Klockan 14:00 idag äger den så kallade ”Semi-Final Allocation Draw” rum i Köpenhamn. Under denna dragning lottas det vilka länder som tävlar i vilken semifinal av Eurovision Song Contest 2014. De kommer även att lotta i vilken halva av semifinalerna som länderna ska tävla i.

I år tävlar totalt 37 länder, sedan Slovenien tackade ja för bara några dagar sedan. Det är sedan tidigare klart att Sverige kommer delta i första semifinalen och Norge i den andra, detta för att göra en rättvis distribution av biljetter till sändningarna. Dessutom är det redan bestämt att Israel ska delta i den andra semifinalen, då Israels nationaldag inträffar samma datum som den första semifinalen.

Så går lottningen till

28 länder läggs i sex olika potter där de kommer först att lotta vilka som ska delta i den första semifinalen. Först kommer ett land som ska tävla i den första semifinalen att lottas från pott nummer 1, därefter ett land från pott nummer 2, sedan från pott nummer 3, och så vidare. Direkt efter varje land som blivit lottat kommer även en till lottning dras om i vilken halva av semifinalen som respektive land ska tävla i. När platserna är fyllda för den första semifinalen fortsätter processen på samma sätt för den andra semifinalen.

Dessutom kommer de även att bestämma vilka länder av de som redan är kvalificerade till finalen (Big 5 + Danmark) som ska få rösta i vilken semifinal. På grund av schemakonflikter har det redan bestämts att Tyskland kommer sända och rösta i den andra semifinalen.

Vilka länder som ligger i varje pott har bestämts i förväg av röstningspartnern Digame, baserat på ländernas röstningshistorik för att undvika ”grannröster”.

Pott 1

 • Albanien
 • FYR Makedonien
 • Montenegro
 • Slovenien
 • Schweiz

Pott 2

 • Estland
 • Finland
 • Island
 • Lettland
 • Litauen

Pott 3

 • Azerbajdzjan
 • Vitryssland
 • Georgien
 • Ryssland
 • Ukraina

Pott 4

 • Armenien
 • Belgien
 • Grekland
 • Irland
 • Nederländerna

Pott 5

 • Österrike
 • Ungern
 • Polen
 • San Marino

Pott 6

 • Malta
 • Moldavien
 • Portugal
 • Rumänien

Lottningen kommer att överses av EBU’s högste chef, Jon Ola Sand, tillsammans med Thomas Niedermeyer från Digame, som sköter omröstningen i Eurovision.

I samma veva kommer även den traditionsenliga överlämningen av värdstadsnycklarna att överlämnas från Malmös borgmästare till Köpenhamns borgmästare. När den överlämningen har skett har Köpenhamn officiellt blivit värdstad för Eurovision Song Contest 2014.

Här kan du se dragningen live mellan kl 14:00 – 14:45!

Eurovision Song Contest 2014 äger rum i Köpenhamn den 6, 8 och 10 maj i B&W Hallerne.