Senast Martin Stenmarck var med i Melodifestivalen var 2005. Då vann han med ”Las Vegas”. På lördag gör han comeback i tävlingen när han tävlar med bidraget ”När änglarna går hem”. Poplight fick en exklusiv intervju med Martin Stenmarck på artisthotellet i onsdags där han fick svara på ett gäng väntade frågor… och oväntade frågor.

Under onsdagskvällen på artisthotellet hade jag stämt möte med Martin Stenmarcks presskontakt halv åtta i hotellreceptionen. Fem minuter i halv dyker Martin upp helt plötsligt utan något entourage. Han var iklädd helt i grått. Nästan som plåtmannen i Trollkarlen från Oz. Vi skakar hand samtidigt som jag funderar på, ”Varför kom han helt ensam?” och när jag frågar Martin vart hans folk är säger han bara ”Äh, de är säkert här någonstans” och insisterar på att leta någonstans där vi kan sätta oss och börja intervjun.

Efter mycket velande fram och tillbaka i korridorerna under sökandet efter lämpligt område hamnar vi till slut i närheten av receptionen, lagom avskiljt från förbipasserande folk. Martin är väldigt avslappnad när vi börjar intervjun.

06022014-mfreptorsdag-242S

Har du gjort många intervjuer idag?

– Det har varit ganska många, det känns som att det här är idag som man bränner av allting, men inte tillräckligt många. Jag har varit med om värre, säger Martin och skrattar.

Du har ju gjort Melodifestivalen förut 2005, känner du nån skillnad redan nu på plats när du är här?

– Ja men det tycker jag, det känns som att det blivit ännu större och ännu mer påpassat. Det känns som att det är mer media tidigare hela tiden. Jag minns inte exakt hur det var, men det kändes inte som att det var lika mycket kanske. Det var stort medialt utrymme, men låt säga om det var två sidor om dagen då, så kanske det är fem nu om man jämför liksom.

Känner du att det är mer att göra nu än förra gången?

– Jao, näe inte rent när det gäller nummermässigt. Det har hänt ganska mycket på tio år. Upplägget är ganska likt, men det är mer medialt med mer sociala medier och tidningar.

Ja, Facebook fanns ju inte då.

– Bara där, vi börjar där liksom. Det ska var Facebook och hela Instagram, och det ska vara videobloggar och det är mycket smågrejer som kommer, men det är intressant.

Är du mycket sådär ”up to date” på sociala medier?

– Nja, det kan jag inte säga. Jag försöker och jag tycker det är en cool grej för det är en sån otrolig direkt kontakt, men om du jämför mig med JEM, Manda eller Little Great Things, då är jag en rookie på det här området.

Är det du eller skivbolaget som sköter alla de här sociala delarna?

– Till mestadels är det jag själv, för det är jag som får frågorna och sådär, sen kanske det inte är så att jag lägger ut 15 om dagen, men nått om dagen bara för att jag tycker det är kul. Som nu gick jag precis ut på min Facebook så gjorde vi bara för lite skoj ”Idag kör jag helgrått. Vad tycker ni om det? Vilken färg ska jag ha imorgon?” och det är så roligt att se för folk blir sjukt engagerade och jag tycker det är askul.

– Det tar ju bara fem minuter så har man fyrtio svar och det är som sagt en ny tid, det är häftigt.

Läser du mycket av det som skrivs på Facebook och Instagram?

– Ja men det tycker jag. Jag försöker att också att svara, men jag hinner inte med allt. Det är helt omöjligt, speciellt om man är trebarns-far. Men absolut, jag tittar igenom det och tycker jag har hyfsat bra koll på vart vindarna blåser.

Vad tror du att du hade gjort om Facebook inte hade funnits? Tror du att din fanbase hade varit mindre? Det blir ju lite svårare att nå ut kan jag tänka mig.

– Hmm… ja, jag tror det hade varit fler brev att skriva. Absolut, för det har man märkt skillnad. Förut var det så att det kom brev, det gör det inte längre, nu kommer det på Facebook.

Får du brev fortfarande?

– Ja det händer, och då blir man ju så här ”Oh shit!”. Det händer ju inte så ofta.

07022014-mfrepfredag-599S

Nu måste vi ju prata om det som du står inför: Melodifestivalen! Jag är jättenyfiken på din låt, ”När änglarna går hem”, det låter ju väldigt sött och gulligt. Vad betyder just ”När änglarna går hem”?

– För mig är det en omskrivning av en ny start. Det sitter ihop med ”och himlen ändrar färg”. Det är hela meningen, ”När änglarna går hem och himlen ändrar färg”, det är på något sätt den här stunden mellan natten och när morgonen kommer. För mig är det en magisk stund på dygnet när det går från mörkt till ljust. När allt är på något nytt. Man kan tolka det på så många olika sätt, men om man ska vara ”down to it” så är det den magiska stunden mellan mörker och ljus på dygnet.

– Hela låten handlar om att man ska göra en slags förändring. Lätt eller svårt, men det handlar bara om att man tar beslutet. Det är vad det betyder för mig.

Jag tänker också, ”När änglarna går hem” – ”Jag kommer inte hem”, är det här en ny 7milakliv?

– Ha ha ha, ja det får det gärna bli rent framgångsmässigt, men inte alls textmässigt tycker jag. I och för sig, i tematiken finns det en likhet, det håller jag med om, så jag ska inte förringa din iakttagelse, men det har inte varit målet med låten. ”Jag kommer inte hem”… är väl mer, då går man ju bort, men det här… då kommer man hem? Sug på den du!

Så den nya låten tar vid innan 7milakliv började? Det låter ju lite som Christopher Nolan’s ”Memento”!

– Ja haha, du kanske har rätt! Det är det som är så intressant när man skriver en låt så är det lyssnaren som får tolka det på sina sätt. Jag fick tusentals kommentarer från folk som lyssnat på 7milakliv om vad de tror den menar så då blir det lite som ”Shit, det har inte jag tänkt på!”.

Varför väljer du att sjunga på svenska i Melodifestivalen?

– Det är väl mest för att jag tyckte den hade varit mest intressant på svenska. Jag tycker att jag märker det, när jag gör det så blir det mer direkt. Det är fler som kör på svenska rakt in…

Skulle du sjunga på engelska eller svenska i Eurovision?

– Då skulle jag nog sjunga på engelska.

Har du kommit på vad den ska heta? Är det ”When the angels go home”?

– Nä det är det inte, men den sparar jag på. Det är faktiskt Alexander Bard som kläckt den och den är jävligt bra. Det är bara det så att ingen snor den, det är ju det enda jag kan säga. Så enkelt är det. Det är inte för att vara otrevlig mot dig, ha ha.

Jag vägrar att tränga in mig i ett nått slags fack.

Martin Stenmarck var med i en film som hade premiär för inte så länge sedan: ”Kärlek Deluxe”. Detta var Stenmarcks långfilmsdebut och han berättar för oss att han vill prova på så mycket som möjligt… och kan även tänka sig vara programledare för Melodifestivalen.

Det känns som att du håller på med väldigt mycket, du har ju precis haft premiär med en ny film. Vill du bli skådespelare nu också?

– Jag vägrar att tränga in mig i ett nått slags fack och det kan vara problem för många. Jag känner större passion för musiken än på mycket länge, så jag tycker det är viktigt att föda de där olika små grejerna.

Kan du tänka dig att prova på programledaryrket?

– Det har jag ju provat på…

Men för Melodifestivalen kanske?

– Säg ja!, sa Christer Björkman som helt plötsligt dök förbi i receptionen och överhörde min fråga.

Martin flikar in:

– Jo men är det nått program jag kan tänka mig att leda så är det schlagern. Melodifestivalen är ett så stort och intressant projekt, så jag skulle ha svårt att inte ge mig in på det för att det känns så pompöst och stort. Jag är inte rädd för så mycket.

– Jag skulle inte kanske säga ja, men jag hade definitivt tänkt över det.

06022014-mfreptorsdag-276-2S

Fem oväntade frågor till Martin Stenmarck

I dessa tider gör många artister väldigt många olika intervjuer och oftast får de ganska många frågor som är likadana. För att bryta riktningen och blåsa in en frisk fläkt så avslutar vi den snart halvtimmes långa intervjun med ”Fem oväntade frågor”, där Martin får frågor som han kanske inte fått svara på så ofta under den senaste tiden.

1. Vilken film hade varit mest opassande om karaktärerna hade spelats av Mupparna?

– Det blir nog den nya Lars von Trier-filmen, ha ha! Det hade varit jävligt konstigt. Fem timmar naket med mupparna!

2. Vilken är den sämsta idén du haft?

– Den sämsta idén jag har haft? Det måste ha varit att bryta arm med Henric von Zweigberk.

3. Om två tankeläsare läser varandras tankar, vems tankar läser de då?

– Den är bra asså, det är som att ha spegel mot spegel. Till slut måste jag tro att de fastnar för sitt eget, för att det är den lättaste att komma ihåg.

4. Vilket vägmärke är din favorit?

– 120-skylten! Jag hatar mest i gupp, kan vara bra och veta.

5. Vad är något som du provat som du aldrig någonsin vill prova igen?

– Jag kommer aldrig mer att starta ett TV-program sittandes i ett Fritt fall, framåttiltad med mikrofonen fasttejpad i handen. Det kommer jag aldrig mer att göra. 17 minuter tror jag att jag satt där uppe. Det är det värsta jag varit med om.

© Mattz Birath

Martin Stenmarck tävlar i Melodifestivalen 2014 med ”När änglarna går hem” på lördag med startnummer 8.
Hur tror du att det kommer gå för honom? Kommentera nedan!

Fotografier: Mattz Birath, Poplight.