Den 18 november i år meddelade Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT att man skulle komma att återvända till Eurovision Song Contest igen år 2014. Detta efter att landet tvingades att hoppa av 2013 års tävling av ekonomiska skäl. Nu blir det dock inget återvändande för Bosniens del i alla fall. BHRT meddelade igår (läs: 18 december) att man inte har hittat någon fungerande finansieringsmodell och att man därför inte kan ställa upp í Köpenhamn.

Under hösten har avhoppen från Eurovisionen duggat tätt. Hela fyra länder (Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien) har alla meddelat sina avhopp. Avhoppen beror till större delen på ekonomiska problem för de nationella TV-bolagen. Ett ljus i tunneln blev det dock då både Bosnien och Hercegovinas, Portugals och till och med Polens respektive nationella TV-bolag gick ut och meddelade att de skulle vara med igen. Totalt blev det alltså 38 länder som skulle tävla.

Med Bosnien och Hercegovinas avhopp blir det alltså endast 37 länder till start. Däremot är den siffran inte helt bekräftad eftersom både Grekland och Slovenien ännu inte har sagt 100% ja till att medverka. Bägge länderna äranmälda till tävlingen men har inte bekräftat sitt ja/nej ännu. Med detta sagt kan det alltså bli så ”få” som 35 länder i Köpenhamn. Så få länder har det inte varit sedan år 2006. Skulle dock inga fler länder hoppa av kommer en semifinal innehålla 15 länder och en semifinal 16 länder, i finalen blir det som tidigare meddelat 26 tävlande (Big Five, värdlandet och 20 kvalificerade semifinalister).

Eurovision Song Contest avgörs i B&W Hallerne i Köpenhamn den 6:e, 8:e och 10:e maj 2014.

Skrivet av: Hollac16
Källa: ESCToday, Wikipedia