David Lindgren

David Lindgren
(c) Mattz Birath, Poplight

Nu när det bara är en vecka kvar tills Melodifestivalen 2014 drar igång presenterar vi på Poplight en spellista över några av de låtar som inte riktigt tagit sig in i Melodifestivalen de senaste åren. I listan finner vi låtar från bland annat David LindgrenMagnus CarlssonTimoteij och Gravitonas.

Varje år skickas tusentals bidrag in till Melodifestivalen och alla bidrag kan givetvis inte få plats i tävlingen, då endast 32 av några tusen bidrag ska väljas ut av SVT och en urvalsjury. Här har vi samlat en spellista på Spotify med låtar som har skickats med till Melodifestivalen men inte tog sig vägen fram till tävlingen.

Här hittar du spellistan på Spotify

Först ut i spellistan hittar vi den populära ”Värsta Schlagern” med Markoolio & Linda Bengtzing. Den skickades in till Melodifestivalen 2007, men efter ett tag bestämde sig Markoolio för att dra sig ur. Dessutom var Sean Banan’s bidrag i Melodifestivalen 2012, ”Sean den förste Banan”, skriven med Markoolio i åtanke, då den gick under titeln ”Kingen”.

Linda Bengtzing skickade även in ett bidrag 2010, tillsammans med Velvet. ”Victorious” var tänkt att vara en slags ”hyllningslåt” till det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Frispråkarn, som deltog 2010 med ”Singel”, skickade in låten ”Storebror” till Melodifestivalen 2012, men kom inte med. Nu är den släppt som en duett tillsammans med Uno Svenningson.

David Lindgren skickade in tillsammans med ”Skyline” låten ”Back 2 life”, men juryn valde ut ”Skyline” till programmet och David släppte ”Back 2 Life” på sin skiva. Dessutom innehåller skivan låtar som också skickades in till Melodifestivalen: ”Armageddon” (t&m: Tony Nilsson, Sharon Vaughn och Fernando Fuentes) och ”Perfect Crime”. Dessa var inte inskickade med David, utan enbart demosångare.

Jedward representerade Irland 2012 med ”Waterline”. Denna dök upp i juryrummet vid en tidigare årgång med Eric Saade som demosångare. Det var inte tänkt att Eric skulle framföra låten i Melodifestivalen.

”Åt helvete för sent” skickades in till Melodifestivalen 2010 med Mathias Holmgren som sjöng på demon och låten kom med som en av de 28 utvalda bidragen. Låtskrivarna, Lina och Mårten Eriksson, ville ha Sara Löfgren som sångare, men när de fick reda på att SVT hade planer på att låta Rickard Wolff eller Thorsten Flinck sjunga den så försökte låtskrivarna övertala Rickard till att tacka nej. Detta fick SVT att se rött och valde därför att diskvalificera bidraget.

”In A Moment Like This”, som sjöngs av Chanée & n’evergreen och representerade Danmark i Eurovision Song Contest 2010, hade skickats in två år i rad till Melodifestivalen, men kom inte med. Låtskrivarna, Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethson, skickade den istället till Danmark, där den sedan vann deras Melodifestival och sedan slutade på en fjärde plats i Eurovision, allt medan Sverige inte ens kom till final för första gången någonsin det året. Låten finns även som cover med Scotts.

Gravitonas, med Alexander Bard och Andreas Öhrn i spetsen, har länge sagt att de aldrig tänker ställa upp i Melodifestivalen med Gravitonas. Trots detta skickade de in låten ”Somewhere Someday”, en mer tempofylld låt än den som finns Black Ceremony-EPn, ”Someday Someone”.

Strax efter att Lasse Brandeby avled i november 2011 skrev Nöjesbladet om att han hade skickat in låten ”Livet är som en triangel” och skulle framförts av Kurt Olsson tillsammans med Damorkestern,  men den ratades tre år i rad. Låten är skriven av Thomas G:son och Calle Kindbom.

Det spreds även flitiga rykten i media inför Melodifestivalen 2012 att Magnus Carlsson skulle göra comeback i tävlingen, men i slutändan visade det sig att dessa rykten inte stämde… till en viss del. Inför 2012 skickade Magnus in låten ”Glorious”, som då var en duett tillsammans med Jessica Andersson, men petades bort från tävlingen och Magnus släppte den ett år senare som en singel. Jessica skickade själv in låten ”Wake up” något år, som inte heller kom med.

Tycker du någon av låtarna hade platsat i Melodifestivalen? I så fall, vilka? Kommentera nedan!

Källor: Poplight, Nöjesbladet, Wikipedia, SVT.