Idag fortsätter repetitionerna i Linköping inför lördag, då det är dags för den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2014. Idag ska alla artister repa en gång till och idag repar de fullt ut med scenkläder, smink och effekter. På Poplight kan ni följa alla fredagens repetitioner.

Idag ska alla åtta bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för andra gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 30 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det andra av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Igår fick artisterna repa i totalt 35 minuter var och nu ska de repa en gång till inför ett publikt genrep på kvällen och ett genrep imorgon på eftermiddagen.

På plats i Linköping från Poplight är Madelene Fredriksson, Ludvig Alfredsson och fotograf Mattz Birath. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

Foto: Mattz Birath, Poplight

PS! Glöm inte att följa oss på twitter för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

13:05 – JEM (”Love Trigger”)
13:35 – The Refreshments (”Hallelujah”)
14:05 – Manda (”Glow”)
14:35 – Panetoz (”Efter Solsken”)

(kl. 15:00 – 15:20 – Kaffepaus)

15:25 – Pink Pistols (”I Am Somebody”)
15:55 – Sanna Nielsen (”Undo”)
16:25 – Little Great Things (”Set Yourself Free”)
16:55 – Martin Stenmarck (”När änglarna går hem”)

Start kl 13:00.

 

1. JEM – ”Love Trigger”

Nu är Poplight på plats i arenan för att bevaka fredagens klädrep. Först ut är JEM med denna arenapoppiga fotbollsanthem-liknande låt. På scenen har de sina Ani Lorak-burar och idag är det första gången som de repar med sina scenkläder. Det ser lite ut som man förväntar sig att de ska klä sig. Hittills har de hunnit köra igenom två gånger och det känns ganska stabilt. Inget jag märker utöver det vanliga. Av att döma på scenteknikerna så är de framme hela tiden och fixar med burarna.

2. The Refreshments – ”Hallelujah”

The Refreshments gör nog det mest förutsägbara framträdandet i år. Allt är precis vad du förväntar dig. Till och med entrémusiken när de går in till Muddy Waters ”Mannish boy”. Nånstans mitt i låten får gitarristen för sig att mitt under ett gitarrsolo att gå ner i spagat och det är väl det enda som kan vara unikt med det här. Visst – unikt i sammanhanget, men låtmässigt… nej herregud.

 

3. Manda – ”Glow”

Manda kör sin ”Glow” med sin gigantiska klänning och med sina violinister med sina ännu större kläder. Det känns som Aliona Moon som representerade Moldavien i Eurovision i fjol, gånger tre. Jag är dock livrädd att någon av dansarna ska ramla omkull på sina ställningar när de vänder och vrider på sig.

Dansarna är fastspända i pjäxor på ett slags podie och för att förhindra att de inte ska tippa över så kryper det in en scentekniker inuti varje ”klänning” för att lägga vikt på det hela så det inte tippar över. Direkt efter numret kryper teknikerna ut och hjälper till att rigga ner det hela.

Manda har ett snyggt nummer, en bra låt, men frågan är bara hur den kommer stå sig i konkurrensen på lördag.

 

4. Panetoz – ”Efter Solsken”

Grabbarna i Panetoz är klädda nästan identiska med kavaj, kostymbyxor och gympaskor. Det enda som skiljer dem åt är tröjan de har över skjortan som alla är svartvita, med olika mönster på. Deras första genomgång kändes väldigt stabilt och de har väldigt mycket energi. Framåt sista refrängen springer Panetoz ut på satellitscenen i arenan och skuttar omkring i ett glitterregn och hoppar runt på varandra.

När de är klara slänger studiomannen iväg en lättsam kommentar i högtalarna ”Nu kör vi om det där igen, och då vill vi se lite energi från er”.

5. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

Efter den lilla kaffepausen är vi tillbaka i arenan och nu repeterade Pink Pistols sin ”I Am Somebody”. Att beskriva låten och framträdandet är väl som After Dark, fast utan After. Låten är väldigt rockig och blir väl en låt som spelas på gayklubbarna ute i Europa. Det är ett relativt snyggt nummer där varje pistol  står inuti varsitt hjärtformat bo (ja jag vet inte hur man ska kunna beskriva det bättre) som de sedan går ut ur och sjunger resten av låten.

Det är väldigt svart på scen och de har på sig mycket metalldetaljer på sina kläder. Det är högklackat, höga platåer,  Carola-fläktar och allt sånt där. Jag tror dock att det kommer bli lite svårt för Pink Pistols på lördag, men det ska bli intressant hur svenskarna kommer att ta emot detta.

6. Sanna Nielsen – ”Undo”

Där kommer hon – storfavoriten för ikväll! Låten och framträdandet är inte alls likt ”Empty Room”, men det närmaste vi kommer den låten är Sannas scenkläder. Hon har på sig helsvart och en ackrediteringsbricka för hennes manager Lotta (jag hoppas att den brickan försvinner på lördag) och hon levererar varje genomgång som om det vore sändning.

Väldigt starkt, väldigt effektfullt. Jag kan verkligen se denna som vinnare av Melodifestivalen 2014. Ni som dock inte kommer se något av Sanna Nielsen på lördag är ni som sitter i arenan på övre läktare, sektion T och O… ni kommer få en strålkastare rätt i näsan.

7. Little Great Things – ”Set Yourself Free”

Little Great Things kör på med sin lasershow och det här kan mycket väl bli en ny State of Drama. Det händer mer i den här låten än vad det gjorde för State of Drama förra året och ja vem vet, det kan bli den stora skrällen imorgon och ta sig till final. Jag gillar det, men jag vet inte om jag hade röstat på det.

8. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”

Det här är nog min favorit på lördag, men den känns inte så finalsäker ändå. Det är ett riktigt snyggt nummer och mellan genomgångarna så verkar det som att han har svårt att bestämma sig för vad han ska ha på sig. Första gången har han på sig röda byxor och svart jacka. Andra gången har han på sig röda byxor och röd jacka och i sista genomgången svart jacka och svarta byxor… har han beslutsångest eller vad?

Han har en stor ljusvägg bakom sig som lyser upp genom numret… nästan som Johnson & Häggkvist 2008, fast snyggare… och med en låt som är ljusår bättre. Jag hade röstat på detta… inte bara en gång, utan två gånger!