(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Poplight var på plats och rapporterade under den sjunde fredagsfinalen av Idol 2013. Här kan du läsa hela rapporten från den kvällen.

Idolcirkusen kör vidare och vi har nu kommit fram till fredagsfinal nummer sju. Temat för kvällen är ”Hits på svenska” och ikväll är det dags för idolerna att framföra två låtar var, en klassiker samt en modern låt.

 

1. Matilda Melin – Varje gång jag ser dig (Lisa Nilsson)

Från att ha sågats och varit uträknad av juryn har Matilda tagit ett stort steg framåt de senaste veckorna. Här får vi höra Lisa Nilssons klassiker i en mer avstannad version men det känns riktigt mysigt att lyssna på. Låten passar Matildas röst perfekt och det är en stark start på kvällen. Kanske inte så konkurrenskraftigt dock, räcker det för att stå sig?

Bagge: Börjar med att hylla Lisa Nilsson. Saknade energi och ett trovärdigt kroppsspråk från Matilda.

Bard: Tyckte inte att det blev mystiskt och imponerades inte av detta. För mycket svensktoppen

Laila:Vill se självförtroende, saknar det fortfarande. Ett okej framträdande men det krävs mer.

 

Det kommer aldrig va över för mig (Håkan Hellström)

Dags för rond två, här får vi höra mer moderna låtar, och Matilda har valt en låt av Håkan Hellström. Här upplever jag personligen en svårighet att bedöma framträdandet eftersom jag inte är något större fan av Hellström. Matilda gör det bra, men likt det förra framträdandet saknas lite självförtroende och ett scenuttryck.

Bagge: Berömmer än en gång orginalartisten, tyckte inte att det blev riktigt äkta. Gillade dock att hon tolkade låten mer melodiskt.

Bard: Vill vara ärlig, tycker att utvecklingen har stannat. Måste få ett lyft om hon ska hänga kvar i tävlingen

Laila: Låtvalet kräver ett självförtroende, tyckte inte att det verkade som att Matilda trodde på vad hon sjöng.

 

2. Erik Rapp – Sakta vi går igenom stan (Monica Z)

En låt, starkt förknippad med jazzdrottningen själv. Erik gör det bra, men känslan är densamma här som för Matilda, räcker det till i konkurrensen. Lite väl kort version för den här låten också kan jag tycka, en lugn jazzklassiker kräver mer tid. Svårklanderligt framträdande i helhet dock.

Bagge: Instämmer med övriga talare och gillar att han väljer Monica Zetterlund med tanke på hennes aktualitet idag.

Bard: Är som vanligt lyrisk över Erik. Kände att låten var skriven för Erik och att han hade ett eget Erik

Laila: Vill lära känna den riktiga Erik i inslagen, men berömmer ändå framträdandet starkt.

 

Gubben i lådan (Daniel Adam Ray)

Lite mer upptempo i jämförelse med vad Erik brukar göra, det blir ett klart avstick från vad vi har vant oss vid. Sånginsatsen är bra och framför allt artikuleringen sitter bra. Men kanske skulle man kunna önska sig lite mer energi på scenen? Väldigt intressant, och absolut inte oävet.

Bagge: Berömmer Erik starkt, tyckte att detta var oförskämt bra.

Bard: Tror att folk kommer att rösta på någon annan än Erik. Tror att han kommer att ha en lång karriär, men inte vinna Idol

Laila: Gillar att han tar för sig på scenen. Fixade en svår låt.

 

3. Jens Hult – Trasiga skor (Eldkvarn)

En tempoversion av den klassiska låten som en gång i tiden framfördes med bravur av självaste Cornelis. Jens framträdande är ganska bra, men jag saknar raspet i rösten och de höga tonerna. Inte speciellt spännande varken att se eller lyssna på. Går ej att jämföra med förra veckans topp.

Bagge: Ville ha mer Cornelis och mindre Eldkvarn i låten. Saknade artikulering, bara ganska bra

Bard: En rejäl dipp jämfört med förra veckan. Vill se en snickare som är rockstjärna. Tyckte det kändes som Nordman, något som ej var positivt utan snarare monotont.

Laila: Ett bra val på pappret, men saknade energi. Tyckte även att stylingen var ett steg tillbaka.

 

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Här får vi ett stillasittande framträdande av Jens, något som inte händer varje vecka. Munspelet är tillbaka och det uppskattas av publiken. Detta passar Jens riktigt bra, fantastiskt val av låt rent av. Och det gör mycket, det raspiga soundet passar bra i det höga partiet. Numret avslutas med ett outro på munspel, publiken älskar det

Bagge: Är kär! Tycker att sångaren i Mando Diao har en röst som liknar Jens. Det var vackert! 

Bard: Gillar att Jens har lyssnat på kritiken. Det är så här det ska vara, gillar även stylingen, det ska vara rock.

Laila: Det var magiskt! Anser att Jens har hittat rätt, tycker att det är den här typen av låtar som Jens ska göra. Det går hem! Kvällens första gådhud.

 

4. Sandra Wikström – Öppna din dörr (Tommy Nilsson)

I mina ögon är detta en av de bästa ballader som gjorts någonsin, hur tacklar Sandra detta? I idolsammanhang förknippar jag detta mycket med Dannys succéframträdande 2006. Men det här håller klassen, låten passar mycket bra i Sandras starka balladstämma. Några partier saknar den kraft som en powerballad kräver, men överlag ett bra framträdande.

Bagge: Tyckte Bard var lite hård, gillade att Sandra gjorde det på ett klassiskt vis. Men ville ha ännu mer kraft i låten.

Bard: Tyckte att det hela blev tantigt, helt enkelt kärringaktigt. Vill se mer låt gjorda av en ung tjej.

Laila: Frågar sig om det här är rätt scen för Sandra, tyckte att det blev för mycket schlager över det hela.

 

Händerna mot himlen (Petra Marklund)

I starkt kontrast mot förra låtvalet, nu blir det uptempo med dansare på scenen. Sandra gör även detta bra, hon klarar onekligen av både upptempo och ballader. Låter lite anfådd men sätter ändå de höga tonerna som hon ska och det här bör väl juryn tycka om ändå?

Bagge: Instämmer med Laila, växlade dynamiken från vers till refräng och förstår inte alls vad Bard snackar om.

Bard: Det är för nära orginalet, blir schlagerkaraoke. Uttrycket känns inte 2013, avdankad schlager duger inte.

Laila: Det bästa Sandra har gjort i Idol. Perkfet låtval!

 

5. Kevin Walker – Till dom ensamma (Mauro Scocco)

Kevin är tillbaka på idolscenen. Här levereras ännu en ballad på programmet, nu av Mauro Scocco. Det här är Kevins genre, och han jag gör framträdandet med den äran. Man kan dock sakna något nytt efter alla dessa veckor av ballader och soft rock, det vore heller inte fel med ett lite kraftigare uttryck. Men det är inget fel på framträdandet, en bra insats.

Bagge: Berömmer framför allt Mauro Scocco, saknar skäl och uttryck hos Kevin, tyckte inte att det blev bra. Anser att Kevin kan bättre.

Bard: En karaokeversion. Tyckte att Kevin mördade låten och att innebörden blev helt fel

Laila: Ett helt OK framträdande. Fascineras av att alla har en åsikt om Kevin. Bra att Kevin lyckas beröra många.

 

Välkommen in (Veronica Maggio)

För första gången på väldigt länge väljer Kevin något som går utanför ramarna. Han gör det bra, här verkar det som att Kevin anstränger sig mer. Inte lika bekvämt som tidigare, men han når en ny dimension. Kanske inte det bästa framträdandet hittills, men något nytt och fräscht.

Bagge: Tyckte att han fick fram ett nytt scenuttryck vilket var positivt. Sången var dock sisådär.

Bard: Vinner tävlingen ”Sveriges härligaste karaokeblondin”. Gillade faktiskt framträdandet ändå.

Laila: Skeptisk mot låtvalet, gillade att han interagerade med publiken. Sången var OK, men gillade framför hans agerande på scenen.

 

6. Elin Bergman – Flickorna på TV2 (Gyllene Tider)

Elin har de senaste veckorna gått från en bra Idol till en av favoriterna till slutsegern. Här får vi en av de tidiga Gyllene Tider klassikerna. Scenuttrycket är bra, sången likaså men är inte den här låten lite väl uttjatad? Lite, men Elin lyfter hela framträdandet med sitt engagemang på scenen, det visuella är helt klart hennes styrka här.

Bagge: Tyckte att sångvalet var sådär, refrängerna blev inte så magiska som Gessle fick dem till på sin tid.

Bard: Ett riktigt energipiller, tyckte att det var riktigt bra. Passar för andra gången ikväll på att berömma Erik Rapp under en annan deltagares framträdande.

Laila: Håller med båda de tidigare, gillar showen. Den enda som fick sitt framträdande att låta 2013.

 

Vart jag mig i världen vänder (Den svenska björnstammen)

Ett väldigt intressant låtval, detta passar nog Elin som handen i handsken. En låt med mycket text där Elin får möjlighet att leverera sitt kraftiga uttryck på scenen. Framträdandet då? Hade gärna sett mer fokus på de snabba partierna i låten. Men tappar hon inte text lite då och då? Det kan väl inte ha varit planerat?

Bagge: Jämför den här låten med ”Varje gång jag ser dig”, väldigt lika. Gillar energin, och anser att detta var mycket bättre än orginalet.

Bard: Ligger längst fram av tjejerna i den här tävlingen. Låten blev en aning barnslig, det kändes lite Carola.

Laila: Tyckte inte att Elins röst passade till låten, hon har för bra röst! Hon ska göra musik där hennes röst kommer till sin rätt.

 

Så hur slutar det här? Sett till vad juryn har sagt ligger Matilda illa till, baserat på de gångna veckorna känns det även tveksamt om Sandra klarar sig. Dessa två kommer med största säkerhet att ställas mot varandra i duellen, de andra är för bra/för populära för att åka ut känns det som.