Det kändes som att vi fick se årets Melodifestivalvinnare förra veckan när Sanna Nielsen fullständigt krossade allt motstånd med sin ballad ”Undo”. Den här veckan är det ett jämntjockt helvete vilket betyder än mer svårtippat.

Med facit i hand så skulle jag lita på att svenska folket faktiskt skulle rösta de bästa låtarna vidare förra veckan. Men hur lätt är det när de gång på gång gjort mig besviken med typ Malena Ernman som vinnare 2009 (I will never forget) eller varför inte himla Anna Bergendahl 2010 eller det mer aktuella misstaget: Ellen framför Helena. Är med andra ord nöjd med både finalisterna och Andra Chansen-deltagarna. Även om Martin Stenmarck bjöd på en galopperande medelålderskris saltat med en typ YOHIO-låt. Jaja. Det blir nog ingen final för dig, Stenis.

Den här veckan då? Efter att kollat igenom minutklippen på SVT så ser det mer som en parodi på Melodifestivalen än en riktig deltävling. Dr Alban & Jessica Folcker  bjuder på en riktigt daterad låt. Shirley Clamp sjunger Shirley Clamp. Oscar Zia gör fattigmans-One Direction. Eko och Ace Wilder står för de ”udda inslagen” medan Outtrigger ger oss hprdrock = direkt till final. Cajsa-Stina Åkerström sjunger fin visa på svenska. State of Drama rockar fett till mellanmjölksrock. Skäntar någon med mig eller vad är det som pågår?
Nåja. Jag gillar Eko och hoppas lite på att de ska skrälla med sin synthpop. Oscar Zias låt är inte dålig på något sätt. Det känns bara lite…gjort. Men om det i någon deltävling som snygg kille med vickande höfter ska gå vidare så är det denna.

Oscar Zia

Oscar Zia

Hur har då oddsen förändrat sig under veckan? Det är fortfarande jämnt skägg mellan Oscar Zia och Outtrigger. Spelbolagen har hållit båda två som favoriter hela tiden och de fortsätter så. Vid ett tillfälle hade Unibet & betsson dem på exakt samma odds, blygsamma 1.65. Sedan dess har de ändrat sig något men de två är klara favoriter. Dr. Alban & Jessica Folcker hade lägre under veckan men har nu höjts något. Enligt spelbolagen är det tre bidrag som slåss om biljetterna till Andra Chansen. Det är Cajsa Stina, Ace Wilder och State of Drama. Ace Wilder tror jag inte ett dugg på. Det är för konstigt för vanligt folk. Jag menar, om Manda med sitt ganska snälla framträdande kunde komma sist så har jag svårt att se hur Ace Wilder ska kunna stå sig. Jag kan ju ha fel. Det har ju hänt.

Så hur tror jag att det går ikväll då? Jag kommer att hålla en tumme för Eko och för Oscar Zia. Men även för Cajsa Stina, som alltid varit en personlig favorit. Nu kanske hon inte är bäst ikväll men tycker att hon förtjänar att ta sig vidare. Så här tror jag:

Till final
Oscar Zia
Outrigger

Andra Chansen
State of Drama
Cajsa Stina Åkerström