Innan jag ens börjar: Jag är inte på plats. Jag har hört en minut av låtarna. Jag vet ungefär lika mycket som ni, dear readers. Så var det sagt.

Det är alltid så spännande att följa oddsens utveckling under en normal Melodifestivalvecka. Okänd – höga odds. Jädrigt känd – låga odds. Inget spelbolag har hört låtarna innan onsdagen klockan 18 så om man vill sätta sin peng och vinna stort så ska man helst ha spelat redan innan dess. Om man är en fegis som jag så väntar man helt enkelt in de första blogginläggen/tweetsen från uppspelningen och bestämmer sig då. Men listen up, people, den där uppspelningen säger ingenting om uppträdandet. Så om man är ännu lite fegare (som jag är) så väntar man ytterligare. Kanske tills efter fredagens genrep innan man bestämmer sig för att tippa och spela.

Den här veckan har folk pratat extremt mycket om Linus Svenning och hans eventuella genombrott. Och om vi ska tro utsända på plats så är detta precis vad svenska folket vill ha. Takida-Stiftelsen med känslosam låt om en saknad bror. Får hjärtsnörp! Snabbt som blixten så ”chocksänktes” (alltså, även om en inte jobbar på kvällstidning så får man använda ord som ”chocksänktes” i en text om spel, så är det bara) Linus odds efter första repet.   Jag hade då tänkt lägga ett spel på YOHIO & Linus som att gå till final. Men så kom ju Helena Paparizou Superstar och liksom vände på allt. Kan vi lita på YOHIOs fanbase? Kan vi lita på att Helena Paparoziou imponerar på svenska folket? Att YOHIO går till final är något som alla tar lite för givet, att det är liksom den andra finalisten som är frågetecknet. Därför vore det så classic Melodifestivalen om det till slut blev Linus Svenning & Helena Paparizou som går till final. Så här såg oddsen ut innan genrepet igår.

(Klicka för större bild

I dag så ser det helt annorlunda ut. Alvaro Estrella vann publikundersökningen och hans odds blev plötsligt toklåga. Men ärligt talat, ska vi verkligen lita på genrepspubliken? Vet inte hur många gånger som jag tippat utifrån den och det gått fullständigt käpprätt. Alvaro Estrella fick dessutom uppträda två gånger så minns detta. Har hört det viskas om honom under veckan. Dansmoves. Skrevgrepp. Glasbur. För mig är detta en solklar Andra Chansen! Linus Svenning gick tydligen inte alls hem hos genrepspubliken så hans odds höjdes. Hos betfair får man i skrivandets stund över tre gånger pengarna för ett spel på den ledsna pojken.

Nu ska jag kanske inte vara sån men att Ellen Benediktson har relativt låga odds förvånar mig. För mig luktar det sjunde plats och kanske en kompetent radiohit men ingenting som går vidare. Samtidigt vet jag hur det kan vara när man sitter i en iskall hockeyhall och får en skitfin ballad serverad och välsjungen, då blir man helt till sig av skrällvarningslamporna som man själv tänt.

Så jag vet, ni är helt ivriga nu att få höra mina hetaste tips. Då jag brukar vara skitdålig på att tippa så rekommenderar jag er att inte följa dessa utan gå mer på egen känsla.

Till final:
Helena Paparizou
Linus Svenning

Andra Chansen:
Yohio
Alvaro Estrella

Det här är kanske ett cyniskt drag hos mig men det är ändå lite kul att man hos Unibet kan spela på vem som hamnar på sista plats. Lägst odds där har den forne The Ark-medlemmen Sylvester Schlegel. Stackars. Själv tror jag att Elisas dansbandslåt kan få det svårt i den här tävlingen. Det känns lite…daterat.

Övrigt: Jag är så glad att det äntligen är dags för Melodifestivalen igen. Det var alldeles för längesen. Ganska exakt ett år faktiskt.