DSC01809Poplight är på plats och rapporterar direkt från semifinalen i Idol 2013.

Vi har nu kommit ända fram till semifinal i Idol 2013, tre ska bli två och kombatanterna i Globen ska utses. Likt förra veckan är det två teman som gäller för kvällen, i den första omgången ska idolerna framföra de låtar man sjöng på sin första audition, ett tema där det finns möjlighet att glänsa. I den andra omgången är temat ”listettor”, där får idolerna framföra en låt som har legat etta på topplistorna. I vanlig ordning liverapporterar vi direkt från sändningen:

 

1. Kevin Walker – Soldier (Gavin DeGraw)

Favorit hela året, och nu är det ytterst nära en final i Globen för den fotbollsspelande sjönsångaren. Nu framför han låten han inledde resan med, ”Soldier” av Gavin DeGaw, en soft rock/pop låt helt i Kevins stil, och här måste han glänsa för att få ett övertag på sina konkurrenter. Kevin har själv sagt att han är som mest bekväm när han bara sitter med en gitarr och sjunger, det märks tydligt. Samtidigt är påtagligt att han rent sångmässigt inte är i närheten av de två andra kvarvarande idolerna, hans popularitet handlar helt klart om en ”X-factor”. Avslutet har lite magi över sig, juryn måste väl ändå gilla detta lite?

Bagge: Är i helt rätt bubbla, sätter gitarren och kan tänka sig en amerikansk musikvideo med Kevin i. Inte en enda sur ton.

Bard: Ser att Kevin har utvecklats sedan hans första audition, men han ser ingen utveckling när idollamporna har slocknat. Hans musik är 10 år gammal, radion låter annorlunda 2013. Var kommer hans karriär att ta vägen?

Laila: Behagligt att titta på, med gitarren i handen på scenen. Hade dock hoppats på en ännu bättre utveckling.

 

Home (Daughtry)

Orginallåten är något hårdare än det Kevin har profilerat sig i, men genren är helt klart gångbar. Nu får vi ingen gitarr utan det är bara Kevin och ett mikronfonstativ på scenen. Låten passar onekligen bra efter att ha sett inslaget om hur det var att komma hem. Sången är okej, kanske brister det ibland men han får med sig publiken och valet av låt är svårt att kritisera. Jag tror inte att Kevin får åka ”home” efter den här insatsen, han är på väg till Globen!

Bagge: Plockar country karameller i en godispåse. Blir mer identifierbar som artist med en gitarr. Känns lost utan den

Bard: En av de trevligaste personer som han har träffat. Inte en skönhetstävling dock, det här var inte bra. Jämfört med de övriga är han omodern, tror att Kevin åker ut ikväll.

Laila: Vill inte behöva klaga på falsk sång i en semifinal, men måste ändå göra det. Bör ha lärt sig att välja låtar vid det här laget.

 

2. Erik Rapp – Too Close (Alex Clare)

Erik har imponerat och knappt gjort en dålig vecka i årets Idol. Han har växt fram till en juryfavorit som spås en fantastisk karriär efter tävlingen. Erik har gjort det till en vana att framföra mörkare mer estetiska nummer, här får vi något mer energi än vanligt och Erik är betydligt mer rörlig på scenen. Han är uppe i trappan, han krälar på golvet och han får ut mer at scenuttrycket än vanligt. Sången är i vanlig ordning klanderfri, men vad han gör på scenen är något nytt här, och det fungerar riktigt bra!

Bagge: Fick till en rockig distinktion i rösten, helt magiskt. Kan redan sjunga, behöver inte niga. Helt sjukt bra!

Bard: En playlista på radiostationer! Så fort man hör en högtalare strömmar Eriks röst ut. Det här var femstjärnigt!

Laila:Vilken resa, vilket framträdanden! Älskar att han tar för sig av scenen. Love it! Har utvecklat ett artisteri, vi vet nu vem Erik Rapp är.

 

When I was your man (Bruno Mars)

Bruno Mars röst är inte helt olik Eriks, även om Erik har en något mörkare sådan. Av den anledningen känns det som detta kan bli ytterst intressant. Erik är här tillbaka i sin stillastående pose på scenen, rösten får tala fullt ut. Det känns dock som att Erik inte utnyttjar sin rösts maxkapacitet i den här låten, då blir framträdandet förhållandevis tråkigt när han bara står stilla. Men som vanligt ska vi komma ihåg, han sjunger alltid riktigt bra!

Bagge: Kan inte prata här inne! Svenska folket, en ny frälsare är född! Från Eric Gadd till Erik Rapp, Sverige har en ny soulkung. Bagge är frälst.

Bard: Ingen hejd på självförtroendet. Gjorde låten till sin egen, det artisteri handlar om. Diamanten är slipad!

Laila: Tjatat om att bjuda in tittarna. Idag släppte han på handbromsen, öppnade upp sig och bjöd på sig själv. Det börjar dofta Globen.

 

3. Elin Bergman – Spoiled – (Joss Stone)

Elin har haft ett par dippar under årets Idol men när hon träffat rätt har hon varit bland de bästa i hela tävlingen, och det har hänt mer än en gång. Elin körde på sin audition både rapp och ”vanlig” sång, här blir det sången som får stå i fokus. Det är inte ofta vi hör Elin sjunga ballader, men det är just det som imponerar med henne, hon klarar av allt hon tar sig för. Utan tvekan är hon den mest mångsidiga artisten i årets Idol och det sitter bra även här. Ska man hitta något negativt att säga kan det väl vara att hon möjligtvis är den som imponerar minst i sin auditionlåt, men det säger mer om de två tidigare framträdandena. Elin visar en ny sida och levererar på allvar!

Bagge: Upptäckte en ny Elin ikväll. Nu stod hon bara still, allt fokus låg på sången. Sjöng bättre än någonsin, det här var skitbra!

Bard: Både Erik och Elin tog risker ikväll, men leverade riktigt bra båda två. Elin presterade med riktig tyngd, fantastiskt bra!

Laila: Gjort en enorm resa i tävlingen, är den som har utvecklats mest under årets Idol.

 

What you waiting for? (Gwen Stefani)

Efter en ballad är Elin tillbaka i den genre hon har gjort sina främsta framträdanden under det här året, fartfyllt och kaxigt. Nästan så att Elin får briljera på allvar här istället för i den första låten. Och som hon gör det! Hon har lärt sig att ta över scenen och hon får sig att verka större än vad hon egentligen är. Hon får med sig publiken, hon får med sig fotograferna och även om det kanske inte är det bästa sångmässiga framträdandet i år så är det nog ändå ett av de mer artistiskt kompletta.

Bagge: Det behövs fler popprinsessor. Lite friskt vågat, hälften vunnet men sett till hela resan så ska Elin vara i Globen, så är det!

Bard: Bra att hon tar i ordentligt och visar sin punkiga sida. När hon tar i så extremt mycket blir det dock övertänt och inte lika bra som förra veckan

Laila: Facsinerad över hur Elin vågar gambla. Borde tagit ett säkrarekort som hon kan gå in och dominera med. Instämmer till fullo i Bards kritik.

 

 

Ja, hur tippar man det här? Tre artister som visade sig från sina bästa sidor ikväll. Sett till alla mätningar kommer Kevin Walker att vara i final, men han fick även klart mest kritik ifrån juryn. Kommer detta att påverka? Kanske. Men jag tror ändå att till slut kommer Elin att få lämna kvällens tävling, detta eftersom hon inte fick till det fullt i något nummer (reaktioner och jurykritik), räkna dock med en superjämn omröstning!