(c) BTRC

(c) BTRC

Den 10 januari blev det tredje bidraget klart för Eurovision Song Contest 2014. Det blir TEO som ska representera Vitryssland med bidraget ”Cheesecake” och är tillsammans med Albanien och Ukraina det tredje bidraget som är klart för tävlingen i Köpenhamn.

Under ett direktsänt TV-program tävlade 14 artister och bidrag om att representera Vitryssland i Eurovision Song Contest 2014. Under omröstningsprocessen fick TEO lika mycket poäng som tvåan, Max Lorens & Didyulya, både från tittarna och från juryn. För att lösa detta fick juryn avlägga sina röster på de två ännu en gång och till slut fick TEO flest röster.

TEO, eller Juri Vashchuk som han egentligen heter, skrev låten ”Cheesecake” själv och beskriver meningen bakom låten som att ”det handlar inte alls om desserten.”. ”Cheesecake” var det smeknamn som Juri fick av sin ex-flickvän och även om han är trött på det smeknamnet så ”passar låten hans humör”.

Överklagan inlämnad till presidenten

Vitryssland har en tendens att byta ut sina bidrag till Eurovision Song Contest. Senast Vitryssland inte bytte ut sitt bidrag till tävlingen var 2010. Både 2011, 2012 och 2013 har de någon gång bytt ut antingen bidrag eller artist. Enligt Eurovision-sajten ESCKaz har tvåorna i tävlingen, Max Lorens & Didyulya, lämnat in en överklagan till Vitrysslands president, där de vill att de ska få representera landet eftersom att juryn bortsåg från tittarnas åsikter under den sista omröstningen.

Vad gäller artisten själv så har TEO sagt i intervjuer att han inte planerar att ändra sin låt.

Vad tror du om Vitrysslands chanser i Eurovision? Kommentera nedan!