Oscar Zia

Oscar Zia

Tidigare i år fanns han med i bakgrunden, nu är det dags för Oscar Zia att på allvar träda in i Melodifestivalens rampljus. Med låten ”Yes we can” är han redo att stå på egna ben i Sveriges största musiktävling.
– Nu kan jag kolla upp mer och känner mig redo att stå ensam på scenen, säger Oscar Zia.

Trots hans ringa ålder, endast 17, är Oscar Zia ingen debutant framför TV-kamerorna. För ett drygt år sedan slog han igenom i X-factor där han kom åtta och bara ett par månader senare agerade han draghjälp till Behrang Miri när denne tog sig till andra chansen i Melodifestivalen med ”Jalla dansa sawa”. Nu är det dags igen, och det känns annorlunda den här gången.

– Det känns fantastiskt kul att få vara med. Förra året (läs: 2013) var jag med lite på sidan om, det var mycket att ta in. Nu kan jag kolla upp mer och känner mig redo att stå ensam på scenen, säger Oscar Zia.

Låten, som han framför i deltävling tre i Göteborg, heter ”Yes we can”, en sedan tidigare inte helt okänd titel. Så här säger Oscar själv om låten:

– Efter förra året så kände jag att jag ville göra det här själv, men när vi sedan började leta låtar tog det ganska lång tid, det kom inga passande låtar. Jag ville ha en låt som jag kände starkt för. Sedan besökte vi Kempe (Fredrik) i hans studio, där fick jag höra den här låten och kände direkt att ”det här är jag”, det kändes självklart direkt.
Det är en upptempolåt, med mycket energi. Det kommer att vara mycket fart och mycket glädje. Vi kommer nog även få se lite dans på scenen även om det inte kommer att stå i förgrunden.

Ingen har tidigare gått så snabbt från en talangtävling (Idol/X-factor) som Oscar Zia, det skiljde endast 2.5 månader från dess att han fick lämna tävlingen till dess att han befann sig på Melodifestivalens scen. I år får han sällskap i tävlingen av två andra tidigare X-factor deltagare, nämligen gruppen JEM och Manda.

– Jag såg att de har hamnat i samma deltväling till och med! Men det är såklart väldigt roligt, det är kul att det går bra för andra artister från programmet. Både Manda och JEM är fantastiska på det de gör, så jag önskar dem lycka till. Men det är lite synd att vi alla inte hamnade i samma deltävling, det hade varit kul att träffas.

I och med de många framträdandena på stora scener, samt ett deltagande i ”Let’s Dance”, har Oscar gjort sig ett namn och går således in i nästa års Melodifestival med ett visst favoritskap hängande över sig. Han har själv inte hunnit tänka så mycket på det ännu.

– Jag vill bara göra ett så bra nummer som möjligt, när jag går av scenen efter de där tre minuterna vill jag känna mig riktigt nöjd. Det är min huvudsakliga prioritering, samt att folk ska tycka om låten förstås. Ju närmare vi kommer själva framträdandet känner jag att tävlingsmänniskan i mig växer sig starkare!