Idag blev det klart vilka som ska leda Melodifestivalen 2014: Anders Jansson och Nour El-Refai. Ett val som sätter många tittare och fans i olika läger. Poplights krönikör och Melodifestivalsexpert berättar om sina intryck av programledarvalet.

Ett bra val, må jag säga. Det var som innehållsproducenten Henrik Jonsson sa inför SVT’s reporter precis innan programledarduon presenterades att det skulle ta ett tag innan poletten trillade ner. En ”Ah”-känsla. Det kan jag gå med på.

Jag är väldigt positiv till programledarvalet. Anders Jansson har varit en stor influens på mig som person och var ett av de namnen i listan som jag hade tippat på kvällen innan och Nour El-Refai kommer med stor säkerhet att skipa rättvisa mot den tuffa kritiken hon fick motstå som sidekick 2008.

Och det är nog just Nour som berör de flesta över valet av programledare. Enligt min uppfattning var det många som tyckte att hennes insats i Melodifestivalen 2008 var inte den bästa och jag kan hålla med till viss del, men jag tror detta blir en lex-Petra Mede. Ni vet, hon som ledde Melodifestivalen 2009 och då fick inte den bästa kritiken, sedan kom hon tillbaka som programledare för Eurovision Song Contest 2013 och fullständigt blåste hela Europa av TV-sofforna.

Jag ser redan nu att många av mina Melodifestivalsintresserade vänner på de sociala medierna är skeptiska till Nour, mest baserat på en väldigt begränsad insats hon gjorde för nästan sex år sedan. Jag är säker på att mycket har hänt på sex år, och att hon kommer göra ett bra jobb i vinter.

Men min verkliga uppfattning är att innehållsmässigt blir 2014 ett slags ”mellanår” och mest till det beror på att, som Henrik sa innan presskonferensen, att Edward af Sillén inte är med i teamet det här året och då kan det bli svårt att toppa, så länge inte programledarna får fria händer då Anders Jansson och Nour El-Refai båda har starka meriter inom området. Då kan det väga upp och, förhoppningsvis, blir 2014 ett toppenår.

Håller du med? Kommentera nedan!