Vi3kollageornskoldsvikTraditionsenligt brukar våra utsända Melodifestival-experter på Poplight analysera och bedöma bidragen i vår panel som vi kallar ”Vi 3″. Denna veckan bedömer panelen bidragen som tävlar i den fjärde deltävlingen i Örnsköldsvik. Här kan ni läsa experternas omdömen.Den här veckan ska Poplights utsända reportrar och fotografer på Melodifestivalen 2014 lämna sina expertomdömen på startfältet som tävlar i Göteborg ikväll. I panelen idag ingår Roger Larsson, Jonatan Staaf och Mattz Birath.

Veckans heta: Anton Ewald

Veckans bubblare: Ellinore Holmer (baserat på våra förstaintryck)

Veckans kalla: Janet Leon

Så här tyckte panelen:

1. Alcazar – ”Blame It On The Disco”

Roger: Detta är numret alla framtidens öppningsnummer kommer att jämföras mot. More is more!
En gigantisk discokula, glitterkläder, gnistersprut och en låt och koreografi som hämtat ur den svenska discoencyklopedin. Att det håller för genrepspubliken, utan tvekan de kunde inte önska sig mer. Men det är inte genrepspubliken som röstar, och har kroppsstrumpor någonsin varit lyckosamma i tävlingen? För er som vill få denna vidare gäller det att plocka upp lurarna och rösta, genrepsresultat gör ingen finalist. Betyg: 3

Jonatan: Första gången som jag hörde Alcazars bidrag ”Blame It On the Disco” så kände jag mig en aning besviken, men efter ett par lyssningar så har låten vuxit och är nu min favorit inför kvällens deltävling. Att vara min favorit har dock historiskt sett visat sig vara lite farligt och har alltför ofta resulterat i en bottenplacering i sin deltävling; ”Trendy Discoteque” (Pay TV, 2004), ”Under Your Spell” (Evan, 2006), och ”Elektrisk” (Anniela, 2011) är några av mina absoluta favoriter genom åren. Nu är dock Alcazar redan så pass etablerade i Mello-sammanhang att chansen för en finalplats är tämligen stor, men Andra Chansen känns för mig troligare. Betyg: 4

Mattz: En grym discodänga som är typiskt Alcazar. Betyg 5

Alcazar

Alcazar

2. I.D.A – ”Fight Me If You Dare”

Roger: Gick betydligt bättre än vad jag förväntade mig bland genrepspubliken, kanske för att de liksom Alcazar satsar på fyrverkerier i sin scenshow. Efter den första uppspelningen trodde jag att I.D.A skulle bli sist trots en bra låt, då jag trodde att bättre alternativ fanns – hårt i Ammotrack och poppigt i Alcazar/Linda/Anton, men kanske är det så att de har träffat helt rätt.
Kommer I.D.A att stå för kvällens skräll? Betyg: 4

Jonatan: En av mina oväntade favoriter inför kvällens deltävling. För mig så får den gärna gå till final, men jag har tyvärr svårt att se det. Betyg: 3

Mattz: Lite skrikig för min smak. Bra show och scennummer. Betyg: 3

I.D.A

I.D.A

3. Janet Leon – ”Hollow”

Roger: Detta är ett av kvällens TV nummer. Från publikhavet tappar man helt bort Janet då ögonen fastnar vid dansarna. Men i TV bilden blir bildspråket effektivt, och de avslutande löven som blåser över scenen är snyggt!
Låten då? Nja, Heartstrings blev en av mina favoriter efter tävlingarna i fjol. Under uppspelningen var jag osäker på om denna var bättre eller sämre, den har inte växt för mig under veckan. Betyg: 3

Jonatan: Jag hade höga förväntningar på Janet det här året. Förra året så var hon en av mina favoriter, och jag hoppades därför på en uppföljare i samma stuk. Nu blev det dock inte så, och den nya stilen tilltalar inte riktigt mig. Betyg: 2

Mattz: Snygg lugn låt med fantastiskt dansnummer bakom. Låten kan inte mäta sig mot Sanna Nielsens Undo. Betyg: 2

Janet Leon

Janet Leon

4. Ammotrack – ”Raise Your Hands”

Roger: Trodde att jag skulle vara relativt ensam om att gilla detta, men 7% av en schlagerpublik på genrepet tyckte bäst om Ammotrack! Kan de mobilisera de som gillar hårdrock att titta och rösta skulle det kunna bli en fortsättning på deras äventyr. Betyg: 4

Jonatan: Jag är inte överdrivet förtjust i den här typen av hårdrock. Det betyder inte nödvändigtvis att det är en dålig låt, men den är inte för mig. Refrängen för tankarna till intromusiken till den fantastiska tecknade tv-serien ”Rocko’s Modern Life”, vilket jag finner lite irriterande. Betyg: 1

Mattz: Hårt, rockigt, fränt, häftigt. Saknar tydlig text, bara en massa ord staplade. Betyg: 4

RLJ_4437

Ammotrack

5. Josef Johansson – ”Hela Natten”

Roger: Varför fastnade så få av genrepspubliken för detta? Verkar som om Antons fans är honom trogna. Blir sången för simpel när den sjungs på Svenska? ”Jag vill hålla dig hela natten” verkar i alla fall inte locka.
Kan det vara det att Josef känns alltför osäker på scenen? Betyg: 3

Jonatan: Jag kan inte släppa hur lik Josef är en ung Rowan Atkinson (Mr. Bean)! Jag har också hört liknelser med en ung Magnus Uggla, och jag antar att jag kan se det också. Låten har jag inga riktiga synpunkter på, men den är definitivt trevlig och jag skulle inte bli besviken över en finalplats för Josef. Betyg: 2

Mattz: Stelbent ballad, numret är virrigt och han vet inte i vilken kamera han skall titta i. Finns inget som binder mig till låten. Betyg: 3

Josef Johansson

Josef Johansson

6. Linda Bengtzing – ”Ta mig”

Roger: Har under veckan tänkt mig att det är en ny Linda Bengtzing vi ser, en version 2.0, men är det verkligen så? Är det inte bara tracket som blivit uppdaterat? Betyg: 4

Jonatan: Aldrig trodde jag att Linda Bengtzing skulle vara en av mina favoriter innan jag åkte till Örnsköldsvik. Nu är dock så fallet, och jag får helt enkelt lov att acceptera det. Låten är engergisk. Betyg: 3

Mattz: Energiknippe av guds gåva, fart och fläkt (med fläkt). En riktig schlagerdänga. Betyg: 4

RLJ_5952

Linda Bengtzing

7. Ellinore Holmer – ”En himmelsk sång”

Roger: Kan publikundersökningen, andra chansen, bortförklaras av närheten till Hudiksvall? Jag tror inte det dessutom gör sig numret så mycket bättre i TV än på arenan.
Vid första lyssningen klassade jag den som oerhört vacker, nu efter en vecka är jag rätt less den. Kommer det faktum att jag blivit less påverka den röstande TV publiken? Inte det minsta, de flesta i TV sofforna hör den för första gången. Betyg: 2 (men…)

Jonatan: Efter första repet så tyckte jag väldigt mycket om Ellinore Holmers bidrag ”En Himmelsk Sång”, och placerade den i toppen. Den har dock inte hållit i sig efter ett par lyssnigar, och nu så är jag tämligen likgiltig inför den. Det finns dock en möjlighet att den går hem i stugorna och kan ta sig till Andra Chansen, men längre än så har jag svårt att se att den skulle avancera. Betyg: 1

Mattz: Trevlig tjej med fantastisk röst. Låt, text och framförande står still tittarna får ingen energi av framträdandet. Betyg: 1

Ellinore Holmer

Ellinore Holmer

8. Anton Ewald – ”Natural”

Roger: Ger sina fans exakt vad de vill ha; sång, dans och några leenden. Samtidigt saknar låten ingen ordentlig ‘hook’ för att dra in nya röster i röstfisket. Betyg: 3

Jonatan: Jag är besviken på Anton! Visserligen så tilltalades jag inte så mycket av hans bidrag från förra året, men jag förväntade mig ändå mer från honom. Låten kommer liksom aldrig igång, och när det mest spektakulära inslaget i framträdandet är en mikrofon som flyger upp genom golvet så har man i mitt tycke misslyckats. Betyg: 2

Mattz: Fartfylld poppig låt, men inte samma klass som Begging. Bra genomfört, kul att han stampar upp micken från golvet. Scenografi och dans är snyggt. Betyg: 3

Anton Ewald

Anton Ewald

 

Så här tippar Poplight

Till final

Roger: Anton Ewald, I.D.A
Jonatan: Anton Ewald, Ammotrack
Mattz:
 Alcazar, Linda Bengtzing

Till Andra Chansen

Roger: Ammotrack, Alcazar
Jonatan: Ellinore, Alcazar
Mattz: Josef Johansson, Anton Ewald

Håller du med panelen? Vilka tror du går till final? Kommentera nedan!