Vi-3-kollage-gbg

Traditionsenligt brukar våra utsända Melodifestival-experter på Poplight analysera och bedöma bidragen i vår panel som vi kallar ”Vi 3″. Denna veckan bedömer panelen bidragen som tävlar i den tredje deltävlingen i Göteborg. Här kan ni läsa experternas omdömen.

Den här veckan ska Poplights utsända reportrar och fotografer på Melodifestivalen 2014 lämna sina expertomdömen på startfältet som tävlar i Göteborg ikväll. I panelen idag ingår Alexander BorodinLudvig Alfredsson och Mattz Birath.

Veckans heta: Outtrigger

Veckans bubblare: EKO

Veckans kalla: Shirley Clamp

Så här tyckte panelen:

1. Outtrigger – ”Echo”

Ludvig: Det är ett väldigt udda nummer för att inleda en deltävling av Melodifestivalen. Alla bandmedlemmar står i varsin bur och sångaren har på sig en tvångströja med en ansiktsmask á la Hannibal Lecter. Numret ser väldigt snyggt ut om man tittar på storbildsskärmarna i arenan och produktionen har varit väldigt snygg, även om det kanske dyker upp lite steadicams i bild. Hårdrock är inte direkt min kopp te och det har aldrig direkt gått dåligt för hårdrock i Melodifestivalen. Under veckan har de hunnit bli favoriter, men nu känns det som att det favoritskapet har börjat avta en aning. Betyg: 3

Alexander: Lär skrämma slag på många till en början. Det är hårt, tufft och hög volym. Något som jag normalt inte brukar gilla. Men den här gången har man faktiskt en sjysst låt och t.o.m. growlandet låter melodiskt, något som inte har varit fallet alltid när sådant här varit med förut i Melodifestivalen enligt mitt tycke. Kvällens häftigaste framförande. Känns nytt och fräscht och höjer Sveriges toleranströskel ett snäpp ytterligare. Fram tills igår var jag övertygad om en finalplats för detta. Men efter genrepet lutar jag mot att det blir en Andra Chans. Betyg: 4

Mattz: Hannibal Lecter-masken är scary. Det är ett bra framträdande och det är tufft & coolt med burarna men fel typ av musik för mig. Jag tror nog att deras chanser är rätt goda för att det finns nog väldigt många människor som tycker att den här typen av musiken är väldigt bra. Betyg: 3

Outtrigger

Outtrigger

2. EKO – ”Red”

Ludvig: Av alla låtar som tävlar ikväll så är det nog denna jag kommer lyssna på mest efteråt. Det är samma låtskrivare bakom ”Red” som låg bakom Outtriggers låt och det här är inte ens i närheten av Outtrigger. Detta är mer 80-talsinfluerat elektronisk pop med lite influenser från Erasure och Kraftwerk. Jag vill så gärna att detta ska avancera sig vidare i tävlingen, men jag tror tyvärr att svenska folket inte kommer fatta det här. Betyg: 4

Alexander: Min favoritlåt denna vecka. Syntpop som för tankarna till moderna hits med t.ex. Daft Punk men även 80/90 tal med Depeche Mode men med influenser från Kraftwerk. En av få låtar från denna vecka som man kommer att lyssna ofta på känns det som just nu. Vacker men kanske något tråkig inramning på scen. Faller tyvärr igenom ikväll och kan mycket väl komma sist, men det här bandet kommer ändå hitta en trogen lyssnarskara. Betyg: 4

Mattz: Bra låt men den har liksom inte ”det”. Ingen tonartshöjning och ingen refräng som fängslar. Den är rätt jämn, men det är kanske bara är så att jag är förkyld och inte fattar det. Den är lite skrikig, men annars är den ju bra. Bra scenframträdande och det är kul när killarna varierar sig mellan trummorna och syntharna. Jag tror att deras chanser är små ikväll. Betyg: 2 

EKO

EKO

3. Oscar Zia – ”Yes we can”

Ludvig: Oscar Zias låt känns som att den hade passat bättre ett pojkband än Oscar själv som soloartist. Känns lite som något som varit bortglömt i Cheiron-studion från en N’sync-platta som hittades i gömmorna och fick sig en rejäl uppfräschning. Oscar höll igen under genrepet i eftermiddags, mest för att spara på krutet för ikväll och jag är övertygad om att det kommer gå bra för Zia. Väldigt catchy, poppig och snyggt dance-break mitt i låten. Betyg: 3

Alexander: Ska erkännas att jag känner mig för gammal för att gilla den här typen av pojkbandsmusik.  Det hela känns lite barnsligt. Frågan är varför han ställer upp med en låt som passar en grupp mer än solo. Sjunker också i mina ögon med tanke på att framförandet som visserligen är häftigt att se på är en plankning av ett shownummer med N’sync.  Dessvärre måste jag säga att koreografin känns barnslig och töntig. Men det passar förstås Oscars alla fans. Dessutom är han otroligt charmig och gullig. Så ja visst det här inser jag nu, detta kommer att gå direkt till final så att det stänker om det ikväll! Betyg: 1

Mattz: Oscar Zia tror jag mycket bra om. Framträdandet är grymt med skärmarna. Lite mer nytänk som kommer tillbaka från 90-talet, typ, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera det. Låten är bra. Dansvänlig och man rycks med lite i den, men den är lite tam för den har liksom inte någon tonartshöjning och den saknar den här ordentliga käftsmällen som jag ville ha. Betyg: 3

Oscar Zia

Oscar Zia

4. Shirley Clamp – ”Burning Alive”

Ludvig: Kanske ett av de mest svårtippade bidragen inför kvällen. Det är inte direkt en typisk ”Shirley-schlager” och den börjar i midtempo och så höjs tempot allt eftersom. Tanken slog mig att detta känns som något Helena Paparizou har fått på sitt bord som hon sedan tackade nej till. Framträdandet är väldigt likt – ljuset, uppsättningen och lite grann i låten. Om Shirley tar sig till final blir jag väldigt förvånad att hon lyckades, men inte Paparizou. Betyg: 2

Alexander: Jaha, insåg igår att jag halvsovit mig igenom hennes framförande under genrepet när det plötsligt var slut utan att jag insett att det börjat. Jag hade förväntat mig att den här balladen som är på gränsen till det storslagna utan att bli svulstig skulle växa med fler lyssningar, men det gjorde den inte. Hantverksmässigt mycket skicklig komponerad låt men det känns tråkigt och så konventionellt numera. Svenska folket vill ha nytt och fräscht. Det är inget fel på Shirley och hennes klänning är fantastisk. Men gäsp, tack och hej. Kan komma på en femte plats. Skulle bli förvånad om högre upp. Betyg: 1

Mattz: En smäktande ballad… jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det påminner ganska mycket om Paparizou, sen tycker jag att Shirley Clamp har för mycket fläkt och hon blundar och kisar väldigt mycket, vilket jag stör mig på ganska mycket. Hade det inte varit för Shirley så hade chanserna varit ganska mycket mindre. Jag går inte igång på denna, tyvärr. Betyg: 2

Shirley Clamp

Shirley Clamp

5. State of Drama – ”All we are”

Ludvig: ”All we are” passar väldigt bra in i arenaformatet, men det känns som att detta inte kommer gå igenom rutan. Låten är mer upptempo än förra årets ”Falling” och det händer lite mer på scen… fast fortfarande känns det ganska lamt och händelselöst. Det är ju trots allt fortfarande bara ett band som står på scen och Emil springer runt med krut i kroppen och vet inte vad han ska göra med sina händer… och VARFÖR ska Emil mitt i en refräng hålla ut mikrofonen över publiken och förvänta sig att de ska sjunga med, när publiken inte ens hört låten innan? Betyg: 1

Alexander: En låt som fastnar och som jag har i huvudet just nu hela tiden. Kan bli en låt som jag kommer att lyssna på ofta. Inget speciellt egentligen men jag gillar detta bättre än deras låt i fjol. Grabbarna i bandet är oerhört charmiga. Låten flörtar med den unga publiken och refrängen känns lite naiv som förstärks med sin pojkkör. Men detta har växt under repen och jag lutar åt att State of Drama baserat på sin popularitet faktiskt tar en finalplats ikväll. Betyg: 3

Mattz: State of Drama – en grym låt, dock inte lika bra som förra året. Coolt framträdande och proffsigt rakt igenom. Kul med megafonen och jag tror de har alla möjliga chanser att gå vidare, men jag tycker förra årets bidrag var mycket bättre då den satte sig bättre på näthinnan än vad årets bidrag gör. Betyg: 3

State of Drama

State of Drama

 

6. CajsaStina Åkerström – ”En enkel sång”

Ludvig: Hade Ellen Benediktson och CajsaStina bytt startfält med varandra så hade CajsaStina gått direkt till final och Ellen hade varit helt chanslös, för det här är väldigt mycket som Ellens ”Songbird”, fast det händer så mycket mer i ”En enkel sång”. Likt Ellen står CajsaStina och framför hela sitt nummer på pucken i arenan. Det är ett gitarrplinkeliplink som går igenom hela låten som byggs upp med trummor allt eftersom. CajsaStina kan lika gärna falla i samma fack som Louise Hoffsten, eller i samma fack som Anna Järvinen. Svårtippat. Betyg: 3

Alexander: En finalplats kändes given först för denna vackra och poetiska ballad som går åt vishållet. Vacker text. Fin inramning i TV-rutan. Problemet var att hon kändes väldigt stel under repet igår. I arenan gick det inte riktigt fram alls – men om hon gör bättre ifrån sig ikväll och går fram i rutan, då tror jag att det är nära finalplats men det blir nog Andra Chansen för CajsaStina. Betyg: 3

Mattz: CajsaStina är en stor och duktig sångerska som gör det här fruktansvärt bra, men det är för mycket mellanmjölk. Det händer ingenting i låten och hon ser allmänt uttråkad ut. Finns liksom inte någon tonartshöjning eller något som gör att man vill sjunga med. Jag är ju ingen reporter, jag är bara fotograf, men jag tror inte att hon kommer komma så långt i den här tävlingen. Betyg: 1

CajsaStina Åkerström

CajsaStina Åkerström

7. Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin'”

Ludvig: Samma intro som introt i Radical Face’s ”Welcome Home, Son”, men sedan höjer de upp tempot och efter refrängen kommer nått slags ”cheerleading”-parti och bryter av fullständigt från den mainstreamade popen… sedan börjar upplägget om igen och så går det så igenom hela låten och helt plötsligt tar det slut väldigt oväntat. Ace har med sig ett antal dansare på scen, tillika hennes bästa vänner, som är utklädda till bröderna Dalton. Förut i veckan kändes dansen en aning överkoreograferad, men nu verkar de dragit ner på det hela. Också ganska svårtippat och jag kan inte riktigt minnas senaste gången man röstade något liknande till final. Betyg: 2

Alexander: Veckans överraskning. En modern låt med yviga konturer som jag tycker är lite svårdefinierad. Börjar med ett gitarrplinkande för at sedan brytas ut mot ett annat sound. Men det här är fräscht och nytt. Roligt framförande och något man kommer ihåg. Känns som ett intensivt träningspass. Spelas låten på gymm framöver blir det en vinnare med tanke på STIM-pengarna.  I Melodifestivalen kan dock detta komma sist ikväll. Men förhoppningsvis så får vi se Mer av Ace framöver! Betyg: 2

Mattz: Hon har en attityd som är kaxig och snärtig med en intensiv låt, men samma sak som alla andra i det här startfältet så har den ingenting som fängslar mig och går igång och tycker att ”Det här är förbannat bra!”. Hon har nog rätt bra chanser, men jag tror inte det, men vi får hoppas på det. Betyg: 2

Ace Wilder

Ace Wilder

8. dr. alban & Jessica Folcker – ”Around the world”

Ludvig: Jag förväntade mig ett ordentligt glädjepiller. Första gången jag hörde den kände jag att den inte riktigt uppnådde mina förväntningar, men nu efter att ha hört den och sett numret ett antal gånger så sitter den på hjärnan. Dr. Alban sprattlar omkring på scenen och hinner sjunga frasen ”Around the world” 31 gånger på dessa tre minuter och Jessica sjunger en trevlig refräng. Det är en liten nostalgitripp till 90-talet och frågan är hur publiken kommer reagera för detta år 2014? Troligtvis positivt. Betyg: 3

Alexander: Det var det här jag såg fram emot mest i hela startfältet. De leverar också exakt vad jag hade förväntat mig varken mer eller mindre. En härlig nostalgitripp. Det är Dr Alban till 100%, det osar 90-tal i soundet . Framförandet är  Tropicopop och Technicolor goes bananas. Så frågan är vad jag trodde det var jag skulle ha fått? En vinnarkandidiat till Eurovision. Förstår inte hur jag tänkte då… Ett roligt shownummer som avslutning på veckans starfält är det. Men det här kunde ha varit med i Melodifestivalen 2002 och möjligen och gå till final då. Nu kommer det ingen vart. Men en hit blir det nog i vissa radiokanaler ändå. Betyg: 1

Mattz: 90-talet är tillbaka! Folcker och Alban gör en 90-talare som inte räcker ända fram. Jessica Folcker gör ett fantastiskt bra framträdande, men vad Dr. Alban gör vet jag inte riktigt. Den är bra i partierna när Jessica är med och sjunger, men det känns som att Dr. Alban drar ner på det hela. Jag tror att de kan gå till andra chansen, men inte till final. Betyg: 2

dr. alban & Jessica Folcker

dr. alban & Jessica Folcker

Så här tippar Poplight

Till final

Ludvig: Outtrigger, Oscar Zia.
Alexander: State of Drama, Oscar Zia 
Mattz: 
State of Drama, Oscar Zia

Till Andra Chansen

Ludvig: dr. alban & Jessica Folcker, State of Drama
Alexander: CajsaStina Åkerström, Outtrigger
Mattz: Outtrigger, dr. alban & Jessica Folcker

Håller du med panelen? Vilka tror du går till final? Kommentera nedan!