(c) Jesper Lindqvist, Poplight

(c) Jesper Lindqvist, Poplight

Poplight var på plats och rapporterade direkt från den nionde fredagsfinalen av Idol 2013 och här kan du läsa en summering över hur kvällen var.

Det är dags för fredagsfinal nummer nio av Idol 2013 och nu återstår endast fyra deltagare i tävlingen. Kvällens tema är helt nytt och kommer att bestå av två olika delar. I den första omgången presenterar låten egenskrivna låtar där de har samarbetat med kända låtskrivare. I den andra omgången återkommer ett klassiskt tema, nämligen ”juryns val”. Där är det juryn som har valt en låt som deltagarna har framfört tidigare under årets säsong. Och som vanligt var Poplight på plats för att rapportera hur det gick:

 

1. Jens Hult – Killing me (tillsammans med Tony Nilsson)

Jens har, jämte Kevin, växt fram till en av favoriterna till slutsegern i årets Idol. Han har under finalernas gång presterat som allra bäst när det kommit till storband och akustisk, lugn rock där hans raspiga röst kommit till sin rätta. I den egenskrivna låten bjuds vi på en något som jag är beredd att kalla rockig pop. Låten går i låg ton men Jens får utrymme att visa upp sin röst med ett lågt register och en bombastisk refräng. Det känns som att den här låten kan växa fram till en riktig hit efter årets Idol, den har en snärtig refräng och är ytterst radiovänlig. Sången är som vanligt oklanderlig, där finns det inget att anmärka på.

Bagge: Hörde en tvådelad låt, hörde en houserefräng fast utan house musik.

Bard: Ser problem i låten, anser att Jens inte kan jobba med dynamiken. Tyckte att han blåste på för mycket i början av låten.

Laila: Det här är inte Jens, vill höra en folklig Jens som sjunger på svenska istället. I övrigt instämde hon med övriga jurydeltagare.

Flicka med guld (Thåström)

Kvällens enda låt på svenska, något som Jens tidigare uttryckt sin uppskattning för. Och det märks. Hans artikulering är på topp och nog tror jag att Laila kommer uppskatta det folkliga i det här. Vi får även höra ett munspelssolo av världsklass som avslutning, det går hem hos publiken.

Bagge: Blev ”alldeles knäsvag”. Det svenska vemodet lyfts upp till briljans. Jens tar trestegshopp mot Globen!

Bard: Här får Jens fram dynamiken, vill ta Lars Wienerbäcks fans från honom till Jens, det skulle uppskattas.

Laila: Det här är Jens, med hela svenska folket! Berörde något oerhört, rösten kom till sin rätt. Det är det här Jens ska göra.

 

2. Kevin Walker – Dreaming (tillsammans med G:son och Boström)

Den evige favoriten ligger fortfarande i topp i var och varenda popularitetsmätning som genomförs. I den här låten vill Kevin får in sitt irländska påbrå i låten, som har skrivits av schlagerrävarna Tomas G:son och Peter Boström. Låten, ”Dreaming” går i samma stuk som Kevin ofta valt tidigare under fredagsfinalerna, lugna verser med en mer pompös refräng. Kevin får utrymme att verkligen skina här och om han tidigare gått vidare på mer beskedliga framträdanden så tar detta honom i stort sett direkt till final. Men gillar juryn detta?

Bagge: Lite Westlife, lite Ronan Keating, passande för Kevins fans. Hörde tendenser av ”Seventy four, seventy five” i refrängen. Pitchen var helt OK, en applåd från Bagge.

Bard: En riktig radioballad, Kevins bästa framträdande i årets Idol, sången satt verkligen idag.

Laila: Låten passar Kevin perfekt, men ville se honom utnyttja scenen mer och få kontakt med publiken

 

Free falling (Tom Petty)

Soft rock har varit Kevins grej hela hösten, och här får vi höra precis den genre som han har briljerat i under säsongen och som har tagit honom dit han är idag. Med sig på scenen har Kevin en gitarr och versionen är mer akustisk än orginalet. När han efter halva låten tar med sig gitarren, på ryggen, ut på scenen känns det som vi har en riktig bohem här. Ett par sura toner kunde upptäckas mitt i låten, men nog är det ändå detta Kevin ska göra som artist.

Bagge: Vill dela in det här i två avsnitt, sjunger perfekt inledningsvis. Men när han går ut på scenen tappar han pitchen och det blir inte lika bra.

Bard: Satt och tänkte prata om autotune efter framträdandet men ville sedan stryka det efter Kevins ”mysiga” framträdande. Överraskades av hans positiva insats här, men tillade att han ska fixa ”Free Falling” utan problem.

Laila: Är inne på Bagges spår, han ska sitta ner och inte stå upp. Början var bra, det fortsatte mindre bra. Måste öva på sina liveframträdanden.

 

3. Erik Rapp – Wild (tillsammans med Oscar Holter)

Erik har varit illa ute vissa veckor medan han andra veckor varit juryns stora favorit. Anses av Alexander Bard vara den mest musikaliska deltagaren i årets Idol, här får han chans att visa just den sidan. Det man inledningsvis kan säga är att det här är den låten som sticker ut mest av de vi fått höra hittills, samtidigt som det med Eriks mått mätt inte faller in i den kategorin. Det låter bekant, men jag kan inte riktigt komma på var jag har hört soundet tidigare. Sången sitter bra som vanligt och uttrycket på scenen känner vi igen från tidigare fredagsfinaler.

(Var det inte samma tongångar i refrängen som i ”Lovelight” av Andreas Johnson?)

Bagge: Tvekar på att folk förstår hur bra det här är. Sätter en prägel på att Erik gillar det elektroniska, är helt knäckt av framträdandet

Bard: De andra vill hamna på svensk radio, Erik vill mer. Vågar vara modern och smalare än de andra i tävlingen, kan höra detta på radio i Paris och USA.

Laila: Blåste juryn av stolen, kan Erik ens göra ett dåligt framträdande. Njöt genom hela låten som för övrigt var riktigt bra.

 

If you go away (Jacques Brel)

En låt för Erik Rapp, vald av Alexander Bard. Kan det slå fel? Ja, jag är inte klar över svaret på den frågan. Det är ett otroligt mörkt framträdande och hela studion blir svart i inledningen av låten. Det som imponerar mest med Erik är att han nog inte sjungit falskt under hela Idolturnén, detsamma gäller här.

Bagge: Var osäker på låtvalet, saknade igenkänningsfaktor. Men vill ändå att folk ska veta hur bra det var.

Bard: Reflekterar över sina egna tonår, när han blev kär första gången. Blir tårögd halvvägs in i utlåtandet, detta är så jävla bra! Om Erik åker ikväll uppmanas han att ringa på måndag!

Laila: Det bästa framträdandet av Erik i årets Idol, tävlingen har aldrig haft någon så tekniskt duktig sångare tidigare.

 

4. Elin Bergman – The fire (tillsammans med Jakke Erixson)

Den mest mångsidiga kvarvarande deltagaren har under tidigare framträdanden tippats till finalen i Globen av juryn. Frågan, vilken typ av låt vi kommer att få höra av henne, är alltså lite mer svårbesvarad än innan kvälens tidigare framträdanden. Det är mycket kraft och låttiteln gör sig känd låten igenom. Verserna känns i ärlighetens namn som ”modern reggae”, med härliga beats och refrängen lyfter verkligen. Man kan väl säga att det här lätt skulle kunna spelas på NRJ vilken dag som helst, och ligga kvar på deras topplista under en längre tid. Elin står onekligen för det bästa scenframträdandet hittills ikväll och får igång publiken på ett sätt de övriga idolerna inte lyckats med.

Bagge: Absolut en radiohit, gillar att hon hyllar den musik som gjordes av Dr. Alban och Ace of Base under tidigt 90-tal. Det gick rakt in i hjärtat!

Bard: Så här låter en modern radiohit, Elin och Erik bäst ikväll!

Laila: Det här kommer att spelas mycket på radion, grattis! Var orolig efter förra veckan. Det syns på scenen att hon mår bättre den här veckan

 

Roar (Katy Perry)

I det förstas numret levererade Elin kvällens mest energifyllda framträdande, kan det överträffas i andra omgången? Reagerar mest på att inledningen låter som ”Something beautiful” av Robin Williams. Det här är mer ren, modern pop men likväl levererar Elin samma härliga energi på scenen. Hon rör sig även ute bland publiken och får igång dem på ett härligt sätt, passar onekligen bra.

Bagge: Hon behöver bara sig själv, ingen annan. Är nästan helt övertygad om att tävlingens enda kvarvarande tjej kommer att stå i Globen.

Bard: Det här är den låten som skivbolagen kommer att leta efter när de ska skriva låtar åt Elin. Frågan är dock om de kommer att behöva leta eftersom hon varit delaktig i en låt som passar henne ännu bättre än ”Roar”.

Laila: Passade riktigt bra, men föredrog hennes ”egen” låt.

 

 

Oj, det här kommer att bli ett riktigt getingbo. Det kan i stort sett sluta hur som helst. Ska vi gå efter mätningar i medierna så bör Kevin och Jens sitta säkrast, det skulle således stå mellan Elin och Erik. Jag slår till med att säga att Erik får lämna, just eftersom igenkänningsfaktorn kan saknas hos tittarna (precis som Bagge sa). Men alla deltagare höll bra kvaltiet idag, det kommmer att bli jämnt!