Idag fortsatte repetitionerna i Göteborg inför lördag, då det är dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2014. Idag ska alla artister repa en gång till och idag repar de fullt ut med scenkläder, smink och effekter. På Poplight kan ni följa alla fredagens repetitioner.

Idag ska alla åtta bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för andra gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 30 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det andra av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Igår fick artisterna repa i totalt 35 minuter var och nu ska de repa en gång till inför ett publikt genrep på kvällen och ett genrep imorgon på eftermiddagen.

På plats i Linköping från Poplight är Alexander Borodin, Ludvig Alfredsson och fotograf Mattz Birath. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

Foto: Mattz Birath, Poplight

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

13:05 – Outtrigger (”Echo”)
13:35 – EKO (”Red”)
14:05 – Oscar Zia (”Yes we can”)
14:35 – Shirley Clamp (”Burning Alive”)

(kl. 15:00 – 15:20 – Kaffepaus)

15:25 – State of Drama (”All We Are”)
15:55 – CajsaStina Åkerström (”En enkel sång”)
16:25 – Ace Wilder (”Busy Doin’ Nothin’”)
16:55 – dr. alban & Jessica Folcker (”Around the world”)

Start kl 13:00.

1. Outtrigger – ”Echo”

Jösses vad det drog igång i början. ”Echo” börjar med att sångaren Simon står i en bur och growlar i en tvångströja och en Hannibal Lecter-mask över ansiktet. Alla andra bandmedlemmar står i varsin bur och till andra refrängen går Simon ut ur buren. Till sista refrängen kliver alla andra bandmedlemmar ut ur sina burar och står med honom tillsammans på scen.

Första genomgången var det väldigt rörigt med kamerorna och Simon prickade inte in alla kameror helt och hållet. Sången sitter där den sitter och i de andra genomgångarna blir produktionen bättre. De har två reptillfällen kvar under genrep och av erfarenhet kommer allt att sitta bra tills sändningen.

2. EKO – ”Red”

För en liten synthälskare som mig så älskar jag EKO’s låt, men det känns inte helt rätt forum med Melodifestivalen för dem, men å andra sidan kan jag inte komma på ett bättre forum. Refrängen är catchy med allt ”la la la” och det känns väldigt snyggt… men jag är väldigt rädd att detta kommer att åka ut ur tävlingen direkt, även om jag inte hade velat det.

Av alla låtar som varit med i Melodifestivalen som kommit med genom ”Svensktoppen nästa” eller någon annan form av ”Allmänhetens tävling” så är EKO och ”Red” det bästa som kommit därifrån upp till Melodifestival-scenen.

3. Oscar Zia – ”Yes We Can”

När Oscar ska köra igenom första gången får de inget ljud i mikrofonen och de tvingas avbryta mitt i första versen, därefter säger de att kören som ska stå i kulisserna inte är på plats och efter några minuter drar de igång igen.

Säg vad man vill om det här – men jag tycker detta hade passat mycket bättre ett pojkband än en soloartist. Det känns som att detta var någon låt som skrevs till en Backstreet Boys-skiva men som blev bortglömd, sedan blev det dags för Melodifestivalen och då kanske de drog upp denna ur gömman och gav den en rejäl uppfräschning för att matcha 2014.  Den är onekligen väldigt catchy och är en stor favorit på lördag.

Det blir nog väldigt många små flickhjärtan som kommer att tändas på lördag och lagom till Melodifestivalen 2024 kommer någon artist att berätta hur hen minns Oscar Zia’s låt som fick hen att vilja bli som han osv. osv.

4. Shirley Clamp – ”Burning Alive”

”Burning Alive” känns en aning som den låten som Helena Paparizou hade tackat nej till tidigare. Ljussättningen påminner lite grann om ”Survivor”, upplägget känns också likadant och låten är inte helt olik den heller. (det är ju samma låtskrivare dessutom)

Den sveper bara igenom halvt obemärkt. Det finns liksom ingen hype kring Shirley, vilket gör att det hela känns rätt chanslöst, men ändå inte helt uträknat. Den kan ju lika gärna skrälla sig till finalen eller bara hamna rätt ner i jumboträsket.  Jag vet inte riktigt vem som ska rösta på detta heller. Svårtippat bidrag.

Låten börjar i midtempo och tempot höjs allt eftersom, men den når aldrig till det där ”riktiga” upptempot som vi kanske är vana vid i Melodifestivalen.

5. State of Drama – ”All we are”

State of Drama levererar en arena-pop/rock-låt som passar bra in i Scandinavium i tre minuter, men jag vet inte hur det kommer se ut i rutan. Det är fortfarande ett band på scen och egentligen händer det inte jättemycket.  Rökpistolen har de plockat bort och om det bara är tillfälligt under dagens rep vet jag inte.

Jag måste erkänna att refrängen är en aning catchy, även om jag inte tycker om den särskilt mycket, men den sätter sig. Många hävdar att ”All we are” påminner mycket om OneDirection, men jag har själv aldrig hört OneDirection. (jag har ju trots allt en något vettigare musiksmak än det)

Svårtippat bidrag.

6. CajsaStina Åkerström – ”En enkel sång”

Inte mycket pyroteknik och Carolafläktar här inte. CajsaStina kör sitt nummer ute på pucken i arenan och man skulle kunna dra vissa liknelser mellan detta och Ellen Benediktson, men jag tycker att CajsaStina gör det mycket bättre. CajsaStina har ett bra utgångsläge med ett bra startnummer och är en skön avstickare efter State of Drama’s arenapop och innan Ace Wilders mainstream-pop.

Hon har lika stor potential att bli årets Louise Hoffsten… eller årets Anna Järvinen. Svårtippat även detta, men jag gillar det!

7. Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin'”

Ace river av en ganska mainstreamad pop-låt som plötsligt byter stil mitt i alltihopa och blir till en riktig dance-dänga, för att sedan återgå till den mainstreamade popen och sedan tillbaka till dance-dängan. Igår kändes det hela väldigt överkoreograferat och idag verkar de dragit ner på koreografin, men stundtals känns det som att det är lite för mycket som händer på scen och helt plötsligt så tar det slut mitt i alltihopa känns det som.

Alla dansare på scenen verkar ha mycket problem med sina medhörningar och några av dem har tagit ur de helt och hållet.

Det är så många bidrag som är svårtippade denna veckan och jag vet inte om jag ska gilla det här eller inte. Hennes röst svajar till lite då och då, så allt beror väl på hur hon presterar på scenen på lördag.

8. dr. alban & Jessica Folcker – ”Around The World”

Yes, Jessica! Nu blev det mer färg på framträdandet till skillnad från igår. Jessica och Dr. Alban har på sig helvitt och dansarna bär färgglada rave-kläder. Nu börjar jag gilla detta trots allt. Det är inte direkt det där extrema glädjepillret som jag hade förväntat mig från början och det är inte mycket som har ändrat sig från igår.

Dr. Alban stapplar omkring på scenen och hoppar runt. Han har inte lika mycket problem med texten idag som han hade igår och det här kan gå hem bland de coola kidsen på mellanstadiediscot.