YOHIO

YOHIO

Förra året var 18-årige Sundsvallssonen YOHIO en debutant i Melodifestivalen. Från Karlskrona tog han sig till finalen i Friends Arena men föll på målsnöret. Trots att han fick mest poäng av folket räckte det inte hela vägen till Eurovision Song Contest i Malmö. I år tog han sig dock till Malmö direkt – och på lördag får vi se om han får fortsätta till Friends Arena och kanske även vidare till Köpenhamn.

En tillsynes lugn YOHIO är tillbaka i Melodifestivalen igen efter förra årets genombrott. Då vann han folkets röster med ”Heartbreak Hotel”. I år tar han till lite hårdare toner i ”To the End”, skriven av Melodifestivalveteranerna Andreas Johnson, Peter Kvint och Johan Lyander.

 

Hur känns det att vara tillbaka? Känns det tryggare i år?
– Det känns bra. Det känns skönare, att man är lite varm i kläderna och vet vad man håller på med. Förra året var det bara en stor karusell.

Nu är vi ju på klassisk Eurovision-mark – och du var ju väldigt nära på att komma dit, hit, förra året. Hur känner du i år?

– Det skulle vara roligt att komma till Eurovision, för då får man visa upp det man håller på med för fler människor. Men är det någon annan som folket tycker ska åka, så ska den göra det. Så är det ju. Det är ju inte upp till oss artister att bestämma…

Efter förra årets genombrott har YOHIO släppt sin första platta och synts i en drös olika sammanhang runt om i landet. Trots att han snuvades på vinsten 2013 verkar han inte ha hängt läpp det minsta – utan verkar mer än sugen på att bjuda Sverige på ytterligare en stor dos av det som är YOHIO.

Livet utan risker är ju inte roligt

Numret! Berätta mer om idéen med elden och händerna!

– Idéen kom egentligen från att vi ville göra något lite mer spektakulärt showmässigt än förra året. Visst, jag kommer att ha scenkläder och smink och så, men det har ju folk redan sett. Så vi tänkte ut en plan helt enkelt. Från idé till att genomföra det tog ett tag. Jag har fått repa det väldigt mycket. Det är ganska farligt om man inte kan. Det är en liten risk, men livet utan risker är ju inte roligt… Allt för konsten!

Din låt, ”To the End”, skiljer sig en hel del från ”Heartbreak Hotel”. Hur kommer det att spegla det kommande album – kommer det att gå i samma stuk?

– Lite, men ändå inte. När man är med i Melodifestivalsammanhang är det ändå lite lightversion av de man håller på med, eftersom det på nåt sätt måste tilltala den breda massan. Så albumet kommer att vara lite hårdare, lite mer attityd.

 

På lördag får vi se om svenska folket faller ytterligare en gång för unge herr YOHIO och hans ”To the End”.