Startfältet i Linköping.

Startfältet i Linköping.
(c) Mattz Birath, Poplight

Nu på lördag är det dags för den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2014 och Poplight är redan nu på plats i Linköping för att rapportera om förberedelserna inför lördagen. Redan ikväll kl 18:00 kommer de bidragen som tävlar på lördag att spelas upp för oss i pressen och här kan ni läsa om hur det låter.

Kl 18:00 spelas bidragen upp som tävlar på lördag inför alla oss ackrediterade journalister. Poplight är på plats på den så kallade ”Första lyssningen” och här kan ni få direktuppdateringar på hur startfältet i Linköping låter. Vi får höra alla bidrag spelas upp enligt startordning först en gång och därefter en gång till.

 

1. ”Love Trigger” – JEM

”Love Trigger” öppnar upp som om det är nån slags arenapop-låt som kan tillhöra nått fotbolls-VM, eller till nån låt som spelas emellan pauserna i nån hockeymatch… när refrängen drar igång så låter det VÄLDIGT bekant, men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Det låter överlag väldigt mycket G:son/Boström, typ, ”On top of the world”, ”Alibi”, ”Euphoria”… men ändå inte. Kommer bli den stora hitten på alla aerobics-pass på Friskis & Svettis.

2. ”Hallelujah” – The Refreshments

Tänk dig att du kör bil i södern i USA och slår på radion. Då är det ungefär så här det låter. Det är inte direkt rockabilly utan mer rock ‘n roll…. känns inte så ”refreshing” eller inget Hallelujah-moment direkt. Jag föreställer mig mycket färg på scen och att det ska finnas nån glimt i deras framträdande. De lär ju gå långt med att de är såpass större hos gammelfolket… för mig känns det lite mer ”after ski” än Melodifestival.

3. ”Glow”- Manda

Linnéa Deb och Joy Deb ligger bakom ”Glow” som är den första av deras totalt fyra låtar i årets Melodifestival. Det låter lite som något som Katy Perry hade gjort och har ett budskap i stil med ”You are incredible, it shows”… typ. Refrängen sätter sig inte och om hon ska lyckas behöver hon göra ett bra framträdande på scenen.

Det här blir nog ganska svårtippat på lördag om man enbart ska gå på låten. Föreställer mig en massa fioler och stråkinstrument på scen…

4. ”Efter Solsken” – Panetoz

Panetoz ”Efter Solsken” känns inte direkt som en ny ”Dansa Pausa”… det kan mycket väl bli en radiohit eller sommarplåga med en refräng som går ”Efter solsken kommer värsta regnet”. Ganska svårtippat och jag vet inte om jag ska tycka om det här eller inte.

Den har nån slags bassline som guppar igenom hela låten och det känns som att veckans startfält har väldigt mycket låtar med budskapet av att just ”finns inget som kan hålla ner mig” och ”var stolt för den du är”.

 5. ”I Am Somebody” – Pink Pistols

Det låter väldigt rockigt och osammanhållet… inte direkt i samma stuk som ”Show the world tonight” som några medlemmar ur Pink Pistols gjorde som pridelåt för några år sedan. Den låter rätt bra vid en första lyssning men det känns som att det är så mycket som händer i låten. Ska bli spännande att se hur det ser ut på repetitionerna.

Texten innehåller mycket ”Stand up!” och ”rainbows” och ”winds of change”… sedan kommer det ett parti i låten där man tror att låten är slut, men så kommer det en ”stand up!” och det drar igång igen. ”I Am Somebody” är ganska förutsägbart, men ändå inte.

6. ”Undo” – Sanna Nielsen

Den öppnar väldigt minimalistiskt med sitt piano och Sanna sjunger hur bra som helst. Jag föreställer mig mycket ficklampor som ska vifta i publiken på lördag. Låten bygger upp mer och mer ju längre in i låten man kommer… definitivt mycket bättre än ”Empty Room” och ”I’m in love”. Det är en väldigt kraftfull ballad som inte är en ny ”Empty Room” och den innehåller lite bitar av Peter Jöbacks hjärtslag i ”Hollow”.

Inte direkt en enkel låt att sjunga. Kan bli väldigt farlig på lördag… om hon gör ett bra framträdande som inte är för smörigt.

7. ”Set Yourself Free” – Little Great Things

Nu börjar det hända grejer. Låter lite hårdrock och refrängen är som en käftsmäll. (på ett bra sätt) Kan bli en farlig en på lördag och det här ska bli väldigt spännande att se hur det kommer se ut på scen. Det känns som att inte så många tycker om denna i pressrummet, men det här är definitivt en låt jag hade lyssnat på efteråt.

Tänker lite att den här låten hade kunnat vara ett spår på Bon Jovi’s ”Bounce”-skiva och kanske skulle kunna dra lite paralleller med Turkiets bidrag 2010 (”We could be the same”). En aning svårtippad men de skulle lika gärna kunna göra en State of Drama och skrälla sig till final.

8. ”När änglarna går hem” – Martin Stenmarck

Tänk er att ni slänger in Martin Stenmarcks svenska låtar i en mixer tillsammans med Gravitonas och Danny Saucedos ”Amazing”, det är ungefär så det låter. Onekligen en hit som kommer spelas flitigt på radion efter detta, oavsett hur det går. Herr Stenmarck har lovat en ordentlig show i sitt nummer, så det blir spännande att se.

Det här är nog min favorit i veckans startfält. Väldigt slagkraftig dänga som kommer spelas sönder på radion när den väl släpps. Texten är ju väldigt vacker och allt det där, men det lär nog bli konstigt om ”När änglarna går hem” inte avancerar sig vidare i tävlingen på något sätt.

 

Sammanfattning

Jag har inte direkt bestämt mig för om denna veckans startfält är starkare eller sämre än förra veckan. Definitivt en tumme upp i alla fall. Tävlingen öppnar upp med en arenapop-låt som är en väldigt mycket G:son/Boström-dänga, men ändå inte. Sedan blir det lite halvtråkig rock ‘n roll som går in i genom ena örat och ut genom det andra.

Sedan, vad får vi då? Ja, lite Manda med Katy Perry, Panetoz med en ”Jalla Dansa Pausa”, rockschlager med Pink Pistols, powerballad á la Sanna Nielsen & Fredrik Kempe, hårdpoprock från Little Great Things och lite poprock från Martin Stenmarck… lite det som vi förväntar oss i Melodifestivalen.

Det är överlag väldigt många låtar med det klassiska budskapet om att ”Du är perfekt som du är”, ”Ingenting ska hålla dig nere” och ”stå upp för den du är”. Känslorna just nu är lite blandade och det här ”Nja…”-uttrycket från mitt ansikte. Mina favoriter den här veckan är nog Martin Stenmarck och det där lilla rockbandet Little Great Things… men vi får se om de håller i sig imorgon när vi ska se dem repetera.

Det är som sagt väldigt många svårtippade låtar, men jag ger en liten vag tippning inför lördagen, enbart på låtarna:

Till final: Sanna Nielsen, Martin Stenmarck
Till 2:a chansen: Panetoz, The Refreshments
Femma: Little Great Things
6: JEM
7: Pink Pistols
8: Manda

Imorgon kl 10:50 drar repetitionerna igång i Cloetta Center. På Poplight följer ni oss direkt från repetitionerna där vi rapporterar live.