Idag meddelade Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT att man kommer återvända till Eurovisionen igen efter ett års uppehåll. Därmed är två av tre länder som hoppade av efter 2012 års ESC tillbaka i tävlingen igen. Inklusive de två återvändarna har nu 31 länder bekräftat deltagande.

Det är glädjande nyheter för oss ESC-fans att både Portugal och Bosnien och Hercegovina återvänder till Eurovisionen igen. Samtidigt tråkigt att Turkiet inte vill vara med. Anledningen till att de två förstnämnda länderna inte kunde vara med i Malmö i år var på grund av ekonomiska problem. Turkiets anledning var en protest mot att man har ”The Big Five”-regeln (dvs. att Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland alltid är kvalificerade till finalen året därpå oavsett slutplacering) samt att EBU införde kombinerad juryröstning med telefonröstningen.

Med trots fortsatta ekonomiska problem

Trots att både Portugals respektive Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag fortfarande lider av ekonomiska svårigheter så har man alltså hittat en lösning på problemet att kunna vara med i ESC. I Bosniens fall blir det sponsring som gäller. Denna metod använde sig bl.a. Litauen av för några år sedan och fler länder har också använt sig av denna metod.

Vilka länder saknas?

Idag (18 november 2013) har 31 länder sagt JA till att medverka i Köpenhamn i maj nästa år. Av dessa är det 29 som tävlade förra året samt Portugal och Bosnien-Hercegovina som nu alltså återvänder. Både Cypern och Kroatien har sagt nej till att tävla 2014 och detta på grund av ekonomiska problem hos deras nationella TV-bolag.

Det återstår då ett par länder som var med i år (2013) som ännu inte officiellt har meddelat ifall de ska vara med eller ej. Det handlar om följande länder:

  • Armenien
  • Azerbajdzjan
  • Grekland
  • Italien
  • Moldavien
  • Rumänien
  • Serbien
  • Slovenien

Det finns också en liten misstanke om icke-bekräftelse av Bulgarien, även om vissa källor bekräftar Bulgarien som tävlande land. För Grekland ser det just nu ut som att både EBU och ”nya” ERT (som heter DT som blir NERIT) gör allt för att Grekland ska kunna få vara med. EBU har gått med på att utöka deadlinen för länder att anmäla sig till tävlingen för Greklands skull (gäller endast Grekland).

Deadline på fredag

I övrigt är det så att senast nu denna fredag (22 november) måste länder ha anmält sig och/eller ha dragit tillbaka sin anmälan till tävlingen för att slippa ekonomiskt straff. Det ska därför bli intressant att se ifall det ”bara” blir 31 länder eller om det faktiskt blir 39!

Vad tycker du om denna nyhet? Kommentera gärna!

Skrivet av: Hollac16
Källa: Wikipedia, ESCToday, EBU