Shirley Clamp

(c) Mattz Birath, Poplight

En av tävlingens mest rutinerade rävar är tillbaka! Shirley Clamp fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2004 och nu, tio år senare, är hon än en gång tillbaka för att göra upp om vinsten. Hon är dock mån om att tona ner vikten av att vara ”favorit”.
- När du ställer dig på scenen, då spelar favoritskapet ingen roll, säger Shirley Clamp till Poplight.

 

För ganska precis 10 år sedan slog Shirley Clamp igenom i Melodifestivalen. Med låten ”Min kärlek” tog hon musiksverige med storm och placerade sig på en andra plats, slagen endast av Lena Philipsson. Sen dess har hon medverkat i Melodifestivalen vid flera tillfällen och när hon nu ställer upp i år blir det sjätte gången för Borås stolthet.

– Det blir lite av ett 10-årsjubileum för mig! Men jag trivs med att vara i det här facket, om man nu ska kalla det för ett fack. Jag är lyckligt lottad, säger Shirley Clamp.

Placeringen 2004 är fortfarande Shirleys, i särklass, bästa i Melodifestivalen. Efter uppföljaren ”Att älska dig”, som nådde en fjärdeplats, har det inte gått fullt lika bra, 2009 placerade hon sig till och med sist i sin deltävling. Efter att den resultatmässiga formkurvan vänt neråt har Shirley fått en nyanserad syn på vad det innebär att vara ett etablerat namn i tävlingen.

– För några år sedan när jag var med kunde jag känna lite mer att ”nu är ju jag med, då kommer allting att gå jättebra”. Men efter placeringarna de senaste åren har man fått lära sig att det inte stämmer alls. Allting handlar om den stunden, det tillfället på scenen när du ställer dig på scenen. Då spelar favoritskapet ingen roll.

Man kommer att känna igen sig

Låten som Shirley ställer upp med i år heter ”Burning Alive” och är skriven av ett gäng etablerade låtskrivare, däribland Bobby Ljunggren, Henrik Wikström och Marcos Ubeda. Shirley menar att de som gillade hennes tidiga schlagerhits kommer att känna igen sig, även om det skiljer sig tio år mellan låtarna.

Shirley artikel- Det är en väldigt bra låt, jag har inte känt så här för en låt sedan ”Min kärlek” och ”Att älska dig”. Det är synd att säga att den ligger i samma fack som dessa. Men om man har längtat efter att jag ska göra samma typ av musik kommer man att kunna känna igen sig. Det är en allvarligare låt, den innehåller inte samma glada och lyckliga kärlek.

Med fem bidrag i bagaget kan man ställa sig frågan om inte Shirley Clamp hamnat i samma ”Melodifestivalfack” som till exempel Sanna Nielsen. Själv känner hon sig inte besviken över detta, målet 2004 var att få jobba med musik på allvar och dit har hon nått under resans gång.

– Jag var 31 år när jag slog igenom så jag hade någon anledning att klä mig på ett visst sätt och verka svår. För mig var det, och är fortfarande, en passion att få framföra min musik, oavsett var jag gör det.

Shirley har alltså både rönt stora framgångar och stött på stora motgångar i Melodifestivalen. Den största motgången får nog sägas vara 2009 då hon med låten ”Med hjärtat fyllt av ljus” hade problem med rösten och inte kunde göra sig själv rättvisa. Det slutade med en jumboplacering. Än idag är detta Shirleys största rädsla, att rösten ska krångla när det väl gäller.

Vill att det ska bli en snackis

– Rösten är ju mitt vapen, krånglar den så blir det svårt att väga upp med något annat. Jag är inte rädd att jag ska sjunga falskt, men mår inte rösten så bra som den måste kan det bli problem. Där sitter mycket av min oro.

Efter att ha varit med om att både komma i topp och i botten försöker Shirley Clamp se mer nyanserat på tävlingsmomentet i år. Hon säger att det förstås vore fantastiskt att äntligen få vinna tävlingen men menar också att i det stora hela spelar det ändå inte så stor roll, trots att det är en tävling. Hon har istället andra förväntningar på tävlingen.

– Med den här låten, med mitt engagemang och med allt jag vill visa nu så önskar jag ju att folk pratar om det, att det blir en snackis. Jag vill att folk ska gå in på Youtube och bara njuta av mitt framträdande, då har jag lyckats.