Nu är de största delarna bakom hemlighetsmakeriet inför Melodifestivalen 2014 kända för allmänheten. Alla 32 bidrag är klara för tävlingen och när Poplight möter Christer Björkman är han oerhört positiv och glad inför nästa år och ser att Sverige kan få väldigt bra utgångsläge i Eurovision.

– Jag är bara glad! Det är ett sånt otroooligt speciellt år måste jag säga. Det är bara fest! Det är så jävla mycket hits! Alltså på riktigt, utbrister Christer Björkman.

– Jag lovar, alla som gillar den här tävlingen kommer älska det här, det lovar jag!

Christer Björkman är inget annat än lyrisk över nästa års startfält när Poplight möter festivalgeneralen under torsdagens presskonferens. Så sent som i söndags vid lunchtid spikades den sista artisten för nästa års Melodifestival när Alcazar bestämde sig för att vara med.

Var det svårt att få med Alcazar?

– Nej, inte alls! Det handlar om låten. De ville, vi ville, men vi jagade rätt låt och det fanns flera olika alternativ, sedan i förra veckan kom den låten som det blev och då var det bara ”Ja! Nu jädrar.”.

Vilken artist har varit mest svårflörtad att få med i Melodifestivalen?

– Elena Paparizou, skrattar Björkman.

– Det är framförallt roligt för mig personligen som jagat henne i tio år och äntligen få ett resultat. Sen är det jätteroligt för programmet och för tittarna. Hon är Eurovision-vinnare med dubbelkulturell bakgrund och hon har inte gjort Sverige förut. Jag tror det blir kul för tittarna att få se henne i Sverige.

DSC_1110

Tror på bra resultat i Eurovision

Björkman hävdar att varje startfält har minst en akt, som om de skulle vinna i Melodifestivalen, så kommer det kunna bli ett jättebra resultat i Eurovision.

– Vi har rätt många alternativ skulle jag säga, till att få ett bra resultat i Eurovision, sen vet man aldrig hur vår publik röstar. Det är inte alltid de röstar på det sättet, de kan rösta på något annat. Men det finns där. Det finns i startfälten. I varje startfält finns någon låt som jag, utifrån min smak, anser skulle ha ett jättebra utgångsläge i Eurovision, absolut.

Hur väl brukar dina aningar stämma överens med hur slutresultatet blir?

– Oftast hamnar jag där i närheten i alla fall. Det har hänt nån gång att det inte blivit så, men i de flesta fallen är det någon av de kandidater man ser som att nån av dem borde det bli.

– Sen är det inte alltid den som har bäst förutsättningar för Eurovision som vi väljer i Sverige, men det är så. Man har ju en nationell smak på ett sätt och det märker man bland annat när vi röstar i Eurovision, vi har en ganska nordisk smak och det är därför norden röstar på varandra, men det är inte alltid vi väljer en låt som andra tycker om. Men så är det ju, det ingår.