Kevin Walker är mer än en artist, han har blivit ett fenomen. Och utväxlingen i Idol borde egentligen inte vara möjlig, varför gick det vägen i år? Jag tror mig veta åtminstone ett par av anledningarna.

Ett smärre oväder försvårade möjligheten att komma i tid inför kvällens Idol. Stormen Sven försenade resan till Globen och väl framme gick samlingsplatsen inte att hitta, den var förhållandevis avlägsen och turen till arenan gick genom en lång gång under all bebyggelse. Först då insåg jag hur stor Globen egentligen är, innandömet var gigantiskt.

* Vilken härlig final! Inte nog med att både Elin och Kevin toppade formen och bjöd på fantastisk underhållning, vi fick även ett uppträdande av Robbie Williams som har en härlig scennärvaro. I den andra akten av Williams hängde Elin och Kevin på och de utgjorde en härlig trio. Innan hade vi journalister fått strikt information om att Robbie Williams absolut INTE får fotograferas utan tillstånd, inte ens på scenen. Det verkade inte riktigt som att någon lyssnade på det örat, baserat på vad jag såg under hans framträdande. Hur som helst, jag hoppas innerligt inte att det var Robbies eget påhitt för sådana divalater kan han klara sig utan.

Kevin Walker vinner Idol 2013. Undrar vem som hade trott på detta för ett par månader sedan. Det är egentligen helt unikt om man ska se till Idols historia, aldrig har den ”snygga” eller enbart ”populära” idolen stått som vinnare, åtminstone inte utan en fantastisk röst i bagaget. I år vann inte personen med bäst röst, utan personen som lyckades kombinera artisteri med popularitet på ett, i det närmaste, perfekt sätt.

När vi talar om trollen. Kevin Walker alltså, vilket fenomen! Man kan tycka vad man vill om trubaduren från Sundsvall och vi kan nog alla enas om att han inte var tävlingens mest framstående sångare. Men samtidigt måste vi fråga oss om det är det vi vill höra, alltså enbart de mest kompetenta sångarna?

Kevin har haft en brokig resa i Idol. Hans medverkan var i blickfånget redan under slutaudition då han satte sin grupp i skiten genom att inte dyka upp förrän precis innan de skulle leverera sitt framträdande. Efter det har hans kombination av fotboll och Idol alltid varit på tapeten och det har inte tagits emot på det allra bästa av sätt. I kombination med enbart ”stabila” framträdanden har TV4 fått sin beskärda del av kritiken eftersom man har sopat vägen framför honom så att hans medverkan skulle bli så smidig som möjligt.

Så varför vinner denna Kevin Walker Idol? Det är förstås svårt att undgå de röststarka tonårstjejerna som fullkomligt avgudar honom. Men trots detta måste man lyfta blicken lite högre. Flera tidigare deltagare har haft denna målgrupp som sina starkaste fantaster men har till slut ändå fallit efter att konkurrensen har hårdnat. Jag tänker förstås på personer som Darin, Måns Zelmerlöw, Danny med flera. Vi måste även ta med fotbollsfansen i ekvationen, de kanske inte utgör den mest hängivna målgruppen men de påverkar säkerligen vågskålen i rätt riktning.

Men detta ska heller inte räcka för att slå konkurrenter som röstmässigt är såpass överlägsna, det har inte räckt förut och det borde inte räcka nu. Så var är svaret på frågan om fenomenet Kevin Walker?

Jag tror personligen att Kevins utstrålning och insats har påverkat betydligt fler än de jag tidigare har nämnt. Trots att han inte utmärkt sig som en storsångare har låtvalen ofta varit mysiga/hemtrevliga och jag tror att han har träffat den minsta gemensamma nämnaren hos väldigt många. Han har helt klart haft sina motståndare men tar man bort dessa och de hängivna fansen ur ekvationen återstår genomsnittsröstaren som lätt kan ta till sig musiken Keivn har levererat. Varför tror jag detta? För att det är den känslan har förmedlat till mig. Jag har varit på plats under 9 av 11 fredagsfinaler och trots att jag vet att han inte är den bästa sångaren har jag innerst inne blivit glad varje gång han har avancerat, och han har gjort det just eftersom det är där inne han träffar många.

Debatten som har följt kritiken av Walker har i mångt och mycket gått ut på att han inte har någon framtid efter Idol, att de andra artisterna kommer att lyckas bättre eftersom de är mer musikaliska etc. Men frågan är då varför? Det är onekligen en fördel att vara musikalisk inom branschen men exemplen på beskedliga sångare som har lyckats är många, de har nämligen ofta någon annan faktor som upphäver just sången. Kevin har en sådan faktor, även om det är svårt att sätta ord på vad det är så går det hand i hand med att han är fruktansvärt sympatisk och älskvärd. Och vad vill man egentligen lyssna på, en bra låt eller en bra artist? Kombinationen är förstås bäst men jag tror att det förstnämnda är viktigast.

Vad kan då stoppa Kevin? Fotbollen är självklart ett moment, han har sagt att han vill fortsätta med musiken, dock ej i vilken utsträckning. Blir det fotboll i Superettan, och eventuellt Allsvenskan framöver, kommer det att sätta käppar i hjulet för hans artistkarriär, hur man än ser på det. Kanske kommer han att behöva välja vilken väg han vill satsa mest på. Oavsett kommer han alltid att bära med sig den här Idolvinsten, den kan ingen ta ifrån honom nu.

* Idols efterfest skiljer sig en del från Melodifestivalens. SVT vs. TV4. Det kan vara så att SVT har bättre erfarenhet av medier men hur som helst förbjuds samtliga medier på Idols efterfest efter 00.45, till skillnad från Melodifestivalens där blixtrarna smattrar ända in på småtimmarna. Kanske förtjänar idolerna å andra sidan lite ”lugn” efter dessa månader av press och stress, det kan inte vara helt lätt.

Det här innebär även att Idoläventyret är slut för min del, i alla fall för det här året. Det har varit en bra erfarenhet att ta med sig och jag har träffat många trevliga personer längs vägens gång. Men jag ska också erkänna att de sista veckorna varit slitsamma, för det är mycket ideellt arbete man lägger ner på tävlingen. Avundsjukan har ibland tagit sig upp till ytan när man ser de som faktiskt får betalt för att göra samma jobb, men man får vända det till något positivt och göra det till ett mål istället. Men jag ska inte ljuga, det ska bli skönt att få vara ledig nästa fredagkväll!