Startfältet i Göteborg.

Startfältet i Göteborg
(c) Mattz Birath, Poplight

Nu på lördag är det dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2014 och Poplight är redan nu på plats i Göteborg för att rapportera om förberedelserna inför lördagen. Redan ikväll kl 18:00 kommer de bidragen som tävlar på lördag att spelas upp för oss i pressen och här kan ni läsa om hur det låter.

Kl 18:00 spelas bidragen upp som tävlar på lördag inför alla oss ackrediterade journalister. Poplight är på plats på den så kallade ”Första lyssningen” och här kan ni få direktuppdateringar på hur startfältet i Göteborg låter. Vi får höra alla bidrag spelas upp enligt startordning först en gång och därefter en gång till.

Start kl 18:00.

1. Outtrigger – ”Echo”

Den första tanken som slår mig är att det låter lite som Dead by April, fast utan det där ”rappande” partiet som kommer innan refrängen på ”Mystery”. Det är mycket growl och känns lite konstigt för att vara en öppningslåt till en deltävling i Melodifestivalen. Vad ska man säga? Det är väldigt mycket hårdrock och att bedöma på hur det ska gå enbart på låten är det väldigt svårt att veta.

Startfältet är ganska svagt denna veckan så Outtrigger kan det nog gå ganska bra för på lördag, beroende på hur de presterar scenmässigt.

2. EKO – ”Red”

Från ”Echo” till EKO. (bara jag som misstänker att Anders Jansson kommer göra nått slags ”Melodikrysset” mellan bidragen?)
Samma låtskrivare som Outtriggers låt och detta låter lite mer Depeche Mode möter Claire Maguire. Jag gillar verkligen soundet i den här låten och den kommer säkert att sätta sig på hjärnan efter att lyssnat på den X antal gånger under repetitionerna. Får de till ett snyggt framträdande så kan det gå bättre än en jumboplats för dom på lördag.

3. Oscar Zia – ”Yes We Can”

Det är mycket ”tja la la” som drar sig igenom låten och ”Yes We Can” låter väldigt mycket bekant, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Jag hade förväntat mig en riktig upptempo-rökare, men detta faller nånstans i midtempo-popfacket av det som man brukar höra på radio. Kan inte direkt se denna som en Melodifestival-vinnare dessvärre, men Oscar får nog mycket gratisröster från sina fans.

Den hade passat bättre till ett pojkband (typ Youngblood) än en soloartist. Mitt i låten bygger de upp ett instrumentalt dansparti som de förmodligen kommer att lägga in någon trevlig effekt på. Barnen kommer säkert att gå och tralla omkring på den här låten ett bra tag efteråt.

4. Shirley Clamp – ”Burning Alive”

Shirley Clamp levererar inte direkt någon powerschlager som man kanske skulle förväntat sig. Hon borde vara säker från att undgå fiaskot från 2009 när hon hamnade sist. Den bygger upp sig hela tiden och börjar lite balladaktigt men den håller sig midtempo genom hela låten.

Jag diggar med i denna lite lätt och så länge inte framträdandet går åt helvete på lördag så borde hon vara räddad från jumboplatsen. Det allra sista partiet kändes lite som slutet på Ulrik Munthers ”Tell the world I’m here” av någon anledning.

5. State of Drama – ”All we are”

Det är inte alls som förra årets ”Falling”. Detta är mycket hårdare och rockigare än vad det var förr. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta och om de lyckades förra året så kan de mycket väl lyckas i år. Jag har hört att de ska ha en grym show, så de kan ju få till det. Känner mig annars inte så imponerad av State of Drama i år, dessvärre.

 6. CajsaStina Åkerström – ”En enkel sång”

Skön singersongwriter-stuk över CajsaStina’s låt. Det här är lite som Ellens ”Songbird” fast här händer det mycket mer i låten. Ellens låt tyckte jag kändes ganska platt, men det här börjar enkelt och bygger upp sig hela tiden. Man vill ju liksom bara mysa lite när man hör denna.

Det här kan vara en utmanare på lördag för det är nog detta som folk kommer att gå igång på…

7. Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin'”

Jag blev ganska positivt överraskad av Ace Wilder’s låt… den börjar med gitarrplinkeliplink som en del av de flesta låtarna gör, men så dyker det in lite schyssta beats och så plötsligt byter den stil till ett aerobicspass. Jag vet inte varför jag kommer att tänka på Edward Sharpe när jag hör början av låten…

Självklart en av de starkare låtarna i veckans startfält, men jag vet inte riktigt om Sverige kommer rösta på detta. Låten är uppbyggd för en riktig show och om hon lyckas överraska på scen återstår att se, men frågan är bara om Ace kan sjunga live?

8. Dr. Alban & Jessica Folcker – ”Around the world”

Under första lyssningen hoppade de över Ace Wilders låt och gick direkt på Dr. Albans låt, så det var ju lite svårt att veta om det faktiskt var Ace Wilder man hörde. Jag förväntade mig att ”Around the World” skulle vara mycket mer gladpoppigare, men det kändes inte riktigt så. Den kommer säkert att växa under dagarna, men nja… jag vet inte vad mer man ska säga…

Innan hade jag dessa visioner att vi skulle få läsa på löpsedlarna efter finalen något i stil med ”Hello Europe!” när Dr. Alban hade vunnit Melodifestivalen 2014… men jag tror att denna till och med får det svårt på lördag.

 

Sammanfattning

Gud vad svårt det var att tippa detta startfältet. Många i pressen tycker detta var det svagaste startfältet i år och jag kan nog hålla med till viss del. Det är inget som får mig att känna ”WOW!” vid första lyssningen, men heller ingenting som känns skitdåligt. Allt känns bara ljummet.

Det finns ju en del säkra kort som Outtrigger och Oscar Zia men sedan finns det en hel bubblare och inga bidrag som jag direkt skulle kalla för chanslösa. Det är väl tyvärr EKO i så fall som jag skulle klassa som chanslösa, även om jag faktiskt gillade den låten.

Vi har några som kan utmana på lördag och då är det nog CajsaStina Åkerström med sin mysiga singersongwriter-ballad och Ace Wilder med sina tre låtar i en. State of Drama kan vara farliga med det faktum att de helt oväntat tog sig till final förra året och har de hela Borås med sig så är de inte helt uträknade, men för ”the general public” så måste de få till en ordentlig show.

Den stora snackisen har ju varit Dr. Alban & Jessica Folcker och jag hade hört från vissa källor som hört låten som sagt att detta var rena lyckopillret och några andra som sagt att de är helt chanslösa. Mitt omdöme hamnar väl nånstans däremellan. Den satte sig inte direkt vid första lyssningen och kan nog vara årets Ranelid, sedan är jag inte så bekant med Dr. Alban, om jag ska vara ärlig, så fråga mig inte om detta var en typisk Dr. Alban-låt, för det kan jag inte ge svar på.

Om man ska komma till kritan så tycker jag vi kan börja förbereda oss för Örnsköldsvik.

Det är som sagt ett väldigt svårtippat startfält, men jag ska göra mitt allra bästa att tippa, enbart från att ha hört låtarna:

Till final: Outtrigger, Oscar Zia
Till 2:a chansen: CajsaStina Åkerström, State of Drama
Femma: Ace Wilder
Sexa: dr. Alban & Jessica Folcker
Sjua: Shirley Clamp
Åtta: EKO

Imorgon kl 10:50 drar repetitionerna igång i Scandinavium. På Poplight följer ni oss direkt från repetitionerna där vi rapporterar live.