Emmelie de Forest vann som bekant Eurovision Song Contest 2013 i Malmö förra året. Imorgon kommer vi att kunna se henne i mellanakten under Andra chansen i Melodifestivalen 2014, fyra veckor efter flöjtbålet. Poplight har fått en exklusiv intervju med den regerande Eurovision-vinnaren där hon pratar om bland annat flöjtbålet.

Sedan tidigare var det känt att Emmelie de Forest skulle stå för mellanakten under Andra chansen på lördag. Idag anlände Emmelie, som nyss fyllt 21 år, till Lidköping för att börja med repetitionerna inför lördagen.

Poplight fick träffa henne för en exklusiv intervju i hennes loge i arenan. (Foto: Mattz Birath, Poplight)

 

Först och främst – grattis på födelsedagen!

– Tack!

Hur har du firat dagen än så länge?

– Jag gick upp kl 6 imorse för vi skulle åka från Köpenhamn hit till Lidköping, men jag fick födelsedagspresenter och sådant när jag vaknade och så sjöng de för mig i bilen på väg upp också.

Vad fick du för presenter?

– Jag fick lite böcker faktiskt. Jag gillar mycket engelsk litteratur så jag fick böcker med Jane Austen, Charlotte Brontë och Paulo Coelho. Jag älskar att läsa och jag har läst mycket av Emily Brontë och Jane Austen, men jag har inte hunnit läsa så mycket böcker det senaste året för att jag har haft så mycket att göra, men jag har börjat att göra det igen, för jag älskar att läsa.

Jag tänker ju det, du har ju haft rätt mycket att göra med tanke på Eurovision och allt det där. Hur får du tid över till fritid och allt?

– Jag har inte sett mina vänner och familj på ett helt år nästan förutom min mamma, min bror och min pojkvän, som är närmast mig. Jag har mycket familj i Sverige och i Danmark och de har jag inte sett på ett år, men de är förstående och de vet att det är mycket som har hänt sedan mitt liv vändes helt upp-och-ner efter segern.

28022014-mfgenrepfredag-2339S

Hur förväntade du dig att det skulle vara med att vinna Eurovision Song Contest?

– Jag var självklart lycklig men när det sker något så stort i ens liv så är det väldigt svårt att förstå faktiskt. Jag tror att jag började förstå det just när vi kom tillbaka till Köpenhamn och det var 15 000 människor som mötte oss på Tivoli och helikoptrar flög över oss hela tiden. Det var jätteroligt och det var då jag tror det gick upp för mig, men det är lite overkligt fortfarande.

Hur var det att se sig själv på TV efteråt?

– Det var jättekonstigt och det tycker jag fortfarande. Jag brukar se när jag gjort intervjuer och sånt i TV om jag har sagt något dumt eller något fel.

Jag blev inte arg alls över flöjtbålet.

Vad är det du ska göra imorgon i Melodifestivalen?

– Imorgon ska jag sjunga i ett medley med ”Only Teardrops” och ”Rainmaker” som är min nya singel, och nu när flöjten är bränd så blir det en annorlunda version med ”Only Teardrops”.

Vad tyckte du om den där sketchen med flöjtbålet som var med i den första deltävlingen?

– De skrev mycket om den på Melodi Grand Prix’s Facebook-sida och det var där jag hörde om det den första gången. Då var det några danskar som inte tyckte det var kul men så var det många som också tyckte det var jättekul, men jag tyckte det var kul. Jag blev inte arg alls.

28022014-mfgenrepfredag-2295S

Du har ju åkt runt på många nationella uttagningar. Hur många har det blivit nu?

– Jag var i Albanien i december förra året innan jag åkte till USA för att skriva låtar, sedan blev det Schweiz, Malta och nu är det Sverige och nästa helg blir det final i Danmark och torsdagen därefter i Tyskland. Utöver nationella finaler så har jag varit och gjort mycket festivaler och TV-program runt om i Europa i bland annat Sverige, Tyskland, Holland, Italien, Frankrike, Vitryssland, Ukraina och Kina.

Hur känns det att ha varit inblandad i den kreativa processen den här gången när du skrev ”Rainmaker”?

– Väldigt bra, verkligen. Det började faktiskt i februari förra året efter att jag vann Melodi Grand Prix (Danmarks Melodifestival, reds. anm.) då jag började jobba med mitt album där jag skrev ungefär åtta av de tio låtar. ”Only Teardrops” hade jag inte skrivit, även om jag verkligen hade önskat det, men de åtta andra var jag med och skrev. Sedan fortsatte jag under sommaren och hösten och ”Rainmaker” skrev jag faktiskt i Stockholm tillsammans med min pojkvän och Fredrik Sonefors.

Charlotte Perrelli vann för Sverige 1999, nio år senare var hon med och tävlade i Melodifestivalen 2008 och vann. Helena Paparizou vann för Grekland 2005 och är med nu i år i Melodifestivalen 2014, också nio år senare. Kommer vi att få se dig i Melodifestivalen 2022 om åtta år?

– Nja, alltså det är flera som frågat mig om jag vill ställa upp i Eurovision igen, men jag tror att för mig var det som en ”once in a lifetime”-grej, så jag tror inte jag behöver göra om det igen.