Under hela torsdagen pågår det repetitioner för fullt i Göteborg inför den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2014. Poplights utsända reportrar är på plats hela dagen och levererar senaste nytt från repetitionerna i Scandinavium.

Idag ska alla åtta bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för första gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 35 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Göteborg från Poplight är Alexander Borodin, Ludvig Alfredsson och fotograf Mattz Birath. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter och Instagram (@PoplightSE) för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

10:50 – Outtrigger (”Echo”)
11:35 – EKO (”Red”)

(kl 12:00 – 12:25 – Kaffepaus)

12:25 – Oscar Zia (”Yes We Can”)
13:05 – Shirley Clamp (”Burning Alive”)

(kl 13:45 – 14:30 – Presskonferens med artisterna)

14:45 – State of Drama (”All We Are”)
15:25 – CajsaStina Åkerström (”En enkel sång”)
16:00 – Ace Wilder (”Busy Doin’ Nothin’”)
16:40 – dr. alban & Jessica Folcker (”Around the World”)

(17:15 – Arenan stänger)

 

Outtrigger

1. Outtrigger – ”Echo”

Vi väntar på att Outtrigger ska få börja sitt rep. De har stått och väntat på scenen i en kvart. Men vi väntar på att man ska få iordning på tekniken i OB-bussen. Men nu ska de få dra igång! Ja, Outtrigger drog igång dagens rep väldigt hårt! Ett minst sagt fängslande nummer. Medlemmarna står i varsin bur som de är instängda i och sångaren är klädd i en tvångströja. Det både ser ut och låter som en skräckfilm. Mot slutet av låten öppnas dock burarna för var och en av medlemmarna och de kan härja fritt på scenen.  Det låter som förväntat. Det är hård hårdrock. Mycket growlande blir det också. Låten skulle tydligen ha hetat ”Superman is dead” från början. Men det kan ha varit för vulgärt för SVT.  Första genomkörningen gick hyfsat. I andra repet lägger man på rökeffekter också. Det är inte ”Thorleifs” precis, säger studiomannen Zweigbergk. 

Outtrigger gjorde i fjol en cover på Robins vinnarlåt ”You” som först spreds och blev en hit på YouTube Tack vare det så fick man vara med i Melodifestivalen i år med detta bidraget som dessutom är skrivet av ”You”:s låtskrivare Joy och Linnea Deb.

 

EKO

2. EKO – ”Red”

Nu har det riggats klart på scen för gruppen EKO. En väldigt intressant övergång från låten ”Echo” till gruppen EKO. Kan vi förvänta oss en rolig vits på detta på lördag? Det ser snyggt och stilrent ut på scen modernt 80-tals retro. Det både låter och ser ut som synthpop ska göra. Ljussättningen går i rött och vitt, bakgrunden flankeras av röda sirener. För tankarna till en landningsbana på en flygplats. Eller en racingbana från TRON-filmerna. Tänker på både Depeche Mode och Daft Punk.

Det blir tyvärr lite stelt och det händer kanske inte så mycket. Men många verkar gilla låten. Känns ändå just nu som det här kommer att få svårt att övertyga en större del av Sveriges befolkning på lördag. EKO vann Svensktoppen nästa i fjol bara en kort tid innan hade gruppen bildats där Queenlegendaren Brian May hade en del att bandmedlemmarna hittade varandra och att gruppen bildades.

Nu har vi kort fikapaus eftersom vi var lite försenade med repen.

 

Oscar Zia

3. Oscar Zia – ”Yes we can”

Nu är Oscar Zia redo att starta sitt rep. Chala-la, trallala, lite handklapp och lite mer challalla och studsa runt lite på scenen. Klyschigt pojkbandssound. Oscar flankeras av ett gäng unga snygga dansare som fått den otacksama uppgiften att behöva kämpa med en barnslig 90-tals pojkbandskoreografi som dessutom måste synka förinspelade inslag på tv skärmar. Under de första repen sitter inte den här synkningen riktigt, men det ser nog bättre ut i TV i alla fall än live. Tilltalar helt säkert de yngre tittarna och alla Oscar Zia fans. Han är duktig och blott 17 år gammal har på kort tid stormat in i de svenska hemmen bl.a. genom sin medverkan i Let´s Dance. Men har vi inte hört den här låten förut? Jo, det låter ju precis som gruppen Blue i Eurovision 2011. Den låten hette ”I can”. Det hade nog faktiskt gått bättre för dem med den här låten istället. Men här på scenen i Göteborg övertygar det just nu inte så mycket. Men känns som en Andra Chans i alla fall. Ge killen en bättre låt nästa år!

 

Shirley Clamp

 

4. Shirley Clamp – ”Burning Alive”

Japp, vindmaskinen har nu äntligen rullats in strax snett nedanför scenen. Nu hörs Shirley sjunga upp bakom scen. Nu kom in Shirely in och satte ett träffsäkert sitt första rep.

Det är Shirley rak upp och ner varken mer eller mindre men ett modernare sound. Låten känns som den behöver ett antal lyssningar men den lyfter mot den sista versen. En power-ballad på engelska men som balanserar och undviker att bli alltför svulstig. Det är bra men känns inte nytt och är mainstream på gränsen till tråkigt. Tomt på reaktioner från övriga mediakåren. Väldigt tyst just nu i väntan på hennes nästa rep. Det här är Shirleys femte gång som artist i Melodifestivalen. Hon brukar bli en förhandsfavorit när hon ställer upp, men det har gått antingen bra eller mindre bra för henne varje gång hon har varit med. Den här gången känns som det likaså kan gå hur som helst. Men om Shirley valt att ställa upp och om hon tror på låten som ju har erfarna låtskrivare så borde det ju vara rätt.

Nu är det dags för presskonferens med alla artister!

 

State of Drama

5. State of Drama – ”All We Are!

Nu är presskonferensen klar och scenen är riggad för nästa rep med State of Drama. De sjunger upp bakom scenen först. Vi har fått ett litet rökproblem meddelar Zweigberk. En hel del pyro blir det alltså. Det blir bl.a. efekter med rökpistol. Hårdrock men inte lika hårt som Outtrigger. Påminner om deras låt från förra året som ju gick bra. Refrängen låter dock lite väl pojkaktig och gör att det här framstår som dagisrock i jämförelse med Outtriggers tuffa bidrag. Det ska visst handla om att lyfta fram ungdomar och bandet ger onekligen ett ungdomligt intryck med låten och stilen de har på scenen i år. Ledsångaren Emil sjunger i megafon en stund vilket ger en rolig effekt och sen så försöker han även skjuta lite med en rökpistol, men det ser mest töntigt ut just nu under repen. Annars är det en konventionell lösning på scen, som det brukar se ut för rockband. Men alla medlemmar i State of Drama ser energiska och livliga ut på scen. Ska två hårdrocksband knipa finalplatserna i denna deltävling eller blir det Andra Chansen för detta? Det blir röstningsdrama på lördag!

 

CajsaStina Åkerström

6. CajsaStina Åkerström – ”En enkel sång”

Nu väntar vi på CajsaStina. Det är helt kolsvart på scen just nu. Men det ska ju vara enkelt i den här låten, så… Ah, CajsaStina kommer förstås stå i mitten av publiken vid det som kallas puckeln, förstår vi nu. Hela bidraget framförs alltså från puckeln med arenans publik som bakgrund. Men till detta kommer en visuell effekt att tillfogas i form av animationer av planeter, galaxer och stjärnor. Under repet bär CajsaStina vitt vilket ser snyggt ut. men vi ser att hon kommer att ha svarta scenkläder. Frågan är hur det kommer att fungera mot den mörka bakgrunden.  Å andra sidan kan man tänka sig att publiken kommer att lysa upp det här framförandet med sina mobiler. Självklart så är ju detta en lugn och finstämd ballad eller visa, med en mycket poetisk text. Det är inte långt från tårar i ögonen när man hör detta.  Med ett sånt fartigt startfält som detta så finns det absolut utrymme för att rösta fram detta vackra bidrag.

 

Ace Wilder

7. Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin”

Oj, nu kom ett gäng zebror upp på scen! Ace flankeras av fem dansare som ser ut som om de rymt från fängelse. Kanske fick de permis för att vara med på det här bidraget?  Hursomhelst så är det en käck låt som känns rolig att lyssna på. Men just nu så sitter det inte riktigt för Ace under de första repen vi får se om det blir bättre på lördag. Det börjar med lite sköna gitarrpling, sen dyker det upp lite afrikanska rytmer med lite stampande trummande dunk och en blanding av lite andra olika saker. Ibland både låter det och ser ut som ett gympapass med hopp, studsar och armhävningar och sitt-ups med zebrorna. Kommer så klart att höras på gymmen eftersom det funkar att träna till.  Ace Wilder har skrivit låtar förut och haft en del hits i Tyskland. Den här låten har hon skrivit tillsammans med fjolårsvinnarna Joy och Linnea Deb. Ace säger att hon vill att man ska minnas glädjen, dansen och kläderna från hennes framförande – och ja kläderna är det absolut inget problem att komma ihåg. Det här känns kul och lekfullt och fräscht, borde bli en hit, men får ändå svårt att komma nån vart på lördag.

 

dr. alban & Jessica Folcker

8. Dr Alban och Jessica Folcker – ”Around the World”

Det blir mycket färg och rörelse under det här bidraget. Alban och Jessica klädda i vitt omgivna av färglada dansare och en hysterisk scenbild. En festlig avslutning av startfältet den här veckan. Det låter precis som Dr Alban brukar göra och som det gjort sedan storhetstiden på 90-talet. Och det var väl det vi ville eller? Men nu känns det inte riktigt som det här går fram eller övertygar. Många har kanske byggt upp lite förstora förväntningar på detta? En vinnarlåt är det ju inte. Det är kanske lite tråkigt. Om Dr Alban hade varit med för några år sedan hade det kanske gått hela vägen. Jämfört med föregående låt med liknande rytmer så känns inte detta lik modernt eller nytt. Man har ju hört detta förut. Å andra sidan så funkar Jessica och doktorn väldigt bra tillsammans. Det är  två storheter med mycket rutin vi har förenade här tillsammans. För varje rep vi hör nu så växer dessutom låten och frmförandet blir bara bättre och bättre.  Det här bidraget medför att det nu känns mer svårtippat hur det hela kommer att gå på lördag.

Nu är dagens repetitioner slut. Vi tackar för att ni följt oss här och på Twitter. Pressen måste nu utrymma Scandinavium.  Vi packar ihop och förebereder oss nu för kvällens välkomstfest!