oetisk metod och inte en otillåten sådan.  I mina öron så är det fusk, buffel och båg.  SVT lyckades rädda det hyfsat snabbt med en regeländring som träder i kraft redan efter Andra Chansen. Men trovärdigheten är redan naggad i kanten.

Efter nyheten om röstningsroboten så stängde Svenska Spel möjligheten att spela på Melodifestivalen. Flera andra spelbolag hängde på. Unibet, Ladbrokes, betsson med flera.
– Manipulation och misstankar om manipulation undergräver spelets trovärdighet. Vi kan tänka oss att öppna för spel igen om SVT kan presentera en teknisk lösning som kan förhindra den här typen av manipulation, kommenterar Peter Zäll Chef Sportspel och Lotterier på Svenska Spels hemsida. Igår beslutade Svenska Spel och Unibet att stoppa alla spel under AC och finalen. Alla insatser har betalats tillbaka och jag kan nästan inte tro att det är sant. En lille nyhet i Radio Sjuhärad och now this? Men tydligen så går det inte att fuska i Let’s dance för det går alldeles utmärkt att spela på det. Men å andra sidan kan förstå varför de agerar. Under 2013 har svarta rubriker om matchfixing präglat spelbranschen och det är helt i sin ordning att stoppa spel om man misstänker att det finns en extern part som kan påverka resultatet. Samtidigt så lär ju spelbolagen nu inte tillåta spel på något där telefonröster spelar roll. Förutom i Let’s Dance då. Och Idol. Och Jerringpriset. Dessutom har de inte märkt av någon onormal spelaktivitet åt det ena eller det andra hållet men ändå agerar de så här.

Alla spelbolag har dock inte stoppat spel. Under fredagen var det fritt fram att spela på Melodifestivalen på betway och betfair  till exempel. Deras motivering är oklar men de har uppenbarligen inte resonerat på samma sätt som de andra.  Men jag är övertygad om att en röstningsrobot inte kan påverka slutresultatet av Melodifestivalen. Däremot tror jag den har påverkat delfinalerna. Och det gör mig ledsen. Inte arg. Bara ledsen. Att tanken på en typisk Melodifestivalskräll bara är resultatet av en röstningsrobot.

Så hur kommer Andra Chansen att sluta? Helena Paparizou känns stenklar med all rätt. Hon har den bästa låten och det bästa framförandet. Hon bör komma till final. Men sedan är det helt öppet. Rimligtvis borde Ellinore Holmer vara chanslös men det trodde jag förra veckan också. Där hade jag fel. Även om jag inte gillar J.E.M så har de ett starkt bidrag. Men en Melodifestivalfinal vore inte komplett utan ett rockbidrag så därför kommer jag tippa att antingen Ammotrack eller Outtrigger går vidare. För mig kan de där lika gärna vara samma låt och grupp men…jag tror att ett litet growl ändå piggar upp.

Helena Paparizou

Helena Paparizou

Till Final:
Outtrigger
Helena Paparizou

Men nästa lördag hoppas jag att Alcazar eller Sanna Nielsen står som vinnare.