Under vecka 47 höll EBU ett möte i Geneve där man på begäran av Danmarks Radio (DR) särade på Sverige och Norge till varsin semifinal. Detta för att biljettrycket till semifinalerna inte ska bli så hårt mot en semifinal ifall bägge länderna skulle ha lottats till samma semifinal. Resultatet av lottningen innebär att Sverige kommer att tävla i den första semifinalen i maj nästa år.

Sedan år 2008 har musiktävlingen Eurovision Song Contest haft två semifinaler innan finalen. Att man har semifinaler beror på att många länder inom den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) vill vara med och tävla. År 2004 instiftade man en semifinal och möjliggjorde då att flera länder kunde vara med. Men då ännu fler länder ville vara med räckte en semifinal inte till och därför fick man införa en till.

Skapa rättvisa genom två semifinaler

EBU gjorde dock inte bara detta för att fler länder kunde vara med utan också för att göra tävlingen mer rättvis. I och med att fler länder kunde vara med blev också röstningsresultaten mer ojämlika. Exempelvis ökade grannröstningen och svågerpolitiken i tävlingen. Genom att införa två semifinaler drar man ned kraftigt på detta eftersom man delar upp de tävlande länderna i varsin semifinal och begränsar röstningen till att bara de länder som tävlar i den aktuella semifinalen får rösta.

Innan två semifinaler infördes var det så att de länder som kom inom topp 10 i finalen året innan samt länderna inom konstellationen ”The Big Four” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) som var direktkvalificerade till finalen – alla andra fick kvala i semin. Hade ett eller flera länder från ”Big Four” blivit inom topp 10 fick elvan gå vidare, sedan tolvan osv. bakåt. I och med att man införde två semifinaler får nu alla tävlande länder utom ”Big Four (Five)”-gruppen samt värdlandet kvala.

Så här går det till

För att kunna göra uppdelningen så bra som möjligt har man delat upp semifinalsindelningen på följande steg:

  • Alla semifinalister delas från början in i ett antal seedningsgrupper (ungefär som vid fotbolls-EM/VM). Grupperna bestäms utifrån geografisk placering och röstningshistorik från tidigare år.
  • Vid lottningen får sedan ett antal länder från gruppen gå till första semifinalen och de resterande till den andra semifinalen.
  • Varje land får lottat om landet ska starta i den första eller den andra halvan av den semifinalen.
  • Det lottas sedan om vilka tre länder från Big Five och värdlandet som måste rösta och sända den första respektive andra semifinalen.

Förlottning

Vissa år de senaste åren har det hänt att länder före lottningen har tilldelats en semifinal av olika skäl. Exempel på detta kan nämnas Israel som har många olika helgdagar i maj månad. Helgdagarna förbjuder israeler att utföra någon form av arbete och då ESC räknas som ett arbete så har man vissa år inte kunnat deltaga i just den första eller andra semifinalen. För att inte riskera att lottas till fel semifinal blir man alltså förlottad.

Något annat som också har hänt både det här året och nu då även nästa år är att värdlandet själva vill förlotta sina närmaste grannar till varsin semifinal. Detta för att biljettrycket inte ska bli snedvridet till en viss semifinal ifall bägge länderna skulle lottas till samma semifinal. I år, 2013, hände det Danmark och Norge, 2014 blir det alltså Sverige och Norge.

Denna förlottning ägde alltså rum i Geneve i förra veckan (läs vecka 47) och vars resultat nu innebär att Sverige får tävla i den första semifinalen och Norge i den andra semifinalen.

37 länder anmälda

När den första anmälningstiden stängdes i fredags hade totalt 37 länder anmält sig till 2014 års upplaga av Eurovision Song Contest. Jämfört med i år är det fyra avhopp (Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien) samt två återvändanden (Bosnien-Hercegovina och Portugal). Vissa länder som har anmält sig har dock inte till hundra procent sagt ja till att medverka. Detta gäller länder som Azerbajdzjan, Grekland och Slovenien. Alla tävlande länder har fram till den 15 december på sig att bekräfta sin anmälan eller att dra tillbaka den utan att få ett ekonomiskt straff av EBU.

ESC 2014 äger rum i B&W Hallerne i Köpenhamn den 6:e, 8:e och 10 maj 2014.

Skrivet av: Hollac16
Källa: EBU, Sveriges Television, Wikipedia