CajsaStina Åkerström

CajsaStina Åkerström
(c) Mattz Birath, Poplight

En lång och gedigen artistkarriär har hon bakom sig, men i år blir det debut på en Melodifestivalscen. Trots att hennes namn är välkänt i artistsverige har Cajsa Stina Åkerström aldrig ställt upp i Sveriges största musiktävling tididgare. Kravet för en medverkan 2014 var att få skriva sitt eget bidrag.
- Låtskapandet är en del av min av min identitet som jag inte ville skulle gå förlorad, säger hon till Poplight.


I en festival, till stor del präglad av pampig show och häftig koreografi, sticker de avskalade och jordnära bidragen ut mer än tidigare. Få bidrag symboliserar detta på samma sätt som det vi kommer att få höra i Göteborg på lördag, nämligen ”En enkel sång”, av Cajsa Stina Åkerström.

– Det är en självbiografisk låt, stora delar av den i varje fall. Den handlar om möten och avgörande ögonblick i livet. Mycket fokus ligger på texten, den skapar kontraster mellan ljus och mörker på samma sätt som mina låtar ofta gör, säger Cajsa Stina Åkerström.

Jag kommer nog att gå in utan tävlingsinstinkter

Hon har vid flera tillfällen tidigare fått förfrågningar om att ställa upp i Melodifestivalen men tidigare har hon inte haft rätt låt eller så har någonting annat kommit i vägen. När frågan återigen kom förra året kändes allting rätt, tajming var perfekt och det fanns en passande låt.

– Jag känner att jag i år har en låt jag kan stå för. Av den anledningen var det även en förutsättning att jag fick välja en låt som jag har skrivit själv, då får jag visa upp mig själv och just min musik. Låtskapandet är en del av min av min identitet som jag inte ville skulle gå förlorad.

Tävlingsmomentet brukar ofta vattendelare bland artisterna. I år har vi till exempel hört Anton Ewald prata om att vinst i Friends Arena den åttonde mars är det enda som räknas. Cajsa Stina Åkerström är mer avslappnad och ser deltagandet lite annorlunda.

– Framför allt tycker jag att det ska bli fantastiskt kul. Melodifestivalen har utvecklats till ett väldigt spännande forum där alla genrer idag finns representerade. Jag kommer nog att gå in utan tävlingsinstinkter och istället gå in med inställningen att det här är ett roligt gig, sedan hoppas jag att jag kan förmedla dessa känslor till publiken.