Vi3kollage-lkpg

Traditionsenligt brukar våra utsända Melodifestival-experter på Poplight analysera och bedöma bidragen i vår panel som vi kallar ”Vi 3″. Denna veckan bedömer panelen bidragen som tävlar i den andra deltävlingen i Linköping. Här kan ni läsa experternas omdömen.

Den här veckan ska Poplights utsända reportrar och fotografer på Melodifestivalen 2014 lämna sina expertomdömen på startfältet som tävlar i Linköping ikväll. I panelen idag ingår Madelene FredrikssonLudvig Alfredsson och Mattz Birath.

Så här tyckte expertpanelen:

JEM

1. JEM – ”Love Trigger”

Madelene: Snyggt nummer, snygg trio, snygg låt. Kan det bli bättre? Jo, men lite. Det fattas den där sista nivån av energi och glädje för att det ska kännas komplett. Det är så oerhört viktigt att kunna nå hela vägen genom TV-rutan. Annars vill jag bara dansa till det här, igen och igen och igen. Betyg: 4

Ludvig: Lite Black Eyed Peas-stuk över det hela där medlemmarna i JEM står i varsitt pimpat kylskåp (påminner om Ukraina 2008) och levererar det perfekta soundtracket till ett aerobics-pass. Det här är lite för mycket av det man förväntar sig av duon G:son & Boström. I verserna känns framträdandet som hämtat ur en musikvideo och det är bara i refrängerna som det framgår att det är live. ”Love Trigger” triggar igång adrenalinet och är ett godkänt öppningsnummer, men låten säger inte så mycket. Betyg: 3

Mattz: Bra låt, men för mycket R’n’b som inte tilltalar mig någonting. Framträdandet är som en musikvideo rakt igenom. Betyg: 2

The Refreshments

2. The Refreshments – ”Hallelujah”

Madelene: Frälsis-rock är vi inte bortskämda med i Melodifestivalen. Tacka gudarna för det! Ok, jag ska erkänna att jag rycks med i låten och refrängen är effektiv och sätter sig direkt. Men till mitt försvar är det mot min vilja och jag kan inte styra över det. The Refreshments är som alla andra bidrag den här veckan, helt omöjliga att placera, det kan gå hur som helst. Betyg: 1

Ludvig: Det här är så dåligt att jag skäms. Så förutsägbart att jag skäms. Jag är riktigt orolig att detta kommer gå hem ute i stugorna då de säkert har hela Norrland med sig… men sen ska vi inte glömma Lasse Stefanz som var med 2011 och de lär ju haft hängivna fans, trots det slutade de sjua i sin deltävling där konkurrensen inte alls var lika hård. The Refreshments är mer Allsång på Skansen än Melodifestivalen. Årets första nolla! Betyg: 0

Mattz: Folkparksmusiken är tillbaka. Bra låt, svängigt men inte lika bra som Top Cats, som var lite mer svängigare än The Refreshments. Kan funka, men jag tror inte på den. Betyg: 3

Manda

3. Manda – ”Glow”

Madelene: Det här är en söt liten popdänga, som tyvärr försvinner i den här deltävlingen. Inslaget av stråkar är mycket snyggt och knyter ihop säcken till en bra helhet. Men Mandas fluffiga sockervadds-kjol av 150 meter tyll räcker inte för att hamna bland topp fem. Kanske vinner hon småtjejernas hjärtan, åtminstone med kjolen och den fantastiskt långa flätan, som en liten Rapunzel-prinsessa. Betyg: 3

Ludvig: Ett hyfsat innovativt nummer med en låt vars budskap kommer kännas lite uttjatat efter ikväll. I kvällens startfält är det väldigt många låtar som handlar om just samma sak som Mandas ”Glow” och ska det lyckas så måste man givetvis ha ”det”. Jag säger inte att Manda inte har ”det”. Numret sticker ut och jag tycker det ser livsfarligt ut med violinisterna, men det känns bara som att denna sveper förbi. Svårtippat. Betyg: 2

Mattz: Grym och trevlig tjej med en bra trallvänlig låt som kan gå till Andra Chansen. Betyg: 4

07022014-mfgenrepfredag-752S

4. Panetoz – ”Efter Solsken”

Madelene: Efter publikundersökningen stod det klart att Panetoz var favoriter hos den yngre publiken på genrepet. Men hur många gånger får de ringa och rösta i kväll för sina föräldrar? En, kanske två? Och kommer det räcka för att hamna i topp? Personligen hoppas jag det. Det här är en låt som levererar glädje och jag dras med i musiken och det börjar rycka i mina höfter. Betyg: 3

Ludvig: De hoppar omkring överallt på scen som om de vore den svenska motsvarigheten av Jedward. Basmelodin som går igenom låten sätter sig snabbt men allt känns bara rörigt. Det var lite så här som jag förväntade mig att ”Jalla Dansa Sawa” skulle vara förra året, men i arenan känns det som att detta inte når fram till mig. Betyg: 2

Mattz: Inte ”Pausa”, bara ”Dansa”! Grym action på scen. Trallvänlig och actionfylld låt. Betyg: 4

Pink Pistols

5. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

Madelene: En låt som gör sig betydlig bättre live i arenan än hur man kommer uppleva den hemma i soffan. Chanslöst den här veckan och en möjlig åttondeplats. Conny däremot tar väl hem priset för årets snyggaste brutta! Wow! Betyg: 2

Ludvig: After Dark, fast utan After. Det doftar jumboplatsen om denna, men jag tycker det är en väldigt viktig låt nu i dessa dagar och den behövs i Melodifestivalen. När jag hörde låten i onsdags förväntade jag mig att det skulle vara lite Army of Lovers-stuk på framträdandet med plastgitarrer då den är väldigt rockig, men det blev det inte. Det som skiljer Pink Pistols från andra drag-grupper är att allihopa sjunger på riktigt och inte mimar. Betyg: 2

Mattz: En riktig discodänga som passar en gammal DJ. Sätter sig lätt på hjärnan. Betyg: 4

Sanna Nielsen

6. Sanna Nielsen – ”Undo”

Madelene: Jag är så svag för Kempe-ballader och här har vi ännu en pärla. Eller pärla och pärla, det är en diamant! Det som lyfter låten ännu ett pinnhål är Sanna själv. Med sin fantastiska röst och utstrålning berör hon inte bara en fullsatt arena, hon har även förmågan att förmedla den känslan hela vägen hem till vardagsrummen och det är det inte många som lyckas med. Final? Det måste till final! Betyg: 5

Ludvig: Det doftar sjunde gången gillt för Sanna – OM det inte är så att det kommer bättre låtar i de andra två deltävlingarna. (vi är ju trots allt halvvägs bland årets bidrag) Jag har fått lite rysningar under repetitionerna och det är en fantastisk låt. Jag ska också tillägga att jag avskydde ”Empty Room”, men det här är väldigt mycket bättre. Är det en Melodifestival-vinnare? Mycket möjligt! Är det en Eurovision-vinnare? Tveksamt. Betyg: 4

Mattz: Betyg fem av två på Sanna. Underbart! Betyg: 5

Little Great Things

7. Little Great Things – ”Set Yourself Free”

Madelene: Rock tar sig alltid vidare i den här tävlingen, vill bara höja ett varningens finger för det innan jag fortsätter. Själv tycker jag att det här blir lite för mycket garagerock, roliga timmen, talangjakt eller vad man nu vill kalla det. Killarna känns så felplacerade på scen, att det utstrålar ”vem tvingade oss till det här?” och det syns så tydligt. Betyg: 2

Ludvig: Det här kan bli en riktig skräll inför kvällen. Det enda som grabbarna förlorar på är hur mycket programledarna Anders & Nour påpekar att detta är släkt till Nanne Grönvall och Benny Andersson, vilket ger upphov till en slags ”Mamma fixar”-grej av det hela. Låten är väldigt stark och framträdandet är väldigt snyggt. Ska något bidrag skrälla ikväll får de bli de små bra sakerna. Betyg: 3

Mattz: Grym låt men inte för en gammal gubbe på 43 år. Kan gå till Andra chansen, men kanske inte. Betyg: 3

Martin Stenmarck

8. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”

Madelene: Martin har en riktigt stark och bra arena-låt som kommer gå varm på radion under våren. I det här starka startfältet är det dock hur svårt som helst att säga hur det slutar. Lika väl som det kan ta sig till final, kan den hamna på en femteplats. Numret är enkelt och snyggt och ljusväggen med ett 40-tal lampor är en häftig effekt. Betyg: 3

Ludvig: Årets finaste låttitel! ”När änglarna går hem” är en riktig schysst radiodänga som kommer bli minst lika framgångsrik som ”7milakliv”. Det är lite vad man förväntar sig av om man slår ihop Martin Stenmarck, Gravitonas och Peter Boström. Bildproduktionen i hans nummer är så förbannat snyggt att det är lite ”out of this world”! Betyg: 4

Mattz: Stark och tung låt från Martin som har stora chanser att gå hela vägen fram till finalen. Betyg: 4

Till final

Madelene: Sanna Nielsen & JEM
Ludvig: Sanna Nielsen & Martin Stenmarck
Mattz: Sanna Nielsen & Martin Stenmarck

Till Andra Chansen

Madelene: Martin Stenmarck & The Refreshments
Ludvig: JEM & Little Great Things
Mattz: Pink Pistols & JEM

Foto: Mattz Birath, Poplight