Under hela torsdagen pågick det repetitioner för fullt i Linköping inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014. Poplights utsända reportrar var på plats hela dagen och levererade senaste nytt från repetitionerna i Cloetta Center.

Idag ska alla åtta bidrag som tävlar i Melodifestivalen på lördag repetera för första gången på scen. Repetitionerna varar i cirka 35 minuter per artist och det mesta som ska repeteras in är kameravinklar och allt för att få till det tekniska i deras uppträdanden. Varje artist hinner sjunga igenom sitt bidrag ungefär tre-fyra gånger på scen.

Detta är det första av fyra repetitionstillfällen som artisterna får på scen. Imorgon under dagen på fredagen får artisterna ytterligare en halvtimmas reptid för sig själva, följt av ett genrep på kvällen och ett genrep på lördagseftermiddagen.

På plats i Linköping från Poplight är Madelene Fredriksson, Ludvig Alfredsson och fotograf Mattz Birath. Vi kommer att under dagen rapportera direkt från repetitionerna och allting som sker under repetitionerna kommer ni att kunna läsa nedan.

PS! Glöm inte att följa oss på twitter och Instagram (@PoplightSE) för de allra senaste uppdateringarna.

Repetitionsschemat för torsdagen

10:50 – JEM (”Love trigger”)
11:35 – The Refreshments (”Hallelujah”)

(kl 12:00 – 12:25 – Kaffepaus)

12:25 – Manda (”Glow”)
13:05 – Panetoz (”Efter Solsken”)

(kl 13:45 – 14:30 – Presskonferens med artisterna)

14:45 – Pink Pistols (”I Am Somebody”)
15:25 – Sanna Nielsen (”Undo”)
16:00 – Little Great Things (”Set Yourself Free”)
16:40 – Martin Stenmarck (”När änglarna går hem”)

(17:15 – Arenan stänger)

 

1. JEM – ”Love Trigger”

Då var repetitionerna i gång och JEM är först ut. Att den här X-factor trion har scenvana syns långa vägar. På scenen finns tre led-burar som används både till att stå i och på, och det är så snyggt! Låten är stark och kan gott och väl jämföras med de stora artisternas hits internationellt. Tänk er en tuffare ”Dance Alone” (Love Generation) med modern rap, så har ni låten. Med den här käftsmällen till låt och snygga scenframträdande ser dem ut som riktiga proffs. Och jag vill bara dansa!

2. The Refreshments – ”Hallelujah”

Innan repetitionen för The Refreshments ens har har börjat, har man hunnit köra in en gammal rostig bil på scenen som läcker olja. Inte enligt planen misstänker jag. Låten är så där dåligt medryckande, i frälsisrock-anda. Man vill inte, men ändå nynnar man på refrängen. Det är gospel-klapp, det är Hallelujah, det är för mycket. På ledskärmarna visas en film på vad som skulle kunna vara utsikten från ett bilfönster, och på bilstereon spelas just den här låten. Men låt det stanna här. Låt den inte få cruisa vidare till final. Inte nog med låten, nu visades även kläderna upp. Inga kommentarer på det, jag låter er göra en egen uppfattning. Ni fattar, när ni ser dem.

3. Manda – ”Glow”

Med tre oerhört långbenta violinister i långa vita klänningar i bakgrunden, bränner Manda av sin Katy Perry-doftande dänga. Jag kan villigt erkänna att hon var min favorit i X-Factor, på grund av hennes fantastiska röst. Men är det här tillräckligt bra? Det är en snyggt producerad poplåt med stråk-partier. Tänk er stråkarna i Alcazars ”Headlines” möter ”Without You” med David Guetta. Hennes största konkurrenter blir JEM, som hon även tävlade mot i X-Factor. Vem som står som segrare på lördag väntar att se.

4. Panetoz – ”Efter solsken”

Det är ingen ny ”Dansa Pausa”, men lik förbannat kommer vi dansa till det här i sommar. Tro mig! En av killarna har röstproblem och sparar sig, men det är inget som märks. Jag hoppas dock på att få se lite mer glädje och fart på scenen, men det är ju första repet, så det hinner ju slipas på. Killarna börjar på scenen, men mot slutet av låten dansar dom sig ut i publiken och avslutar på pucken. Smart drag för publikfrieri, men glädjen måste hela vägen hem till tv-sofforna. Under sista repet använder sig Panetoz av, vad jag trodde skulle vara, pyro. Men istället för raketer och eld, sprutar det ut rök i högt tryck. Bara rök. Trist…

06022014-Melodifestivalen Torsdag Rep-035-3

5. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

Min första tanke: Varför kan killar se så fruktansvärt snygga ut som tjejer? Orättvist! I alla fall. Låten är det egentligen inget fel på, men vem kommer rösta på det här? I början av numret står gruppen i varsin svart-glittrig, ja vad ska man kalla det? Parabol, öra? Fantasin är fri att leka med. Det känns som att ljudet i mikrofonerna inte går ut ordentlig i arenan, vilket gör att det hela låter väldigt grötigt. Annars är låten av medelmåtta. Svårt att beskriva den. Rockig schlager är det bästa jag kommer på nu.

Pink Pistols

Pink Pistols

6. Sanna Nielsen – ”Undo”

Herregud, jag kommer helt av mig i mitt skrivande under Sannas nummer. Magiskt! Slå ihop alla powerballader vi haft i Melodifestivalen så får ni den här. Fredik Kempe kan sin grej. Sannas röstkontroll, ljussättningen i numret och hennes utstrålning bara sprider sig ut i hela arenan och ja, jag är såld. Ska nog inte skriva mer, det kommer bara bli larvigt känner jag. Nu ska jag bara lyssna och njuta under resten av hennes repetitioner. Jo en sak till. Det är ett Eurovision-nummer hela vägen ut i fingerspetsarna.

Sanna Nielsen

Sanna Nielsen

 

7. Little Great Things – ”Set Yourself free”

Många kan nog inte tro att det här lilla mello-fanet, även är en liten blygsam rockbrutta. Dessvärre är det här inte mycket för världen och inte för mig heller för den delen. Jag tror att det tuffaste momentet är att gå ut efter Sanna Nielsens starka låt. Numret är som en rock-akt i mello brukar vara. Bandet står där, några förstärkare för live-känslan, lite kajal under ögonen. Men det enda som gör numret lite fräschare är laser i grönt som sprider sig i arenan. Högst opassande till denna typen av låtar dock. Rock brukar ju ta sig vidare, men för mig är det chanslöst i det här starka startfältet. Men jag höjer ett varningens finger, för som sagt, det brukar gå hem i tv-sofforna.

Little Great Things

Little Great Things

 

8. Martin Stenmarck  – ”När änglarna går hem”

Jag vet inte om det är för att jag sitter i arenan och allt är live, men alla veckans låtar ”har något”. Det gäller även den tidigare Melodifestival-vinnaren Martin Stenmarck. Låten gör inget fan besviket, men kanske inte heller helt imponerad. Han har gjort bättre saker, men ”När änglarna går hem” kommer ändå spelas flitigt på radion. Martin står ensam på scenen med ett stor ljusrig bakom sig, som inte riktigt gör sig i arenan, utan bör upplevas på skärmen, eller hemma från tv-soffan. Det ser nämligen ut som en eld bakom honom när jag sneglar mot storbildsskärmen. Och ja, det är bättre än ”Las Vegas” 2005. Men med lite eftertanke så kan väl nästan alla låtar bli bättre än den?

Martin Stenmarck

Martin Stenmarck