Little Great Things

Little Great Things
(c) Mattz Birath, Poplight

Nu på lördag är det dags för den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2014 och en grupp som gör debut i tävlingen är Little Great Things, bestående av Charlie Grönvall, Cristoffer Wernqvist, Felix Grönvall och Adam Dahlström. Poplight fick en pratstund med gruppen kort efter att de presenterades som artister under en presskonferens förra året.

Med Charlie Grönvall på sång och gitarr, Cristoffer Wernqvist på bas, Felix Grönvall på trummor och Adam Dahlström på piano & keyboard formar de gruppen Little Great Things och på lördag tävlar de i den andra deltävlingen med deras låt ”Set Yourself Free”, som de beskriver som en stark kraftfull upptempo-rocklåt som är unik i sitt sammanhang.

– Det är en väldigt modern rocklåt som utmärker oss på ett väldigt bra sätt, berättar Adam för Poplight.

– Överlag när vi gjorde den här låten så hade vi inga tankar om att det skulle vara i den här kontexten, säger Charlie.

Little Great Things bildades 2009 och medlemmarna lärde känna varandra under gymnasiet, men det var först efter gymnasietiden som de hamnade på samma tillställning som de bestämde sig för att starta bandet.

Vad är det för typ av musik ni spelar?

– Det är multi-influerad poprock brukar vi kalla det, för vi gillar att ta in många influenser från olika håll hela tiden, säger Charlie.

Adam flikar in:

– Det är inkompetent jazz, helt enkelt!

Det här är det största vi gör.

Little Great Things är relativt okända för den större befolkningen i Sverige. Tidigare har de gått under arbetsnamn där de spelat på mindre demoklubbar i Stockholm och nu är det första gången som de ska få göra något riktigt stort.

– Vi har ju vant oss vid att slita på klubbar för tio-femton personer och fått betala för att gigga och nu får vi göra det här på riktigt och det här är det största vi gör, så vi känner bara ”Äntligen!”, säger Cristoffer.

Charlie fortsätter:

– Vi har haft en lång process sedan vi bildades med att bygga upp det som ska bli oss, vi har testat mycket nytt och vi kastade bort det som inte fungerade, men nu för ett år sedan började vi få fram det som vi kände att det här var oss, och då började vi spela in det som vi fortfarande håller på och jobbar med som kommer bli vårt första album som vi släpper efter Melodifestivalen.

7. Little Great Things

(c) Mattz Birath, Poplight

I samband med det började de presentera sig runt på olika sätt och till slut fick deras manager Jens Lundberg kontakt med SVT där de hade fått frågan om de ville vara med i Melodifestivalen.

På lördag tävlar de i Linköping, som de själva tycker är ett väldigt starkt startfält.

– Det är mycket folkkära artister i år och vi kommer göra vårt bästa för att göra ett så stort avtryck som möjligt och göra något unikt och minnesvärt. Vi är så glada att få vara här och det känns bra redan nu, säger Adam.

– Vi ser det framförallt som en fantastisk chans att få presentera fram det som vi har byggt upp nu de senaste åren, så det ska bli jättekul, säger Charlie.

Little Great Things tävlar i den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2014 den 8 februari i Linköping, där de går ut med startnummer 7.