Mahan Moin

Mahan Moin
(c) Mattz Birath, Poplight

På lördag drar den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014 igång och en av de som tävlar i Malmö är Mahan Moin, som kanske inte är lika välkänd i Sverige som i utlandet. Mahan slog igenom i ”Googoosh Music Academy”, en persisk motsvarighet till Idol, där hon hamnade på tredje plats. Nu tävlar hon i Melodifestivalen 2014 med bidraget ”Aleo”.

Men vad betyder ”Aleo” egentligen?

– Aleo för mig är ett träd. Du ser ett träd framför dig, så ser du grenarna – de är människorna, som möts och enas i stammen, berättar Mahan för Poplight.

Mahan fortsätter att berätta för oss att det hon vill förmedla med ”Aleo” är styrka, kraft, gemenskap och vi.

– Vi är väldigt unika vi människor, precis som grenarna i trädet. Jag vill liksom ta fram det att låta oss vara de vi är och vara tillsammans, så vi är Aleo.

Dansa ska vi göra allihopa!

Bakom låten ”Aleo” finner vi låtskrivaren Anderz Wrethov. Anderz har varit med som låtskrivare i Melodifestivalen flera gånger tidigare och förra året skrev han Behrang Miri’s ”Jalla Dansa Sawa”, och på frågan om ”Aleo” är i samma stuk som Behrangs låt svarar Mahan att det finns vissa liknelser.

– Det finns absolut en likhet. Båda är väldigt glada låtar och det är en låt som vill få med folket, och där har vi den stora likheten.

– Sen har ju alla sin karaktär. Behrang Miri gjorde det jättebra på sitt sätt och nu gör jag det på mitt sätt. Dansa ska vi göra allihopa!

Inte okänd utanför Sverige

Mahan är den näst mest populära artisten i årets Melodifestival… om vi då ska räkna på antalet fans på Facebook. Med över 170 000 fans på sin Facebook-sida är det bara Helena Paparizou som är mer populär, och trots detta är det inte lika många som känner till Mahan i Sverige.

Mahan deltog i TV-programmet Googoosh Music Academy, som är en persisk motsvarighet till exempelvis Idol och X-Factor, där Mahan kom på tredje plats. Programmet sändes via satellit och över internet och beräknades ha mellan 45-55 miljoner tittare.

– Jag har folk som hör av sig till mig från Indien, Australien och Kanada, så ja, det är verkligen en helt fantastisk känsla.

På lördag hoppas hon kunna slå igenom ordentligt för den svenska publiken, när hon tävlar i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014 med ”Aleo”, där Mahan går ut med startnummer 2.