(c) Christina Liljenberg, Poplight

(c) Christina Liljenberg, Poplight

Så var det till slut dags för finalen av Idol 2013. I år ägde finalen rum på Globen i Stockholm och Poplights reporter var på plats och förde liverapportering från kvällen. Här kan ni läsa om hur kvällen var på plats i arenan.

Dags för final! Kevin Walker mot Elin Bergman. Nu ska det avgöras vem som kan titulera sig ”Vinnare av Idol 2013″. Precis som tidigare år består finalen av tre stycken låtar per finalist, ett upplägg som laddar för tre tuffa dueller. Vi har valt att ta fasta på detta och tänker redovisa låtarna just efter denna mal. Tre stycken dueller, bäst av tre. Den som presterar bäst i dessa dueller är rättmätig vinnare av Idol 2013:

DUELL #1

Kevin Walker – Where the streets have no name (U2)

Oj! Kevin Walker rör sig på scenen! När det gäller som mest har han börjat röra sig. Och varför har han inte gjort det här förut. Det är antagligen inte hans bästa framträdande i år men nog behärskar han även den här typen av arenalåtar. Det märks att han är supertaggad och det här är ett framträdande precis i publikens smak. Kanske är sången endast OK, men med den känslan Kevin levererar är högklassig.

Bagge: Som skjuten ur en kanon, vanligtvis lugn som norrländskt timmer. Inte ens stormen Sven kan rucka på Kevin. Berömmer Kevin för att han aldrig har klagat på något under Idol.

Bard: Behövde bara stoppa in Kevin i en arena så levererar Kevin med besked. Han har ett unikt vapen, en hel armé av fans som kommer att rösta på honom ikväll

Laila: Berömmer Kevin för hur stark han är, har genomgått påhopp och elakheter under veckan men står fortfarande stark på scenen

vs.

Elin Bergman – Raise your glass (Pink)

Elin har imponerat i fartfyllda låtar tidigare i år, nu ger hon sig på ännu en sådan. Kan hon toppa Kevins insats? Med sig på scenen har hon ett större gäng dansare som bidrar till det visuella. Låtvalet är riktigt bra, och hon genomför låten riktigt bra. Men det är ett parti i refrängen som inte riktigt sitter där, Elin besitter inte riktigt samma höga parti som Pink. Men det är inget man tänker på i större utsträckning, riktigt bra fart här!

Bagge: Det är sådan stämning i Globen så att det är löjligt! Jämför Elin med Robbie Williams eftersom båda vill vara entertainers.

Bard: Fortsätter att hylla Elins egna låt ”The fire”. Född att bli popstjärna, så fort man släpper upp Elin på en scen så exploderar hon.

Laila: Vet hur man får igång en arena, hyllar låtvalet. Bra koreografi, posititvt även att hon bidrog själv i dansnumret. Går från klarhet till klarhet

Slutsats: Ja, svårt att avgöra detta, Kevin överträffar sig själv genom att prestera i en genre han inte provat tidigare. Elin levererar ett nummer perfekt anpassat för henne, perfekt för den här arenan. Så vem vinner första ronden? Den måste ändå gå till den idolen som imponerade mest sett till förväntningarna.

Vinnare av duell #1: Kevin Walker

DUELL #2

Kevin Walker – Say (John Mayer)

Här är kraven högre på Kevin än innan och han har mer att leva upp till än under förra numret. Frågan är om han toppar numret från den andra fredagsfinalen? Hur som helst kan vi se att ”gamla Kevin” är tillbaka efter förra numrets överraskning utan att för den sakens skull förminska numret i fråga. Det märks att Mayer är en av hans favoriter och att han verkligen gillar det han gör här. Men toppar han numret? Nja, tveksamt.

Bagge: Vad ska man säga? Fantastiskt! Ska man gnälla på någon ska man gnälla på juryn för Kevins framgångar. Stolt över Kevin och hans insatser i Idol.

Bard: Det är här Kevin har sin potential. Coutryrocken är något Kevin ska göra, det är en genre där Sverige inte har någon etablerat profil. Kevin kan bli en sådan.

Laila: Det här är en låt som passar Kevin! Har tjatat om det hela året. Med en sån här låt och ett sådant leende, då smälter man.

vs.

Elin Bergman – Happyland (Amanda Jensen)

Elin uttryckte sig tydligt förra veckan om vilken låt hon ville göra, nämligen ”Happyland”. Men nu ska hon alltså toppa ett av de bästa framträdandena som har gjorts i årets Idol, alla kategorier. En uppgift som är svår att lösa även för den bästa artisten. Att Elin levererar är det dock inget snack om och hon lyckas fylla Globen med energi på samma sätt som hon gjort under varje vecka fram tills idag.

Bagge: Glömmer lätt hur ung Elin är. Som hon uppträder kan man tro att hon är uppväxt med den här typen av showande. Är helt såld på detta!

Bard: Precis det här Elin ska göra! Levererade en riktigt bra show. Hörde inte alls något tecken på Elins påstådda förkylning.

Laila: Det här är verkligen Elin, känns som hennes låt. Vi behöver en sån tjej som Elin i Sverige, hon sitter på en egen stol.

Slutsats: Här brukar det märkas tydligare vem som kan toppa sitt nummer bäst, och så blev även fallet. Kevin gjorde det riktigt bra och det är precis den typen av musik han ska göra i framtiden, men Elin var lika bra som när hon gjorde ”Happyland” för ett par veckor sedan, det omdömet avgör kampen innan den ens har startat

Vinnare av duell #2: Elin Bergman

DUELL #3 (VINNARLÅTEN)

Kevin Walker – Belong

Vinnarlåten brukar ofta kunna vara avgörande i jämna finaler och en bra insats i det momentet kan räcka långt. Kevin har sagt tidigare att det är en svår låt som inte går i hans genre. Och inledningsvis går att förstå vad han menar, ”Belong” är mer upptempo än tidigare. Men Kevin har gjort läxan och han är betydligt mer dominant än tidigare under Idolturnén. Jag håller inte med honom, låten passar honom riktigt bra, han behöver inte överarbeta koreografin men kan ändå leverera ett starkt scenuttryck. Elin måste överträffa ett riktigt bra nummer, här stärkte han sina vinstchanser!

vs. 

Elin Bergman – Belong

Om folk hemma i stugorna har uppskattat vinnarlåten sitter onekligen Kevin i förarsättet eftersom han fick göra premiär med låten, Elin måste därför kompensera med ett succéartat framträdande. Lyckas hon med detta? Hon har gjort det till en vana att trollbinda publiken tidigare, ett mönster som borde gå igenom här. Men jag frågar mig ändå om detta verkligen passar Elin? Det känns som att hon inte får genom sin tuffa karaktär i den här låten. En oklanderlig insats rent sångmässigt i alla fall, det ska sägas.

Slutsats: Kanske var det så att den här låten inte passade någon av finalisterna som handen i handsken, men vi fick ändå höra professionella framträdanden av två duktiga artister. Men det måste ändå sägas att Kevin fick chansen att ta över scenen idag, något som han gjorde med bravur. Resultatet är därefter.

Vinnare av duell #3 och rättmätig vinnare av Idol 2013: Kevin Walker