DSC01851Han blir kritiserad av såväl sina kollegor i juryn som de artister han går hårt åt. Trots detta står Alexander Bard upp för vad han tycker och i år har han fattat tycke för Erik Rapp som han rangordnar väldigt högt:
- Det finns en intelligens i rösten, man tror på varenda ord som kommer trots att han bara är 17 år gammal, säger Bard till Poplight.

Det är inte bara idolerna som framkallar motstridiga åsikter under en idolsammanhang, även juryn får motta både det ena och det andra under en säsong av TV-programmet. En i juryn som framkallar starka känslor är Alexander Bard. När Poplight träffar honom efter fredagens sändning inleder han med att sammanfatta kvällen som gått.

– Erik Rapp var förstås grymt bra, båda framträdandena, Jens gjorde det bra i andra framträdandet. Elin är stabil, gör sällan något dåligt. Kevin har väl blivit sin egen grej och nu börjar även Sandra bli till en egen grej. För Matilda kändes det ganska tidigt att det inte skulle hålla. Hon har en fantastiskt utstrålning, men vi kommer till en punkt i tävlingen när det märks om man håller som artist eller inte. Jag röstade faktiskt nej till henne i Norrland, det är farligt att skicka vidare någon så oerfaren artist, säger Alexander Bard.

Han fortsätter sedan att förklara varför just Matilda försvann ikväll.

– Både Matilda och Erik är 17 år gamla, men de är skolade på helt olika sätt, Erik går till exempel på Rytmus i Stockholm, han är bättre preparerad för den här resan än Matilda. Jag tror att hon har känt sig väldigt vilsen de senaste veckorna, vi har lindat in kritiken för att hennes självförtroende ska växa, men jag tror inte att hon riktigt har fattat galoppen. Då ryker man, folk börjar tänka att det inte håller, det blir inte bättre än så här.

”Jag skriver inte låtar på svenska”

Temat för kvällen var ”Hits på svenska”, något som idolerna hade olika erfarenhet av sedan tidigare. Alexander Bard förstår svårigheterna med att jobba med svenska texter då han själv föredrar engelska.
– Det är fruktansvärt svårt om du är ovan vid att arbeta med svenska texter. Själv har jag skrivit en låttext på svenska i hela min karriär, ”En dag” med Tommy Nilsson, men jag skriver inte låtar på svenska eftersom jag är extremt ovan vid det. Jag har dock skrivit böcker på svenska och älskar det svenska språket, det är bara svårt rent musikaliskt. Ikväll hörde vi ju Erik säga att han var ovan vid att sjunga på svenska, medan det märktes att Jens har sjungit på svenska tidigare, det gynnade honom

”Axwell vill jobba med Erik Rapp”

Bard har under årets Idol inte gjort någon hemlighet av att hans favorit i Idol är Erik Rapp. Han beskriver Erik som otroligt musikaliskt begåvad och avslöjar även att etablerade artister vill jobba med honom i framtiden.

– Det som imponerar med Erik är att han är så otroligt musikalisk, har en fantastisk röst och ett starkt uttryck. Det finns en intelligens i rösten, man tror på varenda ord som kommer trots att han bara är 17 år gammal. Det är vansinnigt sällsynt.

Bard fortsätter:

– Jag pratade med Axwell (från Swedish House Mafia, red. anm.) i måndags, han vill jobba med Erik. Det förstår jag, han är en modern artist som skivbolagen tänder på. Det kommer att bli lätt att göra en platta med Erik, det är det jag försöker tala om för alla under sändningarna. Det är nämligen det här ni alla kommer att lyssna på framöver. Jag känner inte Erik själv eftersom vi i juryn inte får lära känna artisterna, det är inget coachingprogram det här, men jag är övertygad om att oavsett hur det går i Idol kommer Erik att lyckas efteråt.

”Allting har ett slutdatum”

Idol 2013 är det andra året för Alexander Bard som jurymedlem. Men trots att han inte är främmande för en fortsättning, menar han att han inte börjat tänka på om det blir en fortsätnting eller ej som jurymedlem utifall Idol fortsätter nästa år.

– Det är så otroligt mycket just nu så jag har inte ens tänkt på det. Jag kommer att jobba mindre i musikbranschen i framtiden då jag har jobbat väldigt mycket den senaste tiden. Som det ser ut nu kommer jag att koncentrera mig mer på böckerna, min fjärde bok kommer att släppas nästa höst och det är ett stort arbete att hålla på med forskning till en bok. Min tanke är att göra mer av det, men samtidigt vet jag inte.
TV4 har inte sagt vad de vill göra nästa år, så jag har ingen aning om vad som händer. Men allting har ett slutdatum, det vet om inte annat jag som har varit med i fyra internationellt framgångsrika band. Jag älskar att prova nya grejer och kommer inte att bli fast länge någonstans, det kan jag lova! säger Alexander Bard.