På lördag är det dags för den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014 – men redan ikväll spelas bidragen upp inför hela pressen. Poplight är på plats på den så kallade ”Första lyssningen” och ger sina omdömen allt eftersom bidragen spelas upp.

Från och med i kväll kl 18:00 kommer alla bidragen som tävlar på lördag att spelas upp för alla journalister. Här kommer ni att få direktuppdateringar från förhandslyssningen, där vi tar tempen på startfältet i Malmö. När alla åtta låtar spelats upp första gången får vi höra de en gång till.

 

1. YOHIO – ”To the end”

YOHIO sjunger ”To the end of the world” och låter lite vad man förväntar sig av ett samarbete mellan YOHIO och Andreas Johnson. Den är lite ”positivare” än Heartbreak Hotel och ”glammigare”. Det låter faktiskt väldigt mycket som Ulrik Munther’s ”Tell the world I’m here” och han lär ju få en massa gratisröster från sina fans… men räcker det egentligen?

Betyg: 3/5

2. Mahan Moin – ”Aleo”

”Aleo” öppnar upp med lite trummor och det låter ganska glatt… mycket på tre minuter. Ungefär som Tooji’s ”Stay”… Mahan kan få till det med tanke på att hon har en stor fanbase, men frågan är hur stor av den fanbasen som finns i Sverige. Det är inte så likt Behrang Miri’s ”Jalla Dansa Sawa” som jag förväntade mig och det finns en del persiska rytmer.

Betyg: 3/5

3. Linus Svenning – ”Bröder”

Linus låt är en slags pianodriven ballad som bygger upp sig mer och mer, det låter ganska mycket Fredrik Kempe och den lär nog beröra flera tittare. Många kommer att relatera till det här och får han till sitt nummer, ja då kan det bli livsfarligt…

Betyg: 5/5

4. Elisa Lindström – ”Casanova”

Det här är väldigt klassisk schlager. Släng in Thorleifs 2009, Jimmy Jansson och Linda Bengtzing så får ni ”Casanova”. Mycket ”oh oh oh” och turboschlager.. självklart lyckas de klämma in nått slags nödrim med ”Du är en Casanova du har ingenstans att sova”. Lär bli populärast på lågstadiediscot, men det går absolut inte hem hos mig.

Betyg: 1/5

5. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

”Boom boom never made it to the bedroom” – det här får pressen att skratta och om jag hör rätt sjunger han om vart han legat… och han har legat överallt men inte i sovrummet… om jag förstår allt rätt? Släng av kläderna i uppfarten, av med kalsongerna i hallen vice versa men de kom aldrig till sovrummet. Den är väldigt glad, poppig, kaxig och allt det där som Alvaro sagt . Kan bli en farlig en på lördag…

Betyg: 3/5

6. Ellen Benediktson – ”Songbird”

Ganska enkel ballad med gitarrplinkeliplink och inte så märkvärdigt. Det handlar nog mycket om hur hon kommer prestera på scenen och lyckas hon göra ett bra framträdande så kan det rädda henne från jumboplatsen. Det är inte likt vad hon gjorde när hon hoppade in som stand-in för Frankrike. Skulle nog säga att detta är en Marie Lindberg x antal år senare. Hon sjunger verkligen bra, men det händer inte så mycket i låten egentligen.

Betyg: 1/5

7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”

För er som lyssnat på Schlegels ”Dåligt på ett bättre sätt” och ”Vad hände med oss?” så ligger den någonstans där emellan. Hade Håkan Hellström ställt upp i Melodifestivalen så hade vi nog kanske fått det här. Sylvester kan få med sig folket hemma i stugbyarna och det kan gå bra för honom, men det kan också totalfloppa. Det som Sylvester förlorar på är att tre minuter är för kort i sånna här sammanhang. Det lär nog ha varit en längre låt från början som tvingats kortats ner för att passa formatet.

Betyg: 3/5

8. Helena Paparizou – ”Survivor”

Nja, det här är nog ingen ”My number two”… det känns inte som någon direkt klubbdänga, utan mer av en radiolåt. Har svårt att se att denna skulle representera Sverige i Eurovision i Köpenhamn. Om hon lyckas få till ett ordentligt scennummer så kan hon vara finalkandidat, men jag tror inte att Helena ska vara alldeles för säker på att hon kan ta sig till final.

Betyg: 2/5

Sammanfattning

Hur ska man sammanfatta detta? Jag hade det själv väldigt stressigt just innan bidragen spelades upp och kunde inte riktigt koncentrera mig. Personligen är jag väldigt överraskad av Linus Svenning som kommer bli riktigt farlig på lördag om man bara tänker låtmässigt. Andra utmanare är Alvaro Estrella, Mahan Moin och Elisa Lindström. De har ganska hög skrällpotential och de tävlar nog lite grann om samma målgrupper.

Sedan har vi favoriterna, Yohio och Helena Paparizou. Är de finalsäkra? Nej. Helena har tuff konkurrens. Det är ingen ”My number two” och låter precis som vad man brukar höra på radion en vanlig onsdag. Helena kan inte lita på att ta sig direkt till final, men man vet ju aldrig. YOHIO har ju sina trofasta fans som kommer rösta på honom bara för att det är YOHIO.

Sedan har vi ju en ganska ordentlig utstickare: Alvaro Estrella. Lite ”Moves like Jagger” och det är väldigt mycket humor i låten. Det kan vara en sådan låt som dagisbarn går omkring och sjunger utan att de ens vet vad den handlar om. Det är denna tillsammans med Linus jag kommer ihåg och kommer nynna på resten av kvällen.

Om jag ska göra en uppskattning av toppen av mitt huvud:

Till final: Linus Svenning, YOHIO.
Till 2:a chansen: Alvaro Estrella, Helena Paparizou.
Femma: Elisa Lindström