Att han hade en stor skara fans där ute var det aldrig någon tvekan om, men att Kevin Walker skulle nå finalen i Idol 2013 måste ändå ses som en smärre överraskning. Mest överraskad av alla var dock Kevin själv som efteråt hade svårt att förstå vad som just hänt. – Ja…. Vad ska man säga? Det har inte riktigt fastnat än, säger Kevin Walker till Poplight.

Det är en tagen Kevin Walker som möter den samlade pressen efter att sändningen tagit slut. Han är närvarande fast ändå inte, tankarna verkar vara någon helt annanstans och han har svårt att beskriva hur han känner.

– Ja…. Vad ska man säga? Det har inte riktigt fastnat än. Min höst har varit helt omänsklig. Jag har inga ord, det är mycket känslor just nu. Jag vill främst tacka alla som har stöttat mig och stått bakom mig i den här resan, det är dem jag vill tacka, säger en märkbart chockad Kevin Walker.

Under hösten som gått har Kevin Walker varit en riktig vattendelare bland fansen. De som har stöttat honom har gjort det villkorslöst med stort engagemang, medan de som varit emot honom också har varit bland de mer hödljudda. Kevin verkar nästan lite skamsen när vi kommer in på ämnet.

– Jag har fått ut så mycket mer av Idol än vad jag trodde jag skulle få ut i början. Det kanske är så att jag inte är den bästa sångaren i årets tävling, det är jag fullt medveten om. Men jag har gjort mitt bästa och har krigat hårt här uppe och någonstans…..nej, det är helt sjukt detta.

Under de senaste veckorna har även juryn vid utvalda tillfällen stämt in i den klagosång som fansen startat. Det har handlat om Kevins låtval, hans blyga hållning på scenen och hans underlägsenhet gentemot övriga deltagare, det sistnämnda togs upp vid flertalet tillfällen under kvällens sändning. All kritik har inte gått huvudpersonen själv förbi.

– Det är klart det känns tufft, man har ju det på känn redan innan man går upp på scenen. Just den biten har nog ingen annan upplevt på samma sätt som jag. Det påverkar framför allt känslan efter ens nummer, det har funnits gånger jag har varit nöjd och sedan får man en paj i ansiktet, efter det måste man ju tvätta ansiktet, säger en leende Kevin och fortsätter:
Men jag måste ändå säga att jag är så fruktansvärt stolt över vad jag har gjort den här hösten, jag har gjort något som aldrig sågs vara möjligt. Bara en sådan sak har gjort mig till en vinnare.

Vinster i Idol brukar per automatik innebära ett krävande schema ganska direkt efter tävlingen samt en hel del åtaganden som artisten binds till. I Kevins fall har fotbollen varit den återkommande faktorn under hela året och han är medveten om att hans ”jobb” kan komma att påverka artistkarriären än mer framöver.

– Jag vill ju kombinera fotbollen med musiken, det har jag sagt hela tiden och det är min ambition. Det är fullt möjligt att det kommer att krocka framöver, precis som under hösten, men jag har bestämt för att jag inte kommer att välja mellan fotbollen och musiken. Sedan är frågan i vilken utsträckning jag kommer att hålla på med detta men det handlar om mina två passioner här i livet så jag släpper det inte lättvindigt. Men det är svårt att spekulera i hur stort och hur populärt det blir, det kan jag inte veta på förhand.

Nästa vecka är det alltså final och en låtarna kommer, i vanlig ordning, att väljas av tittarna. Kevin har gjort många bejublade framträdanden under årets Idol men har trots detta svårt att välja vilken låt han själv skulle vilja att fansen väljer.

– Oj. Det är svårt att säga. Det var en stor bedrift på ett personligt plan  när jag studsade tillbaka efter den tunga kvalveckan. Av de tre låtar som följde där så kanske ”Hope and glory” var den jag lyckades allra bäst med. Men jag gillar de andra låtarna jättemycket också så vad det än blir så är jag glad, säger Kevin Walker.