Startfältet i Örnsköldsvik.

Startfältet i Örnsköldsvik.

Så var det dags igen. Det som jag tycker står ut är att konkurrensen kommer vara hårdare i år än någonsin. Ingen artist är säker på att ta hem segern. Vare sig du heter Helena Paparizou, Yohio, Sanna Nielsen eller Sylvester Schlegel, så är du inte automatiskt kvalificerad som vinnare i Melodifestivalen 2014.

Vem som helst kan vinna och någonting jag tror på är att det blir en skräll, så länge vi har den internationella juryn kvar. Vi vet redan vad vi själva tycker, men Europa kan ha en annan infallsvinkel, för ärligt talat, hur många var vi som exakt vid den här tidpunkten förra året fattade vinnarvibbar frånRobin Stjernberg?

Den första deltävlingen känns på papper ganska förutsägbar, som det alltid brukar vara. Åtta stycken artister, alla är soloartister. Yohio vinner enbart för hans hängivna fans. Nästan likaså med Helena Paparizou. Jag tror dock att Helena kommer göra en Perelli med att vinna Melodifestivalen och sedan komma på en 18:e plats i Eurovision. Det var ju trots allt precis lika långt från Charlotte Nilssons vinst i ESC tills hon återvände 2008 som när Paparizou vann 2005 och möjligtvis återvänder till ESC igen 2014.

I den andra deltävlingen däremot har de lyckats klämma in fem grupper. Lägg då märke till den kontrasten på gruppbilderna från presskonferensen hur den ena bilden blev tusen gånger större än den andra.

Den tredje deltävlingen är lite också vad man förväntar sig. Bli inte förvånade om Oscar Zia, som tävlar med låten ”Yes we can” dyker upp igen nästa år med låten ”Change we can believe in”. Och hur ska det gå förShirley Clamp efter floppen senaste gången hon var med som soloartist då hon hamnade sist?

Sista deltävlingen har vi ju dom. Alcazar. Blir det en ny nattklubbs-dunka dunka á la ”Stay the night”? Eller en bortglömd och lågmäld Viva la vida á la ”Headlines”? Fredrik Kempe och David Kreuger ligger bland annat bakom ”Blame it on the disco” och bara det låter ju som att finalen är inom räckhåll. Christer Björkman berättade för mig att de var de sista artisterna som blev klara (redan i söndags tackade de ja) och det låter som att de får startnummer 32. Öppnar de upp tävlingen däremot doftar det lite Army of Lovers om det hela.

Sedan har vi ju Anton Ewald som kommer med en låt skriven av… John Lundvik? En Google-sökning på det gav inte särskilt mycket, så mina förväntningar där är inte särskilt höga. Men det är nog så nära vi kommer till Jörgen Elofsson i den här tävlingen.

Nu återstår det bara att vänta i några månader innan vi får höra bidragen. Tills dess får vi fundera och låta det hela smälta in. Men vad hände egentligen med Avicii? Vincent PontareMange MakersCamilla Läckberg?