Vi3kollage-malmo

Traditionsenligt brukar våra utsända Melodifestival-experter på Poplight analysera och bedöma bidragen i vår panel som vi kallar ”Vi 3″. Denna veckan bedömer panelen bidragen som tävlar i den första deltävlingen i Malmö Arena. Här kan ni läsa experternas omdömen.

Den här veckan ska Poplights utsända reportrar och fotografer på Melodifestivalen 2014 lämna sina expertomdömen på startfältet som tävlar i Malmö ikväll. I panelen idag ingår Mika GredegårdLudvig Alfredsson och Mattz Birath.

Så här tyckte expertpanelen:

_ABI0073S

1. Yohio – ”To the end”

Mika: Vem var YOHIO 2013 och vad har ni gjort med honom? Det här är en helt annan sida av den lilla Manga-figuren. Det är Ulrik Munthers dänga från ifjol, förpackad med hjälp av Andreas Johnson. Jahapp. Jag tror inte att det är chanslöst, absolut inte, det är bara en låt vi hört tusen gånger förut med ”Heartbreak Hotel”s framträdande. Ja…happ. Betyg: 2

Ludvig: Det här är Ulrik Munthers ”Tell the world I’m here” möter ”Heartbreak Hotel”. Han går vidare för att han har så hängivna fans som röstar oavsett. Låten är väl okej, något bättre än förra året och det händer mer i framträdandet. Sedan vet man inte heller om det blir en överraskning och han tar sig till Andra chansen. Betyg: 3.

Mattz: Jag tycker att Yohio har en bra låt, men jag tror den kommer till final eller Andra chansen. Jag skulle tippa mer på Andra chansen. Framträdandet säger inte mig så mycket, det är som ”Hearbreak Hotel” – fast en annan version. Betyg: 4

_ABI0125S

2. Mahan Moin – ”Aleo”

Mika: Mahan tävlar med en väldigt direkt, medryckande och härlig låt. Hon är en fantastisk varelse på scen – som en persisk Disneyprinsessa ungefär. Svenska folket brukar vara ganska svaga för den här typen av musik, och med Mahans utstrålning kan det här gå väldigt långt. Frågan är bara om det faller bort i ett väldigt, väldigt bra startfält. Oavsett vad är det här ett nummer som redan känns nästintill Eurovision-klart. Det är inte illa! Betyg:  4

Ludvig: Troligtvis det mest svårtippade bidraget ikväll. Mahan har varit väldigt stark på genrepet och det känns som att hon går igenom rutan. Glatt, medryckande och troligtvis småbarnens favorit på någon Barn-after ski uppe i fjällen. Mahan har en stor fanbase med över 170 000 fans på Facebook, men frågan är hur många av de som finns i Sverige. Det här kan bli kvällens stora skräll. Betyg: 3

Mattz: Underbar tjej! Mjuk och go. Kanonbra låt. Bra nummer. Nytt. Det är lite Yohio-stuk i och med att det är nytt, fräscht och annorlunda. Definitivt till final. Betyg: 5

_ABI0211S

3. Linus Svenning – ”Bröder”

Mika: Jag ska erkänna att det inte är hundra procent min kopp té. Linus sjunger bra – han låter ungefär som en ung Håkan Hemlin (Nordman) – och låten är ju en bra låt. Jag HÖR ju att det är bra. Det tilltalar inte mig bara. Dock är fiolsticket det absolut snyggaste i hela låten. Och det är Fredrik Kempe. Och det är vemod. Just dessa saker brukar svenska folket gilla. Svårt att tippa alltså. Betyg: 3

Ludvig: När jag hörde ”Bröder” för första gången i onsdags rös jag igenom hela kroppen. När jag sedan såg han repa under torsdagen höll jag på att gråta. Nu har jag sett det ett antal gånger och börjat tröttna en aning. Det här kan få folk att lyfta på luren och rösta för att de blir berörda, men det finns risk att detta inte kan gå genom rutan. Betyg: 4

Mattz: Mjuk kille med hårt yttre med en text som berör. Skulle inte bli förvånad om den gick till final eller andra chansen. Betyg: 5

_ABI0257S

4. Elisa Lindström – ”Casanova”

Mika: Jag hatade det här första gången jag hörde det. Efter tredje genomsjungningen att jag på stolen och dansade. Nu fuldansar jag varje gång. Den bisarra koreografin och den ännu mer bisarra texten förpackad i denna gladdansbandsschlager är vidrig och fantastisk på samma gång. Elisa har en utstrålning som inte är av denna värld, och den vågade men läckra outfitten höjer numret ordenligt. Farligt. Betyg: 2

Ludvig: Det här låter mer lågstadiedisco eller gayklubb än vad jag förväntade mig. Det blir förmodligen roligare att dansa till denna på en schlagerbar än att se detta framträdandet och tillsammans med Mahan & Alvaro så tävlar Elisa och hon om småbarnens röster. Det här är bara töntig schlagerpop som hade hört hemma i Melodifestivalen på 70-talet. Betyg: 1

Mattz: Den är glad, käck och mysig men tror inte att den hör hemma i det här forumet. Betyg: 3

_ABI0379S

5. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

Mika: ALLTSÅ HAN ÄR SÅ SNYGG! Det tåls att sägas igen. Han är ett proffs ut i fingerspetsarna och levererar denna kaxiga låt med charm och attityd. Och proffsigheten blir sexig. Alvaro Estrella är verkligen en stjärna och med låtens småfnissiga text hade det kunnat bli en löjlig flopp – men Alvaro får oss, i alla fall mig, bara att vilja slita av mig kläderna lite här och var påväg till sovrummet. Svinbra, faktiskt. Betyg: 5

Ludvig: Boom boom boom. Det här är ett litet glädjepiller som kan antingen tolkas som en ren och skär sexlåt, eller en låt om att Alvaro är väldigt trött. Skorna flyger av på uppfarten, byxorna i dörren och skjortan i hallen. Han har gjort det i köket, på soffbordet och vid tredje försöket klarar han sig inte till sovrummet. Narkolepsi, ja det är inte lätt, men jag tror ingen kommer somna till det här. Betyg: 3

Mattz: Den är poppig, snärtig och dansvänlig. Underbar snubbe och kan ha stora möjligheter, men det är svårt att säga. Det är för mycket skrevtag i numret. Betyg: 4

_ABI0408S

6. Ellen Benediktson – ”Songbird”

Mika: Jag gillar Ellens fina låt och hennes enkla uttryck. Hon sjunger helt makalöst bra och det ser inte ens svårt ut! Det är ganska så väldigt imponerande. Om folk väljer att rösta på det vet jag inte, men oavsett vad så kommer den här tävlingen att ge henne en ljus framtid, tror jag. Betyg: 3

Ludvig: Ellen kör sin ”Songbird” ute på den lilla scenen ute i publiken. Det är lite som Anouks låt i Eurovision, som då hette ”Birds”. Anouk och Ellen är lika, men ändå inte. Ellen är en kolossal talang med en ordentlig pipa och hon ska inte kännas helt uträknad. Själv är inte detta min kopp te. Numret känns lite stelt och det händer inte mycket. Lite Bergendahl möter Marie Lindberg, fast med en tusen gånger bättre sångröst. Betyg: 2

Mattz: Underbar låt, bra text men kommer inte att gå till final. Den är för lugn och framträdandet är lite stelt och jag vill ha mer dans, men det är väldigt svårt när det är en lugn låt. Betyg: 2

_ABI0453S

7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”

Mika: Alltså, det här är en bra låt med en skön sångare. Det är Håkan Hellström så det schvungar om det. En vårig popvisa som man vill springa runt en natt och vara småfull och lycklig till. Ungefär så. Jag tycker att det Sylvester gör är väldigt bra, men jag tror tyvärr att det faller bort och inte blir mer än en ordentlig radiohit. Betyg: 2 

Ludvig: Tre minuter är alldeles för kort för det här. Jag gillade verkligen hans singel ”Dåligt på ett bättre sätt” och vet inte om det borde vara den han skulle ställt upp med istället. Sylvester är den enda som kör med ett live-instrument ikväll och det här kan mycket väl också skrälla och få den äldre generationen som tittar att rösta på detta. Hade varit kul om den tog sig vidare. Betyg: 2

Mattz: Bra låt men den är för lugn och tråkig. Den säger mig liksom ingenting. Framträdandet är snyggt och proffsigt, men det är sådär, det tilltalar mig inte riktigt. Betyg: 2

© Mattz Birath

8. Helena Paparizou – ”Survivor”

Mika: Hur ska jag möjligen kunna formulera det här?! Det här är min barndomshjälte. Och hon gör comeback med en låt som fick mig att störtböla under första repet. Jag grät faktiskt i en halvtimme. Att bara lyssna på låten ger mig gåshud. Det är en riktigt, jävla asbra låt. Så är det bara. Den ligger dessutom i händerna på ingen mindre än Elena Paparizou. En Eurovision-vinnare. Ett vrålproffs. Hon har satt varenda repetition, golvat hela motståndet. Hon är världsstjärna. Hon menar varenda ord hon sjunger. Och hon vet verkligen vad hon håller på med. Jag vet inte vad jag kan säga. Det här är helt, helt fantastiskt. Jag kommer att rösta. Jag hoppas att ni också gör det. Betyg: 5

Ludvig: Den stora snackisen. Den stora comebacken. Alla pratar om henne. Alla älskar henne… men jag har ganska svårt för detta. Den växer för mig, men jag tror många kommer att ta det för givet att hon är favorit och glömmer att rösta på henne. Paparizou är ju superüberproffs på scen och det är nästan för snyggt, men jag vill helst inte att denna låten representerar Sverige i Eurovision Song Contest. Betyg: 3.

Mattz: Proffsigt, stort, mäktigt och kan gå till final eller Andra chansen. Det är en stor låt med en stor artist, men i och med att hon faller för att folk tar henne för givet och förutsätter att hon redan är final. Betyg: 4

Till final

Mika: Helena Paparizou & Alvaro Estrella
Ludvig: YOHIO & Linus Svenning
Mattz: Linus Svenning & Mahan Moin

Till Andra Chansen

Mika: Linus Svenning & YOHIO
Ludvig:
Helena Paparizou & Alvaro Estrella
Mattz: 
YOHIO & Helena Paparizou.

Foto: Mattz Birath, Poplight