Christer Björkman

Christer Björkman
(c) Mattz Birath, Poplight

Sedan i torsdags skakades Melodifestivalen om av en ny skandal där diverse medier avslöjat att vissa människor anlitar callcenters och så kallade ”röstningsrobotar” för att köpa röster i Melodifestivalen. Poplight har träffat festivalgeneralen Christer Björkman där han berättar för oss om den påstådda skandalen.

Under en presskonferens igår kväll fick vi prata med Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman där han berättar att han kan hantera i princip vad som helst som landar på honom – men inte när det hamnar på tävlingen.

– Man kan säga att jag är dålig, att jag valt dåliga låtar, man kan säga väldigt mycket till mig som jag kan hantera och ta med mig och bli bättre av, men när saker och ting landar på tävlingen skär det i hela mitt hjärta. Det är fruktansvärt, berättar Christer.

Det var i torsdags som P4 Sjuhärad avslöjade att vissa artister hade anlitat callcenters för att rösta på deras bidrag i tävlingen och således kunnat manipulera resultatet i tävlingen. Då det inte finns något i regelverket som tillåter ett max antal telefonröster per telefonnummer har det alltså varit tillåtet att rösta hur mycket man vill, något som Christer tycker är i grunden kul, men när det börjar skeva i slutändan tycker han att det blir fel.

– Vi kan ju se om någon inte gör detta manuellt. Som person finns det en gräns på hur mycket man kan hinna med på en timma som det är öppet och då går det att se när en röst kommer in med sekundintervaller, då är det en maskin.

Alla maskinella räknas bort

Från och med ikväll kommer alla telefonröster att övervakas tillsammans med Telia direkt efter sändningen för att se om det har varit en maskinell inblandning, och blir det något märkvärdigt kommer SVT att gripa in, berättar Christer.

– Om vi kan se att det har varit en maskinell inblandning, då gäller inte dem rösterna. Då tar vi bort dem och ogiltigförklarar rösterna och korrigerar resultatet. Det kommer inte ta så många timmar och det kan vara så att vi kan korrigera det under natten.

Christer Björkman menar alltså att ett korrigerat resultat kan inkomma redan under kvällen, bara några timmar efter sändning och att de två finalisterna har sedan utsetts. Till följd av denna röstningsskandal har Svenska Spel nu stoppat allt spel på Melodifestivalen 2014 och betalar dessutom tillbaka alla insatser som är lagda på spel för Andra chansen och finalen.

 

Det här är jättetråkigt, men så är det. Du har ju sett på OS, hur många medaljer har inte delats ut som sedan tagits tillbaka för att de har varit dopade? Vi måste få ett stopp. Vi kan inte ha en massa märkliga människor som inte har med detta att göra som sitter utanför den här sfären och saboterar. Det går inte. Folk kan sitta och göra det här för skojs skull och för att de kan. Alla kan inte göra det här, för det krävs ett väldigt tekniskt kunnande och du ska ha energin, du ska ha pengarna och du ska lusten att förstöra.

- Christer Björkman