I onsdags fick Poplight en exklusiv intervju med den före detta trummisen i The Ark, Sylvester Schlegel, på hans hotellrum i Malmö. Här kan ni läsa hela intervjun där Sylvester berättar om sin stora vinylsamling, ”febern alla skulle ha” och om hans bidrag i Melodifestivalen.

Sylvester Schlegel

Sylvester Schlegel

När jag kommer in till Sylvester Schlegel’s hotellrum i Malmö blir jag välkomnad av Sylvester personligen. Rummet är sparsamt belyst och inredningen känns en aning vintage. På sitt skrivbord i hotellrummet spelar Sylvester musik från en begagnad vinyl-spelare från 70-talet, med en stor samling vinylsinglar vid sidan om.

– Det här är min resegrammofon som jag ofta har med mig när jag är iväg, för att kunna lyssna på musik och för att ha något att göra i pauserna… och för att inte glömma bort vem man är och vart man kommer ifrån, berättar Sylvester Schlegel.

– Jag har samlat på gamla skivor jättelänge och det här inspirerar mig väldigt mycket och får mig på gott humör. Det här är bara bra grejer. Bara bra grejer.

Sylvester bläddrar igenom hans stora singelsamling och berättar vilka som är hans favoriter. The Stooges – 1969, Del Shannon – Runaway, Van Morrison, Clash, för att nämna några. Dessa har han samlat på ända sedan han var liten och den första singeln han köpte var ”You Be Illin'” med Run-D.M.C..

– När jag brukar vara ute och DJ:a spelar jag mycket gamla singlar. Det är mycket psykedeliskt 60-tal och gammal soul.

Sylvester om ”febern alla skulle ha”

Redan innan medlemmarna i The Ark gick skilda vägar för två och ett halvt år sedan hade Sylvester haft idén om ett soloprojekt. Sedan gruppen lades på is började Sylvester skriva låtar och redan efter ett halvår provade han på att spela in. Strax innan jul släppte Sylvester sin första singel, ”Dåligt på ett bättre sätt/Vad hände med oss?”, där han sjunger mycket om tiderna förr och om ”febern var grejen alla skulle ha”.

– Under några år så var det som ett trendord i pressen, som ”Det var feber på den konserten!”, så plötsligt blev ordet ”feber” ett positivt laddat värdeord som jag inte alls kunde känna igen mig i, men det är väl mest en ordlek för ”nu börjar jag komma ikapp” och få feber på riktigt.

I låten sjunger Schlegel mycket om just hur det var förr och om hur han försöker intala sig själv till hur det var.

– Jag försöker kämpa mot att inte försöka bli en sån som gnäller om att det var bättre förr, för det var inte bättre förr. Det var dåligt, men på ett bättre sätt.

Tror du att man kommer känna igen sig i ”Bygdens son” från ”Dåligt på ett bättre sätt”?

– Ja, det tror jag nog. Det är inte en likadan låt, jag har ju ett speciellt sätt att sjunga och jag låter som jag gör när jag skriver texter på det sättet, så det tror jag, absolut!

Sylvester Schlegel

Känner ingen press

Det bidraget som Sylvester ska tävla med på lördag i Melodifestivalen 2014 heter ”Bygdens son” och är en väldigt noggrann och självbiografisk historia om hans uppväxt i Kosta i sydöstra Småland, och om hur han i tidig ålder längtade därifrån. På frågan om Sylvester känner någon press inför vad som komma skall är han relativt lugn.

– Jag kommer läsa tidningar i den mån jag hinner, men jag brukar inte sitta och lusläsa eller googla mig själv varje ledig minut. Jag har pressfolk som brukar skicka om det är några viktiga saker jag borde läsa om.

Intervjun skedde på onsdagskvällen, strax innan pressen skulle få lyssna på bidragen för första gången.

Om en liten stund kommer vi i pressen att höra på låtarna som tävlar, vad tror du att de kommer tycka?

– Ingen aning! Gud vad svårt. Det är spännande att de ska få höra den. Jag tycker väldigt mycket om den själv och är väldigt stolt över den, men det vore ju kul om någon skulle gå igång på den.

Jorden går inte under om jag skulle åka ut på lördag.

På lördag tävlar Sylvester med ”Bygdens son” i Malmö Arena. Sylvester går ut med startnummer 7 och han är väldigt öppen oavsett hur resultatet kommer bli.

– Det vore ju jävligt kul om jag inte åker ut, men jag är okej med att det kanske inte blir så också. Jorden går inte under om jag skulle åka ut på lördag. Jag står inte och faller med det här. Så länge jag gör det jag ska och så länge jag inte klantar mig i mitt framträdande så vore det väldigt synd.

Hur det går för Sylvester Schlegel får vi se på lördag kl 20:00 i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014.