Christer menade förra torsdagen (20/2) att det inte behövdes något arbete mot ”fusk” i Melodifestivalen eftersom det inte finns någon möjlighet att locka människor utöver din fanbase att rösta för dig.

Telefon eller dator som ringer då?

Teleoperatörerna / rösträknarna vi jobbar med stoppar det om det händer. Det skulle synas direkt om någon skulle sätta en maskin i omlopp. Det kan inte hända i Sverige. Det är omöjligt hävdade Christer förra torsdagen. Samtidigt har Melodifestivalen ingen gräns eller ens känner till det högsta antal röster någon gett… Däremot följer röstningen alltid samma typ av kurva. Ytterst liten röstning före en låt är på, och då är det oftast en artist som redan är populär. För att sedan göra en jätteuppgång och peaka. Det ser tydligen exakt lika dant ut för alla låtar.

Om teleoperatörerna får plocka bort röster borde detta redovisas tydligt till SVT, då borde Christer känt till situationen. Jag får dock en känsla att eftersom inget max finns har ingen brytt sig om att hålla koll på detta.

Nu visar det sig att det går att rösta ett par hundra samtal per minut. Det behövs mer än en dator, fri programvara samt någon form av koppling till förmedlare från IP till vanlig telefon behövs också, som Skype.

Bert Karlsson satsade 200 000 kr  på en osignerad artist för en plats i Melodifestivalen. Vad är då en finalplats istället för andra chansen värd eller andra chansen istället för femteplats?

Melodifestivalen har lägre valdeltagande (10,1% deltävling 4) än kyrkovalet (12,7% 2013) oräknat att många inklusive robotar verkar ringa fler än en gång.

Att sluta rösta för att någon använder dator är helt fel teknik, det borde vara en anledning att rösta. För ju fler som röstar desto mindre påverkan får dessa ringrobotar. Förstår samtidigt att SVT har problem att uppmana tittare att rösta, ger ju dem inkomster.

Ett förslag är att SVT avstår sin avgift från Radiohjälpsnumret (då kanske även teleoperatörerna kan göra detsamma). Då skulle SVT kunna uppmana till röstning utan att behöva skämmas det minsta!

Om alla tittare skulle rösta en gång var på sin favorit skulle antal röster femdubblas!

Införs redan nu till andra chansen

  • Skriv in i regelverket att betald påverkan är förbjudet. Ett skivbolag kan uppmana sina anställda att ringa men det skulle inte vara tillåtet att företaget betalar de anställdas samtal.

Till nästa år

  • Begränsa antal samtal per telefonnummer
  • Spärra företagsabonemang (IP telefoner går säkert via IP leverantörens företagsabonemang vilket gör att vissa företagsabonemang borde få vara öppna)
  • Hemliga telefonnummer misstänker jag inte är något problem för telefonväxlarna – de vet nog rätt nummer, hur skulle de annars kunna debitera…